Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely Olli Puusaari

9.12.2021-2.1.2022

Jyväskyläinen taidegraafikko Olli Puusaari esittäytyy omalla yksityisnäyttelyllään 27 vuoden tauon jälkeen. Serigrafioistaan tunnettu Puusaari tuo Galleria Ratamoon teoksia, jotka hän on käsitellyt digitaalisesti tietokoneen avulla ja tulostuttanut valokuvatulostimella. Tekniikassa hyödynnetään lukemattomia päällekkäisiä kuvakerroksia, mikä oli mahdollista toteuttaa myös hänen aiemmin käyttämässään perinteisessä liuotinainepohjaisessa serigrafiatekniikassa.

Olli Puusaaren teosten lähtökohta on useimmiten valokuva, joko kameralla otettu kuva tai skannattu esinekuva. Valokuvapohjaisia teoksia ovat mm. sarja suurikokoisia muotokuvia, joiden malleina ovat olleet taiteilijan itsensä lisäksi muutamat hänen ystävänsä. Teokset ovat armottomia kasvokuvia, jotka paljastavat kohteensa kaikki ihokarvat, luomet ja uurteet, eletyn elämän syvät jäljet. Puusaari on lisännyt mustavalkoisiin kuviin päällekkäisiä toonattuja tasoja, jotka etäännyttävät teosten muotokuvamaisuuden yleisemmälle inhimilliselle tasolle. Uusien teosten rinnalle hän on tuonut näyttelyyn muutamia 1990-luvun serigrafiana toteutettuja ennestään julkaisemattomia kasvokuvia.

Näyttelyssä vastaan tulee myös erilaisia arkiesineitä kuten veitsiä, haarukoita, pullonavaajia ja uistimia, jotka Puusaari on siirtänyt teoksiin skannaamalla ne suoraan tasoskannerilla. Teossarjaan liittyy teokset Andyn banaani, Marcelin kampa ja Renén piippu. Ne ovat kunnianosoituksia taiteilijoille, joita Puusaari itsekin arvostaa. Kaikkiin esinekuviin on lisätty kasvokuvien tapaan päällekkäisiä läpikuultavia tasoja, jotka hän on löytänyt esim. vanhoista kirjankansista. Teosten esineillä ei ole varsinaista symboliarvoa, Puusaarta kiinnostaa enemmän niiden puhdas esteettinen kauneus, jota esineisiin lisätty ajan patina vain korostaa.

Lisämausteensa näyttelyyn tuovat Olli Puusaaren abstraktit teokset. Konkretismista innoituksensa saaneet, mustan ja harmaan eri sävyjen kyllästämät, selkeärajaiset teoksensa hän on toteuttanut liukuvärimenetelmällä. Vapaamuotoisissa abstrakteissa teoksissa on taas hyödynnetty samaa kerroksellista ilmaisutapaa, mitä hän on käyttänyt näyttelyn muissa teoksissa.  

Kuva
Ratamon näyttely Olli Puusaari

Olli Puusaari, Omakuva, pigmenttimustevedos, 2021