Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely Laura Ukkonen
Pääsisältö

17.8.-17.9.2023

Piirrän sohvan, sälekaihtimet, punertavan valonsäteen ja lapseni alaspäin kumartuneen hahmon. Valokuvaan ryhtini ja siirrän sen piirrokseen. Istun olohuoneessani ja piirrän jokaisen kulman ja esineen. Kerään metsästä kasveja malleiksi ja kasvatan työhuoneella appelsiinin taimea talvella syödyn hedelmän siemenestä.

Kotona on tarve olla katseilta suojassa, mutta sinne voi tahtomattaan jäädä yksinkin. Erityisesti naisille koti on ollut perinteisesti myös sosiaalisen elämän keskus, jota on esiteltävä muille.

Olen yrittänyt tavoittaa näitä arjen ristiriitaisia tunnelmia. Tunteet näkyvät eleissä, kuten ryhdissä ja vaikkapa olkapäiden asennossa. Piirrän hetkiä, jolloin ei näennäisesti tapahdu mitään. Kuvittelen havainnoivani yksinäisyyttä, häpeää ja hämmennystä, jota kykenemättömyys odotusten mukaiseen elämään aiheuttaa.

Huomaan piirtäväni oman tilan ottamista ja toivoa. Kasvien piirtäminen kiehtoo minua rinnastuksena ihmiskehon hienovaraisiin eleisiin. Otan myös vaikutteita eri aikakausien naisten omakuvista, muotokuvista ja koti-interiööreistä, sillä olen kiinnostunut tunteiden ylisukupolvisuudesta.

Mitä tunteet kertovat naisten historiasta ja millaista on feminiinisyys naisten itsensä määrittämänä? Näyttelyn teokset ovat puu-, hiili- ja pastelliliitupiirroksia. Vedostan puupiirroksia käsin ja prässillä sekä kokeilen eri papereita. Teen uniikkivedoksia ja pieniä, muuntuvia sarjoja.

***

Asun ja työskentelen Helsingissä ja olen koulutukseltani TaM kuvataiteesta ja kuvataidekasvatuksesta Aalto-yliopistosta. Olen opiskellut kuvataidetta myös Pariisin Académie des Beaux-Artsissa ja taidehistoriaa Turun yliopistossa (HuK). Piirtämisen ja puupiirrosten lisäksi teen videoteoksia ja kirjoitan. Olen viimeksi pitänyt yksityisnäyttelyt Galleria Huudossa Helsingissä ja Porin taidemuseon Poriginal Galleriassa ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Teoksiani on Helsingin taidemuseon kokoelmassa ja olen kirjoittanut mm. teokseen Taidejemmoja (Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö, 2019).

Kiitos Taiteen edistämiskeskukselle tuesta kustannuksiin ja työskentelyyn

Laura Ukkonen

Alasivu
Kuva
Ratamon näyttely Laura Ukkonen

Parvekkeella, 2022, hiili paperille,130x130cm

Kuva
Ratamon näyttely Laura Ukkonen

Ryhti, 2022, puupiirros, 76x76

Asiasanat:  
taidenäyttely
Galleria Ratamo