Inka-Maaria Jurvanen: Meteli ja hiljaisuus

 

Ratamon näyttely, Jurvanen

 

Hajoamisen irstaus - yksityiskohta teoksesta, 2019-2020
360 x 210 cm, lyijykynä vanerille

Ratamon näyttely, Inka-Maaria Jurvanen työhuoneella
Ratamon näyttely, Inka-Maaria Jurvanen työhuoneella

 

Kuvat: Jefunne Gimpel

 

17.9.–11.10.2020

Viimeisen kymmenen vuoden ajan olen piirtänyt lyijykynäpiirustuksia vanerille. Osassa teoksista käytän myös akryylimaalia, puuvärejä ja lehtikultaa. Viiva on minulle kaiken keskiössä. Se on meditatiivinen yksikkö, joka muodostaa, muodostuu, haihtuu ja taas ilmestyy.

Suunnittelen näyttelyni kulloisenkin teeman ympärille kirjoittamalla ja piirtämällä kaikista kokonaisuuden teoksista ensin nopeat luonnokset. Tämän jälkeen teen tarkat suunnitelmat mittakaavassa ja toteutan teokset yksitellen.

Galleria Ratamossa esillä olevissa uusissa teoksissani olen halunnut viedä piirustuksen kolmiulotteisempaan muotoon, kohti installaatiota. Piirustukset on toteutettu puisen sermin, mattahiotun valkoisen marmorin, vanhan oven sekä täyspuisten CNC -leikattujen kappaleiden pintaan.

Meteli ja hiljaisuus –näyttelyn teema käsittelee ääntä.

Ääni on konkreettista, mutta sillä on myös symbolinen ja metafyysinen taso. Ääni on yksi todiste olemassaolosta, sen varmentaja. Metelimme mahdollistaa kaiken muun sivuuttamisen. Onko mahdollista olla sitä vastaan, perääntyä oman äänen vaatimusta. Ehkä emme edelleenkään kuule ja hahmota itseämme, todellista ihmisluontoamme.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

---

Inka-Maaria Jurvanen (s.1980) valmistui Taidekoulu MAAsta 2008.

Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2007 Suomessa ja USAssa ja ollut mukana kuratoiduissa ryhmänäyttelyissä Suomessa, USAssa, Espanjassa ja Virossa. Jurvanen on Suomen Taidegraafikoiden jäsen. Hän asuu ja työskentelee Vantaalla ja Helsingissä.

Tänä syksynä hänen teoksiaan on nähtävillä myös kuratoidussa ryhmänäyttelyssä Poriginal Galleriassa, Porissa loka-marraskuussa. Tulevat näyttelyt vuonna 2021 ovat yksityisnäyttely Pesula Galleriassa Sipoossa, kuratoitu ryhmänäyttely Kymenlaakson museon Merikeskus Vellamossa Kotkassa sekä ryhmänäyttely ja workshop Susan Plum Studiossa, Houstonissa, Texasissa.

jurvanen.com/