Suoraan sisältöön

#Siistii

Julkinen kirje ilkivallasta

Hei!

Jyväskylän nuorisovaltuusto haluaa, että te kaikki autatte pysäyttämään ilkivallan. Osallistu siis kampanjaamme, sillä yhteisöä muuttamalla me muutamme ihmisten ajattelumaailmaa. Jos sinun kaikki kaverisi ajattelisivat, että on elää siistissä Suomessa et itsekään todennäköisesti kehtaisi tuhota ja sotkea yhteistä sekä toisten omaisuutta. Kirjoitimme aiheesta myös mielipidekirjoituksen (Suur-Jyväskylän lehti, 5.10.2016).

Ilkivallasta on suuri haitta niin taloudellisesta, yhteiskunnallisesta ja inhimillisestä näkökulmastakin. Kaikki tuhotut asiat ovat maksaneet rakentaa ja niiden korjaaminenkin maksaa paljon rahaa jokaisen ihmisen pussista. Säästynyt raha voidaan kohdentaa vaikka parantamaan suomalaisten elintasoa ja elämän laatua.

Yhteiskunta kärsii rikollisuuden määrän kasvusta kun ilkivaltaa tehdään. Kun toinen ihminen näkee tuhotun roskiksen hänenkin arvostus maatamme kohtaan vähenee ja hänkin todennäköisemmin heittää roskia maahan, tuhoaa bussipysäkin tai tekee ruman spreimaalauksen luvattomalle paikalle. Haluamme nähdä hienoja spray-taideteoksia ja tapa miten se onnistuu on kysyä kaupungilta haluaisivatko he hienon spreimaalauksen jonnekin piristämään kansalaisten päivää. Spreimaalausta voi myös luvallisesti harrastaa niille annetuilla julkisilla seinillä. Siellä on hyvä esimerkiksi harjoitella omaa mestariteostaan.

Ilkivallasta koituu myös inhimillistä kärsimystä. Monet teistä ovat varmaan kokeneet sen tunteen kun astuu vahingossa koirankakan päälle ja sen siivoaminen on inhottavaa. Monesti kengät haisevat vielä senkin jälkeen.

Haastan teidät pitämään Suomen siistinä maana ja levittämään sanaa siististä Suomesta. Tehdään yhdessä Suomesta siistimpi!

Alkuun

Usein kysytyt kysymykset

Kampanjan idea ja tavoite?

Kampanjan tavoitteena on vaikuttaa nuorten asenteisiin ilkivaltaa vastaan ja saada heidät huomaamaan että ilkivalta ei ole siistiä.

Mitä on ilkivalta?

Ilkivalta on tahallista häiriön aiheuttamista sotkemalla paikkoja roskaamalla tai rikkomalla omaisuutta, meluamalla jne. Myös jättämällä koiran jätökset yleisille paikoille on ilkivaltaa.

Ketkä ovat kampanjan takana?

Kampanjan takana ovat Jyväskylän nuorisovaltuuston 13- 29 vuotiaat nuoret, ilkivalta työryhmästä. Myös muutama Jyväskylän kaupungin työntekijä, jotka ovat auttaneet projektissa mm. julisteiden painossa, nettisivujen teossa ym.

Miten voin vaikuttaa ilkivallattomuuteen?

Ole itse tekemättä ilkivaltaa, äläkä kannusta muita siihen. Sillä ilkivalta on suomen laissa rikos ja ilkivalta ei ole siistiä.

Mitä haittaa on ilkivallasta?

Ilkivallasta seuraa taloudellisia vahinkoja, voit saada rangaistuksen, luonto vahingoittuu, häiritsee ihmisiä ja rakennukset kärsii jne.

Mitkä ilkivallan teot ovat yleisimpiä?

Yleisimpiä tekoja ovat graffitit, roskaaminen ja koirien jätöksien jättäminen yleiselle paikalle.

Alkuun

Ilkivallan kustannuksia

Alkuun

Kilpailun ohjeet

Pysäytä ilkivalta ja osallistu kampanjaan!

Ohjeet:
1. Ota kuva itsestäsi #siistii –logon kanssa.
2. Laita kuva someen #siistii
3. Älä tee ilkivaltaa

Jaamme palkintoja luovimmille kuville. Aikaa osallistua on syyskuun 30. Päivään asti.

Alkuun

#Siistii Instagramissa / Facebookissa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 Sivun alkuun Tietoa sivustosta