Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely Aura Kotkavirta
Pääsisältö

10.5.-2.6.2024

What Remains on kokoelma Aura Kotkavirran ja Emilia Tannerin teoksia joita yhdistävät rakentavan tuhon teema, jossa uuden luominen tapahtuu materiaaleja tuhoamalla, poistamalla, niiden lisäämisen sijaan. 

Näyttelyn työt luovat vahvan kontrastin perinteisen luovan työn konventioihin. Siveltimen sulavat liu’ut ovat korvattu teollisen laserin kärventävällä säteellä joka repii ja säröttää paperia, samoin kuin perinteisen kuvanveistäjän varovaiset ja määrätietoiset kädet ovat korvattu nälkäisen, oletettavasti esteettisestä kokemuksesta autuaan tietämättömän eläimen terävillä hampailla. 

Teoksissa korostuvat ne mahdollisuudet jotka syntyvät tilasta jossa yleisesti määrätietoisena ja tarkoituksenmukaisena, vähintäänkin inspiraation johdatuksen alaisena toimintana pidetty luova prosessi avataan ulkoisten voimien armoille. Monissa töistä taiteilija voidaankin nähdä ennemmin käsitteellistäjänä, mahdollistajana, dokumentoijana tai tarkkailijana kuin perinteisenä käsityöläisenä, jonka konkreettinen käden jälki on hänen luomansa taiteen alku ja loppu. 

Molemmat taiteilijat ovat kiinnostuneita valitsemiensa taidemuotojen fysiikasta ja kosketuksellisuudestaan. Kun kanvas kärähtää, se vapautetaan sille asetetusta rakenteellisesta jännitteestä ja täten korostetaan kuinka se sisimmässään on kolmiulotteinen, fyysinen objekti, jolla on omaa syvyyttä ja tuntua. Samoin näyttelyn veistokset tulevat kokonaisiksi vasta kun ne on nakerrettu hajalle, korostaen kuinka myös yleisesti tuhoavina pidetyt prosessit voivat luoda uutta jos vain kykenemme muuttamaan näkökantaamme. 

Töiden materiaalit ja kanvaasit eivät ole vain tyhjiä taustoja, joihin taiteilijat voivat sysätä luovuutensa hedelmät, vaan itsessään oleellisia teosten osia. Prosessit ja tekniikat joiden avulla teokset on luotu ovatkin yhtä lailla osa teosten kokemusta kuin niitä katsoessa syntyvä raaka esteettinen kokemus. 
Urho Tulonen FM, taidehistoria

∗ ∗ ∗ ∗ 

Aura Kotkavirta (s. 1982) on vantaalainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Pekka Halosen akatemiasta vuonna 2015 ja viimeistelee opintojaan Taideyliopiston kuvataideakatemiassa. Kotkavirta valmistuu taidegrafiikan opetusalueelta, mutta valitsee työskentelymetodin, joka tuntuu teoksen kannalta loogiselta. Viime aikoina hänen teoksensa ovat syntyneet yhteistyössä koirien kanssa. 

Kotkavirran töitä on ollut esillä Porvoon taidehallissa (2016) Galleria Ratamossa (2017) Mäntän kuvataideviikoilla (2018) Graphica Creativa Hereafter -näyttelyssä Jyväskylässä (2019). Hän on mukana toukokuussa 2024 avautuvassa ryhmänäyttelyssä Helsingin taidemuseo HAMissa.

Emilia Tanner (s.1990) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Tanner käyttää töissään usein paperia materiaalinaan käsitellessään ajan, katoavaisuuden ja havainnon teemoja. Hän lähestyy paperia kolmiulotteisena materiaalina, jota on mahdollista muovata, kuluttaa ja veistää. Etäisyyksien havainnointi, toisto ja uuden löytäminen ovat keskeisessä roolissa hänen taiteellisessa ajattelussaan. Viime aikoina Tanner on keskittynyt installaatioihin sekä valon parissa työskentelyyn. Tanner valmistui kuvataiteen maisteriksi taidegrafiikan opetusalueelta Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2021. Hänen töitään on ollut esillä Suomessa ja kansainvälisesti. 

Tannerin töitä on ollut ryhmänäyttelyissä Galerie Anhavassa (2022) ja Forum Box Galleriassa (2020) sekä yksityisnäyttelyssä Galleria Sinnessä (2022) ja duonäyttelyssä Kohta Taidehallissa (2024). Tanner on palkittu Suomen Taideyhdistyksen Nuorten taiteilijoiden Dukaattipalkinnolla (2023) ja hän oli ehdolla Queen Sonja Print Award -palkinnon saajaksi (2020).

Alasivu
Kuva
Ratamon näyttely Tanner

Emilia Tanner, Dawn, 2021, 42x30cm

Kuva
Ratamon näyttely Kotkavirta

Aura Kotkavirta, sarjasta Yö Peten vierellä, 2024