Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely mopoauto

20.8.-13.9.2020

En etukäteen suunnitellut tätä näyttelyä. Se vain tapahtui.

Olin työmatkalla Keniassa, Intian valtameren rannikolla Malindin kaupungissa ja Lamun saarella. Olin osa YLEn rahoittamaa työryhmää, joka oli tekemässä lyhytelokuvaa. Tämä oli ensimmäinen kertani Afrikassa ja olin täysin lumoutunut näkemästäni.  

Minulla oli kamerani mukana, joten syöksyin aina työpäivän jälkeen niin sanotusti kylille. Tutkimaan.  
Ympäristö oli kaikkine väreineen, muotoineen ja ihmisineen minulle tietenkin vieras.  Silti näin siinä jotain tuttua: ihmisten tavallisen arjen omassa ympäristössään.  

Katukuvauksen (ei yhtään lavastettua tilannetta) keinoin yritin parhaani mukaan vangita tämän vierauden ja tuttuuden yhdistelmän. Halusin luoda kuvia, jotka houkuttelevat  katsomaan, ihastumaankin, mutta jotka sitten herättäisivät eksotiikan alta samaistumaan. Näyttelyn tarkoitus on yhdistää ja näyttää samankaltaisuuksia, ei keskittyä eroihin. Arki on arkea kulttuurista ja maasta huolimatta.  

Rajaus ja kompositio on minulle kaikki kaikessa. Halusin yksinkertaisesti yhdistää ihmiset ja ympäristön oikealla hetkellä, jotta kuva puhuisi katsojalleen mahdollisimman paljon, kertoisi saman kuin minulle silloin kun päivystin kamerani kanssa.  

Minulle valokuvaus tarjoaa rauhaa. Aikaa ja tilaa kaoottisen, pirstaleisen, hätäisen kiireisen ja pinnallisen digitaalisen kuvavirran vastapainoksi. Itse ainakin tarvitsen suuria pintoja ja puhuttelevia kuvia, joiden äärelle keskittyä kännykän näytöllä ohi virtaavan kuvatulvan sijaan. Toivon voivani tarjota muille samaa.  

Näitä kuvia ei ole vielä ollut missään esillä. 
 

 

Kuva
Ratamon näyttely, Aleksi Rytkönen