Hyppää pääsisältöön
Kuva
Aikuisten kädet ovat ympyrässä.

Haasteita mielenterveydessä tai arjen sujuvuudessa?

Mielenterveyden ja arjen haasteissa on mahdollista ottaa yhteyttä moniin palveluihin, jotka eivät vaadi soittamista terveysasemalle.

Akuuteissa elämäntilanteiden kriiseissä voi olla yhteydessä Mobileen, joka palvelee 24/7.

Tutustu matalan kynnyksen palveluihin 

Älä jää yksin arjen haasteissa; tutustu matalan kynnyksen palveluihin:

  • Ajanvaraukseton "walk in" mielenterveys- ja päihdevastaanotto Kyllössä, käyntiosoite Keskussairaalantie 20 (sijainti kartalla), toimii arkisin kello 8–11 ja kello 12–13. 
  • Aikuisten mielenterveyteen liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä keskitettyyn mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimiston numeroon 014 2669035, jossa vastaa toistaiseksi psykiatrinen sairaanhoitaja arkisin (ma-to) klo 8–16, perjantaisin 8–14.30.
  • Tutustu myös MielenPolut-sivustoon, joka kokoaa monia palvelukokonaisuuksia myös kolmannen sektorin toimijoilta. 
  • Ahdistuksen, huolten, masennuksen ja itsetuhoisten ajatusten kanssa kamppaileva voi löytää tietoa ja reittejä avun ja tuen äärelle myös Terveyskylän Mielenterveystalon sivuilta

Palvelut ovat aikuisille (yli 18-v). Palvelut ovat kiireetöntä (ajanvarauksellista), määrämittaista ja maksutonta hoitoa ja tukea. 

Ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle mielenterveyteen tai päihteiden käyttöön liittyvissä tai ongelmissa.

Terveysasemilla työskentelee mielenterveys-, päihdesairaanhoitajia sekä psykologi, joiden vastaanotolla voit keskustella, saada tietoa, tukea ja ohjausta:

  • masennuksesta
  • ahdistuneisuudesta
  • päihdeongelmista
  • toiminnallisista riippuvuuksista 

Mielenterveys- ja päihdepalvelualueeseen kuuluu myös kuntoutuspalvelut, jonne pääsääntöisesti tullaan erillisen hoidontarpeen arvioinnin kautta. 

Poikkeustilanteen johdosta vastaanotolla käytetään aina maskia. Mikäli et halua tai pysty käyttämään maskia terveydellisistä syistä, niin vastaanotto voidaan toteuttaa etävastaanottona tai puheluna.

Huom! Mikäli tarvitset lääkereseptiä, sen uusintaa tai sairaslomaa, ota yhteys suoraan omaan terveysasemaasi. Lähetteet erikoissairaanhoitoon tai Kelan kuntoutuspsykoterapia-arvioon tekee hoidontarpeen mukaisesti oma työterveys- tai terveyskeskuslääkäri. 

Helppo ottaa yhteyttä

Usein on luontevinta ottaa ensin yhteyttä omalle terveysasemallesi, työterveyshuoltoon tai muuhun (yleis)lääkäriin. Alkuselvittelyä ja ensiapua voivat antaa lääkäri, terveydenhoitaja tai sosiaalityöntekijä.

Mikäli haluat keskustella ammattilaisen kanssa mielenterveys- tai päihdeasioista ja pohtia miten mennä asiassasi eteenpäin, voit ottaa yhteyttä arkisin numeroon 014 2669035. Puhelimeen vastaa psykiatrinen sairaanhoitaja ma-to klo 8-16 ja perjantaisin klo 8-15. Myös yhteistyökumppanimme voivat soittaa tähän numeroon klo 8-11. 

Mielenterveys- ja päihdearviointivastaanotto akuuteissa mielenterveys- ja päihdeongelmissa

Kyllön terveysaseman keskitetty mielenterveys- ja päihdearviointivastaanotto palvelee Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten yli 18-vuotiaita asukkaita. Vastaanotolle voi tulla, kun oma tai läheisen päihteidenkäyttö huolestuttaa sekä akuuteissa mielenterveysasioissa.

Vastaanotolle ei tarvita lähetettä. Vastaanotolle tullaan ilman ajanvarausta ja siellä tehdään tilannekartoituksia, palveluohjausta muihin hoitopaikkoihin ja suunnitellaan jatkohoitoa.

Voit tulla paikalle arkisin klo 8–11 ja klo 12-13 tai soittamalla palvelunumeroon 014 266 9038 (klo 8-11).

Muut mielenterveyttä ja hyvinvointia tukevat palvelut

Opiskelijoita palvelevat opiskeluterveydenhuollon ja Jyväskylän kaupungin opetuspalveluiden oppilashuollon palvelut.  Yhteystiedot näet oppilashuollon palveluista.

Yliopisto-opiskelijat voivat käyttää YTHS:n tuottamia mielenterveys- ja päihdepalveluita. Yhteystiedot näet YHTS:n www-sivuilta.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut tuottaa Jyväskylän perheneuvola ja Nuorisovastaanotto yhdessä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin lasten ja nuorisopsykiatrian yksiköiden kanssa.

Maahanmuuttajien ja pakolaistaustaisten kuntalaisten mielenterveyden kysymyksissä voi olla yhteydessä kotoutumispalveluiden psykologiin tai psykiatriseen sairaanhoitajaan.

Tue mielen hyvinvointia omahoitojen avulla. Löydät apua esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen tai alkoholin liikakäyttöön. Voit työskennellä vointisi parantamiseksi omaan tahtiisi, missä ja milloin vain.
Omahoito - Mielenterveystalo.fi 
https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito

Terveysportti: Nuoren ja aikuisen mielenterveys- ja päihdepotilaan hoitoketju

Huolestuttaako oma tai läheisen päihteidenkäyttö?

Kuva
Puhelin kädessä

Soita maksuttomaan numeroon 0800 90045 ja kysy neuvoa päihdetyön ammattilaisilta EHYT ry:n Päihdeneuvonnasta.
Puheluusi vastataan ympäri vuorokauden. Vuoden jokaisena päivänä, myös jouluna. Soittaminen on anonyymiä ja luottamuksellista.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimisto ja palveluesimiehet

Toimisto/Ajanperumiset
p. 050 400 2546
Eeronkatu 10
40720 Jyväskylä

Huom! Peruthan ajan suoraan omalle työntekijällesi ja toissijaisesti toimistoon esim. jos et saa omaan työntekijääsi yhteyttä.

Palveluesimiehet

Eeva-Liisa Liimatainen, p. 050 599 6195
Tarja Lappi, p. 050 534 6738