Suoraan sisältöön

Jyväskylän kaupunki » Kirjasto ja kulttuuri » Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamo » Info » Tiedotteet » Videoteokset valloittavat Galleria Ratamon

Videoteokset valloittavat Galleria Ratamon

Galleria Ratamon mediataiteen näyttely on osa KAUPUNKIKERROIN 2015 näyttely- ja tapahtumakokonaisuutta, joka koostuu mediataiteen lisäksi katu-, ympäristö- ja performanssitaiteesta. Kaupunkikerroin on Taiteen edistämiskeskuksen projekti, joka liittyy samalla Keski-Suomen Taiteen juhlavuoteen ja Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyprojektiin. Näyttelyssä on esillä kaksi videoteosta, Merja Niemisen ja James Andeanin yhteistyössä tekemä Re:**** Sitruuna ja meduusa sekä Juhana Moisanderin A Game of Cards.

MERJA NIEMINEN & JAMES ANDEAN: Re:****Sitruuna ja meduusa

Esittelyvideo teoksesta...

Re:**** Sitruuna ja meduusa on teos, jonka takana ovat kuvataiteilija Merja Nieminen ja äänitaiteilija James Andean. Teos on olemassa useassa formaatissa – lyhytfilminä, kolmen videoscreenin ja monikanavaäänen installaationa sekä audiovisuaalisena tietokoneavusteisena installaationa, joka sisältää kolmiulotteisen graafisen animaation ja äänimaailman.

Teos luo nähtäville virtuaalisen ympäristön, joka muuttuu ja kehittyy tilassa ja ajassa. Projisoitu visuaalinen tila ympäröi katsojan. Se luo omituisen arkkitektonisen ja monikerroksisen olotilan, jossa oudot mutta jollain tavalla tutunomaiset orgaaniset oliot seikkailevat. Projisoitu maailmankaikkeus toimii omien lakiensa mukaisesti, tutunomaisesti mutta samalla vähän hämärästi. Teos on mielenkiintoinen sekoitus keinotekoisuutta ja luonnollisuutta. Samalla se haluaa kysyä, onko ympäröivä todellisuutemme vain sattumien summaa vai seurausta tietyistä muuttumattomista laeista. Ääni ja liikkuva kuva toimivat teoksessa symbioosissa, jossa on tosin vaikea sanoa, laukaiseeko ääni tapahtuman vai päinvastoin. Teoksella ei ole varsinaista alkua tai loppua ikään kuin sillä olisi olemassa oma itsenäinen elämänsä riippumatta meistä katsojista.

Merja Nieminen on helsinkiläinen taiteilija, joka on opiskellut myös arkkitehtuuria ja mediataidetta. Hän on projekteissaan tehnyt yhteistyötä muusikoiden, tanssijoiden ja sirkustaiteilijoiden kanssa. Jameas Andean on Sibelius-Akatemian lehtorina toimiva äänitaiteilija. Hän on sekä muusikko että performanssitaiteilija, joka on esiintynyt eri puolilla Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa.

JUHANA MOISANDER: A Game of Cards

Esittelyvideo teoksesta...

Juhana Moisanderin teokset ovat pääsääntöisesti installaatioita, joissa hän yhdistää projisoitua liikkuvaa kuvaa, ääntä ja objekteja. Teosten hahmot ovat videoprojisointeina istutettu näyttelytilan arkkitehtuuriin luoden illuusion niiden läsnäolosta. Kiinteät osat ovat yleensä arkkitehtuurin yksityiskohtia tai Moisanderin lavastamia asetelmia fyysisistä objekteista, kuten pöydästä ja tuolista. Yhdistämällä ääntä ja liikkuvaa kuvaa fyysiseen todellisuuteen taiteilija luo uuden tilallisuuden tunnun.

Kauhun ja outouden tunne on usein osana teosten maailmaa. Moisander rakentaa hämärää tilaa, jossa historia, muisti ja fantasia kohtaavat. Teokset kommentoivat mustaa huumoria käyttäen ihmisenä olemista, uskomuksiamme ja tapaamme hahmottaa ympäröivää maailmaa. A Game of Cards -teoksessa hahmo pelaa korttia oman kiusaajansa kanssa näyttelytilassa. Teos on peruskysymysten äärellä: missä hyvän ja pahan rajat piirtyvät?

Juhana Moisander on savonlinnalaislähtöinen Helsingissä asuva ja työskentelevä taiteilija. Hän on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun Kuvataiteiden koulutusohjelmasta vuonna 2007. Moisander on osallistunut useisiin taidenäyttelyihin ja -projekteihin koti- ja ulkomailla.

Kaupunkikerroin 2015
Merja Nieminen & James Andean: Re:****Sitruuna ja meduusa
Juha Moisander: A Game of Cards
18.6. – 12.7.2015
Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä
avoinna ti-su klo 11-18, vapaa pääsy
puh. 014 266 4389
www.jyvaskyla.fi/ratamo

17.6.2015Jukka Partanen
Galleria Ratamo, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
avoinna ti-su klo 11-18, ma suljettu
- vapaa pääsy -
Galleria Ratamo, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä, Finland
open Tue-Sun 11am-6pm
- free entrance -

Please notice. Our exhibition webpages are mainly in Finnish.


Näyttelyt nyt / Exhibition Now

Tulevat näyttelyt / Upcoming Exhibitions

 • 31.5.–21.6.
  Simo Peteri: Paikalliset
  Markus Lampinen
 • 28.6.–22.7.
  Juha Myllymäki: Afrikan kuvia
 • 26.7.–19.8.
  Pierre Oscar Brunet
 • 23.8.–16.9.
  Mobile 2018
 • 20.9.–14.10.
  Eeva-Liisa Isomaa
 • 18.10.–11.11.
  Jouko Lehtola
 • 15.11.–9.12.
  Suomen Puupiirtäjien Seura
 • 14.12.–6.1.2019
  4XJKL

Copyright © Jyväskylän taidemuseo 2018
Copyright © Luovan valokuvauksen keskus 2018

» Sivun alkuun
» Tietoja sivustosta