Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä

24.8.–17.9.2017

Näyttely koostuu taiteilijapariskunta Kaisa Koljosen ja Marko Ikävalkon taidegrafiikasta ja piirroksista. Koljosella on esillä eri tekniikoin (ImageOn, etsaus ja akvatinta) toteutettuja teoksia, ja Marko Ikävalkolla kivilitografioita ja piirustuksia. Tekijät ovat valmistuneet Saimaan Amk:sta kuvataiteilijoiksi 2015, ja muuttaneet työskentelemään Jyväskylään syksyllä 2016.

Näyttelyn nimi Undercurrent viittaa alitajuntaan ja sen tuottamaan visuaaliseen kuvastoon. Taiteilijaparin teokset yhdistelevät surrealistisia ja abstrakteja elementtejä, ja ovat hyvin yksityiskohtaisia ja huolella ajan kanssa toteutettuja. Teokset kuvastavat ihmisen alitajunnan logiikkaa, ja sitä mitä voidaan luoda kun tietoinen mieli kommunikoi tämän logiikan kanssa. Teokset ovat syntyneet alitajunnan ohjailemina, ja tuovat sen maailmasta ajatuskokonaisuuksia, jotka eivät vielä ole saaneet muotoaan tiedostetussa. Alitajunnan sisällöt ilmenevät kokemuksina ja tuntemuksina, jotka on kuitenkin mahdollista visualisoida.

Koljosen teoksille ominaista on niissä toistuva pikkutarkka orgaanisen viivan käyttö. Teokset ammentavat visuaalisesti ihmisen anatomiasta, ja kytkevät oudolla tavalla yhteen ihmisen lihalliset ja psyykkiset ominaisuudet. Teokset käsittelevät ristiriitaa joka syntyy ihmisen lihallisuudesta ja siitä, että ihmisellä on tietoisuus ja psyyke. Lopputulos on kuin vanhasta surrealistisesta anatomian kirjasta, jossa on jotain hyvin outoa ja ihmisen tiedostamattomaan suoraan vetoavaa piilotettua sisältöä. Koljosen teossarjaa on kuvailtu arkkityyppiseksi, ja Koljonen pyrkiikin käsittelemään teoksissaan yleisellä tasolla ihmisyyttä ja sen kokemusta kaikessa ristiriitaisuudessaan. Oman tiedostamattoman kautta Koljonen tavoittelee kokemusta ihmiskunnan yhteisestä tiedostamattomasta sisällöstä. Koljosella on ollut teoksia esillä pääasiassa Etelä-Karjalan ja Keski-Suomen alueella, sekä Kanadassa että Yhdysvalloissa.

Ikävalkon teoksissa sisäinen maailma näyttäytyy havaitun todellisuuden muodoissa. Piirustuksissa ja litografioissa on pääosassa viivan sijaan samettimaisen pehmeät sävyalueet sekä tiukat kontrastit. Vertauskuvalliset teokset ammentavat visuaalisesti varsinkin luonnosta sekä ihmisestä. Teoksissa vesimassat edustavat pääasiassa ihmisen toimintaa sekä ajattelua, niin yksilönä kuin massoina; vesi on läpinäkyvää tiettyyn syvyyteen asti ja virta vie helposti mennessään. Teoksissa on vahvasti surrealistinen tunnelma ja erilaisten rajausten sekä geometristen muotojen käyttö tuo niihin oman symboliikkansa. Ikävalkon litografioita ja piirustuksia on ollut esillä Etelä-Karjalan alueella, Ruotsissa, Ranskassa sekä Yhdysvalloissa.

 

www.kaisakoljonen.com

Asiasanat: