Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely, Petteri Cederberg, teoskuva

14.10.–7.11.2021

Näyttelyssä on esillä paperille toteutettuja muotokuvia. Piirrokset tutkivat ihmistä psykofyysisenä kokonaisuutena. Teokset kuvaavat posthumaaneja olentoja, jotka liikkuvat ihmismäisen muodon ja jonkin toiseuden rajalla. 

Muotokuvien lähtökohtana ovat henkilöt, joita en ole koskaan tavannut. Työstäessäni kuvia muotokuvat muuttuivat ihmishahmoista joksikin tunnistamattomaksi. Hahmoista voi kuitenkin löytää joitakin inhimillisiä muotoja.

Piirtäessäni pyrin häivyttämään tietoisen mielen ja ajatuksen takaalalle,jolloin alitajunta pääsee esiin ja näyttää jotain mikä ei muutoin olisi mahdollista.

Teoksia voi katsoa sekä pelkkänä mielikuvituksen tuotteena että kuvina todellisista henkilöistä. Itse lähestyn muotokuviani epätoden ja todellisuuden välimaastossa sijaitsevina dokumentteina ihmisten piilossa olevista luonteenpiirteistä ja persoonallisuuksista. Katsojalle jää kuitenkin vapaus tulkita kuvia itselleen sopivalla tavalla.

BIO
Petteri Cederberg (s.1976) on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija. Hänen teoksensa pohtivat ihmisen mielen tiedostamatonta puolta ja aivojen alitajuntaista logiikkaa. Cederberg työskentelee eri medioilla, mutta viimeaikoina työskentely on tiivistynyt paperille tehdyistä yksittäisiä kuvista ja piirrosanimaatioista.

Petteri Cederberg on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian maalaustaiteen osastolta vuonna 2011 ja on Taidemaalariliiton jäsen. Hän pitänyt useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

Cederbergin teoksia on valtion, museoiden, säätiöiden ja yksityisten henkilöiden kokoelmissa. Animaatioteoksia on esitetty useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

www.pettericederberg.com

Kuva
Ratamon näyttely, Petteri Cederberg

Pimeys katsoo takaisin, 2021, muste ja akryyli paperille, 50 x70 cm