Titta Aaltonen: Luonnon äärellä
26.9.–20.10.2024
Luonnon äärellä -näyttely koostuu kahdesta moniosaisesta teoksesta, jotka käsittelevät ihmisen ja luonnon välistä rajapintaa. Näyttelyn teemoja ovat ihmisten ja materian ylirajainen liikkuminen sekä arktinen turismi.
Pohjoisen luonnon kuvaaminen on ollut kuvataiteessa hyvin suosittua. Arktisuuteen liittyy ajatus puhtaudesta ja koskemattomuudesta, mikä on viehättänyt – ja viehättää edelleen – ihmisiä. Teos Experiencing Nature (2024) on syntynyt kokemuksistani Pohjois-Norjasta. Teos ei kuitenkaan kuvaa alueen upeita maisemia. Jotta maisemia pääsee kokemaan, pitää auto ensin saada pysäköityä. Teos on syntynyt tästä kokemuksesta.
Olen tehnyt sadasta piirustuksesta koostuvan teoksen Roskaa – Varanginvuono (2022) Pohjois-Norjassa sijaitsevan Varanginvuonon rannoilta keräämieni roskien pohjalta. Mereen päätyneet roskat ovat karanneet ihmisen hallinnasta, ja ne voivat liikkua veden mukana pitkiäkin matkoja valtionrajoista välittämättä. Rannoille päätyvät roskat heijastavat sekä merten ylirajaista verkostoa että kaupankäynnin globaaleja lonkeroita. Teos muodostaa yhdenlaisen visualisoinnin näistä globaaleista verkostoista. Roskat ovat myös integroituneet osaksi luontoa; monissa paikoissa ne ovat erottamaton osa rantojen materiaalista ympäristöä. Teoksessa tarkastelen jokaista roskaa yksilönä samalla pohtien mistä ja miksi ne ovat päätyneet Pohjoisen jäämeren rannalle Varanginvuonoon.
Työskentelyäni ovat tukeneet Koneen säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.
∗∗∗
Titta Aaltonen (s. 1976, Längelmäki) on Helsingissä ja Jyväskylässä työskentelevä kuvataiteilija, joka on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2018. Aaltonen on käsitellyt työskentelyssään ihmisten ja paikkojen identiteettiin sekä ylirajaisuuteen liittyviä teemoja. Viime aikoina hän on käyttänyt työskentelynsä välineenä piirtämistä. Aaltosen teoksia on muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa.
sarjasta Experiencing Nature, öljypastelli paperille, 2024, 190 cm x 150 cm