Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä
Pääsisältö

4.-27.5.2018

Näyttely valottaa turvapaikanhakijoiden arkea neljän henkilön tarinoiden kautta. Nigerialainen Itohan joutui 16-vuotiaana ihmiskaupan uhriksi ja työskenteli vuosia prostituoituna Italiassa. Hasnaa ja Omer pakenivat Irakista poliittista ja uskonnollista vainoa. Pakistanilainen Sanawar matkusti salakuljettajan kontissa viikon miltei ilman ruokaa ja vettä.

Valokuvaaja ja tutkija Anna Kuokkanen seurasi turvapaikanhakijoiden elämää Suomessa kolmen ja puolen vuoden ajan. Havahduttavinta projektissa oli ymmärtää, miten pitkään turvapaikkaprosessit kestävät. Esimerkiksi nigerialainen Itohan Okundaye on ollut Suomessa jo yli neljä vuotta, mutta hänen tulevaisuutensa on edelleen epävarma. Nuoren ihmisen elämässä se on pitkä aika, etenkin kun turvapaikkaprosessin ajaksi voi olla vaikeaa löytää mielekästä tekemistä. Suomalaisten viranomaisten silmissä kotouttaminen alkaa vasta turvapaikan saamisen jälkeen.

Turvapaikkaprosessiin liittyy myös ennakoimattomuus. Turvapaikanhakija ei voi koskaan tietää, miten pitkään seuraavaan haastatteluun pääseminen tai päätöksen saaminen kestää. Myös siirto toisen paikkakunnan vastaanottokeskukseen voi tulla juuri silloin, kun on ehtinyt kotiutua, luoda sosiaaliset verkostot tai löytää työpaikan. Tulevaisuutta ei uskalla suunnitella, ja elämä pysähtyy vuosiksi odotustilaan.

Suurin osa turvapaikanhakijoista haluaisi päästä elämässään eteenpäin – opiskelemaan ja töihin. Näyttely osoittaa, että vaikeuksista huolimatta osa turvapaikanhakijoista löytää paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa; työllistyy tai löytää muuta mielekästä tekemistä.

Asiasanat:  
näyttely
luovan valokuvauksen keskus