Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely Kerrostumia Ulla Mari Lindströmin videostill
Pääsisältö

9.-31.12.2022

Kerrostumia on Valmed ry:n jäsentaiteilijoiden näyttely, jonka teoksia yhdistää valokuvan kontekstissa ajallisuus, niin mennyt kuin tuleva aika sekä niiden yhteiskunnalliset kerrostumat. Teokset varioivat kiinnostavalla tavalla erilaisia visuaalisen esittämisen tapoja; miten historia on muokkautunut vain vuosikymmenien aikana tai kuinka valokuva ilmaisuvälineenä on kehittynyt melko lyhyen historiansa aikana. Samalla voi myös huomata muuttuneen katsomisen ja esittämisen periaatteen. Teoksien kautta nousee esille elinympäristömme muuttuminen, hajoaminen, ylikuormittuminen, roskaantuminen ja häviäminen. Näyttelyn kuraattoreina toimivat valokuvataiteen läänintaiteilija Marko Hämäläinen ja FM Jaana Jääskeläinen.

Näyttelyn kollektiivisesti valittu teema valokuvan taipuisuus muodostaa visuaalisesti näyttävän ja monipuolisen nykytaiteen kokonaisuuden. Teoksien esitystapa vaihtelee pohjustetuista albumikuvista 360-panoraama tekniikkaan, sisältäen myös kolmiulotteiseksi installaatioksi muuntuneet valokuvateokset, sekä projisoitavat videoteokset. Näyttelyn taiteilijat ovat Tina Jokitalo, Katarina Karppinen, Heidi Kirjavainen, Ilkka Kivelä, Maria Kärkkäinen, Ulla-Mari Lindström ja Johanna Väisänen.

Valokuva- ja mediataideyhdistys Valmed ry on Pohjois-Savossa aktiivisesti toimiva yhdistys, joka toiminnallaan on tuonut näkyvyyttä ja tunnettavuutta valokuva- ja mediataiteelle niin alueellisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Yhdistyksen toiminta on erilaisten yhteistyöprojektien kautta tarjonnut myös monipuolisia työtilaisuuksia taiteilijoille. Yhdistys on viime vuosina kasvanut jäsenmäärältään ja sen jäsenet toimivat eri puolilla Suomea sekä ulkomailla. Tämä luo yhdistykselle laajan yhteistyöverkoston. Valmed ry:n jäsenistöön kuuluu laaja- alaisia taiteen tekijöitä sekä audiovisuaalisen kulttuurin alalla toimivia ammattilaisia.

Näyttelyä ovat koordinoineet ja tuottaneet Jaana Jääskeläinen ja Maria Kärkkäinen.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus / Pohjois-Savon taidetoimikunta.

Ratamon näyttely, Maria Kärkkäisen teos
ratamon näyttely kärkkäinen

Maria Kärkkäinen, This is not a film, 2020

Ratamon näyttely Tina Jokitalo
Ratamon näyttely Tina Jokitalo

Tina Jokitalo, Portal, 2022  

Ratamon näyttely Katarina Karppinen
Ratamon näyttely Katarina Karppinen

Katarina Karppinen, Mummin kullat Anna-Mari Piiraisen jäämistöstä

Asiasanat:  
näyttely