Hyppää pääsisältöön
Kuva
Aikuisten kädet ovat ympyrässä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa myös Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalveluista 1.1.2023 lähtien.

Tämän sivun tiedot löytyvät jo hyvinvointialueen sivustolta: https://hyvaks.fi/palvelumme/mielenterveys-ja-paihdepalvelut

Tämä sivu poistuu Jyväskylän kaupungin sivustolta maaliskuun 2023 aikana.


Haasteita mielenterveydessä tai arjen sujuvuudessa

Mielenterveys- ja päihdepalvelut tarjoavat aikuisille (yli 18-v.) määrämittaista ja maksutonta hoitoa ja tukea. Ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle: Terveysasemat, ajanvaraus lääkärille ja hoitajalle

Terveysasemilla työskentelee mielenterveys-ja päihdesairaanhoitajia sekä psykologeja, joiden vastaanotolla voit keskustella, saada tietoa, tukea ja ohjausta:

  • masennuksesta
  • ahdistuneisuudesta
  • päihdeongelmista
  • toiminnallisista riippuvuuksista 

    Mielenterveys- ja päihdepalveluihin kuuluu myös kuntoutusta, johon tullaan erillisen hoidontarpeen arvioinnin kautta. Ammattilainen: voit olla yhteydessä palvelunumeroon 014 266 9035 tiistaisin-torstaisin kello 911. 
  • Mielenterveys-ja päihdepalvelut, toimisto  p. 050 400 2546 klo 8–16. Voit perua aikasi toimiston numerosta. Huom! Peruthan ajan suoraan omalle työntekijällesi ja toissijaisesti toimistoon esim. jos et saa omaan työntekijääsi yhteyttä.

Huom! Mikäli tarvitset lääkereseptiä, sen uusintaa tai sairaslomaa, ota yhteys suoraan omaan terveysasemaasi: Terveysasemat, ajanvaraus lääkärille ja hoitajalle. Muistathan, että reseptien uusinnassa voit hyödyntää omakanta.fi-palvelua. Lähetteet erikoissairaanhoitoon tai Kelan kuntoutuspsykoterapia-arvioon arvioi hoidontarpeen mukaisesti oma työterveys- tai terveyskeskuslääkäri.

Vastaanotto voidaan toteuttaa myös etävastaanottona tai puhelimitse. Asiasta voit sopia oman hoitavan työntekijän kanssa. 

Mielenterveys- ja päihdearvioinnin walk in -vastaanotto akuuteissa mielenterveys- ja päihdeongelmissa

Kyllön terveysaseman keskitetty mielenterveys- ja päihdearviointivastaanotto palvelee Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita. Vastaanotolle voi tulla, kun oma tai läheisen päihteidenkäyttö tai mielenterveys huolestuttaa.

Vastaanotto palvelee ilman ajanvarausta

  • arkisin klo 8–11 ja klo 12–14, pääaula huone 2  
  • palvelunumero 014 266 9038 klo 8–11 ja 12-14
  • Keskussairaalantie 20, 40700 Jyväskylä

Vastaanotolle ei tarvita lähetettä. Vastaanotolla tehdään tilannekartoituksia, palveluohjausta muihin hoitopaikkoihin ja suunnitellaan jatkohoitoa.

Walk in -vastaanotolla ei kirjoiteta lääkereseptejä, uusita niitä tai kirjoiteta sairaslomaa.

Nuorten talon walk in

Keskustelutukea mielenterveys- ja päihdeasioihin 13–29-vuotiaille.

Nuorten talon yhteisessä, ajanvarauksettomassa walk in -palvelussa ovat sairaanhoitajat tavattavissa mielenterveys- ja päihdeasioissa ma–pe klo 12–17. Nuorten talon walk in -palvelusta saat myös apua esimerkiksi opiskeluun, työllistymiseen ja toimeentuloon liittyvissä asioissa.

Sairaanhoitajan kanssa voit hakeutua juttusille käytännössä missä vaan mieltä askarruttavassa asiassa, olipa kyseessä isompi elämän kriisi tai joku pienempi mielen hyvinvointiin vaikuttava asia, huoli päihteidenkäytöstä tai vaikka pelaamisesta.

Ensikontaktin jälkeen voi sairaanhoitajan kanssa käydä juttelemassa sovitusti tai ajanvarauksella 1–3 kertaa. Tarvittaessa ohjaamme jatkoa varten muihin palveluihin.

Walk in -palvelussa ei uusita reseptejä eikä kirjoiteta sairaslomia.

Huhtasuo – mielen hyvinvointi

Huhtasuon terveysaseman ajanvaraukseton mielen hyvinvointia tukeva vastaanotto palvelee Huhtasuon alueen asukkaita. Vastaanotolle voi tulla juttelemaan mieltä painavista asioista.
Vastaanotto palvelee ilman ajanvarausta

  • arkisin klo 12–15, 2. krs huone 214 
  • palvelunumero 040 620 4742
  • Jyväskylä, Nevakatu 1, 2. kerros, huone 214

Vastaanotolla ei kirjoiteta lääkereseptejä, uusita niitä tai kirjoiteta sairaslomaa.

Sampoharju – mielen hyvinvointi

Sampoharjun terveysaseman ajanvaraukseton mielen hyvinvointia tukeva vastaanotto palvelee Vaajakosken alueen asukkaita. Vastaanotolle voi tulla juttelemaan mieltä painavista asioista.

Vastaanotto palvelee ilman ajanvarausta

  • ma, ke, to ja pe klo 8–11. Huom! suljettuna 5.4. sekä 6.4.
  • palvelunumero 040 716 9980
  • Sampoharjun terveysasema, Vesmannintie 7 

Vastaanotolla ei kirjoiteta lääkereseptejä, uusita niitä tai kirjoiteta sairaslomaa.

Jyväskylän pääkirjasto – mielen hyvinvointi

Pääkirjaston mielenhyvinvointia tukeva vastaanotto palvelee Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita ajanvarauksella perjantaisin.

  • Ajanvarauksella perjantaisin klo 8-15
  • Ajanvaraus palvelunumerosta 040 6204742
  • Pääkirjasto Jyväskylä, 1. kerros, Vapaudenkatu 39–41

Vastaanotolla ei kirjoiteta lääkereseptejä, uusita niitä tai kirjoiteta sairaslomaa.

Omahoito-ohjelmat

Mielenterveystalon omahoito-ohjelmat sisältävät tietoa ja harjoituksia, joiden avulla saat työkaluja mielen hyvinvointiin, selviytymiseen ja hallintaan. Tue mielen hyvinvointia omahoitojen avulla. Löydät apua esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen ja paniikkikohtauksiin. Omahoito-ohjelmia on 28 erilaista. 
Omahoito-ohjelmat perustuvat tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin harjoituksiin.

Omahoito-ohjelmat löydät: Omahoito - Mielenterveystalo.fi

Mielenterveyspalvelut opiskelijoille, lapsiperheille ja maahanmuuttajille

Opiskelijoita palvelevat opiskeluterveydenhuollon ja Jyväskylän kaupungin opetuspalveluiden oppilashuollon palvelut. Yhteystiedot näet oppilashuollon palveluista.

Yliopisto-opiskelijat voivat käyttää YTHS:n tuottamia mielenterveys- ja päihdepalveluita. Yhteystiedot näet YTHS:n www-sivuilta.

Perheitä ja nuoria palvelevat Jyväskylän perheneuvola ja Nuorisovastaanotto.

Maahanmuuttajien ja pakolaistaustaisten kuntalaisten mielenterveyden kysymyksissä voi olla yhteydessä kotoutumispalveluiden toimistoon.

Nuorten päihdepalvelupolku 

Nuorten, alle 18-vuotiaiden päihdepalvelupolku auttaa hahmottamaan sitä, miten nuoren päihdehoitoa toteutetaan Jyväskylässä.

Polku sisältää tietoa ja hyödyllisiä linkkejä nuoriin ja heidän päihteiden käyttöön liittyen. Polusta löytyy listattuna myös paljon tahoja, jotka ovat mukana ennalta ehkäisevässä toiminnassa Jyväskylässä sekä tahoja, joihin voi tarvittaessa olla yhteydessä, jos huoli oman lapsen päihteiden käytöstä herää.

Päihdepalvelupolku

Kriisitilanteet

Akuuteissa elämäntilanteiden kriiseissä voit olla yhteydessä Sosiaali-ja kriisipäivystykseen tai Mobileen

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden palveluesimiehet

Palveluvastaavat

Eeva-Liisa Liimatainen, p. 050 599 6195
Tarja Lappi, p. 050 534 6738

Asiasanat:  
mielenterveys
mielenterveyspalvelut
päihdepalvelut
päihteet