Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely Jyrki Markkanen
Pääsisältö

2.-26.2.2023

Galleria Ratamon ja Luovan valokuvauksen keskuksen osuus kaksoisnäyttelystä Kokoelmat / Alueet kuvittaa pääasiassa ajanjaksoa, jolloin vähitellen siirryin Jyväskylästä Imatralle, siis uuden ympäristön haltuunotosta.

Luovan valokuvauksen keskuksen Kangas -projekti 2013-14 oli herättänyt minussa autioiden rakennusten ja jättömaiden tonkijan ja Imatra ympäristöineen tarjosi siihen mainiot mahdollisuudet. Samoin hyvin uudenlaisen luontoyhteyden kuten teoksessa Lähimetsä. Sarja käsittää stereovalokuvia Imatran kaupunkialueen metsiin rakennetuista risumajoista ja puihin tehdyistä lavoista. Ne luovat rakentajalleen intiimin tilan mielikuvitukselle, pako- tai kohtauspaikan. Majat rakennetaan yleensä siitä mitä on käsillä ja noudattavat ja jatkavat luonnon muovaamaa tilaa, jonka stereoskooppinen kuva tuo kolmiulotteisesti esiin.

Alue-sarja alkoi myös syntyä tässä muutosvaiheessa. Siihen vaikutti myös Jalo Porkkalan kumipainokurssi, jonka opeilla ensimmäiset vedokset syntyivät. Etsin kuviin epätavallista tunnelmaa yhdistämällä negatiiveja, monesti sisä- ja ulkotilan päällekkäin. Hain vaikutelmaa, että jotain on tapahtunut ja jotain on epäilemättä kohta tapahtumassa. Kuvatessani Aluetta varten en siis etsi valmista kuvaa vaan kasvatan negatiivikirjastoani, josta lainailen ja yhdistelen. Tekniikan kopioin suoraan taidegrafiikassa käyttämästäni metodista, laattakirjastosta.

Kuvasin Polaroidilla paljon siinä vaiheessa, kun se oli jo poistumassa kuvioista ja filmipakkoja saattoi saada edullisestikin. Nyt jotkut säilyneet kuvat ovat oikeita aarteita, joten paluu sen käyttöön oli helppoa.

Imatrala Polaroideissa luotaan elämää kaupungissa, joka tuntuu keskittyvän vain kauppakeskusten ja halpahallien muodostamalle alueelle. Vanhat rakennukset puretaan ja siten ympäristökin köyhtyy. Eläminen eriytyy omille reiteille, kotiin ja työhuoneelle.

***

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän taidemuseon ja Luovan valokuvauksen keskuksen kanssa. Näyttelyn toinen osa monipuolisen taiteilijan teoksista on esillä Jyväskylän taidemuseossa 11.2.–19.3.2023.

 

Taiteilijatapaaminen
Jyrki Markkanen 
ke 15.2. klo 16.30-18 
Aloitamme klo 16.30 taidemuseon Galleriassa (Kauppakatu 23), 
siirrymme kävellen Galleria Ratamon näyttelyyn (Veturitallinkatu 6), 
jossa taiteilijatapaaminen alkaa klo 17.30. Vapaa pääsy.  

Asiasanat:  
näyttely
luovan valokuvauksen keskus