Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä

6.4.–30.4.2017

”Ai ai, kapteeni!”, lausui amiraali, kun mustavalkean ja oranssin kirjomassa asussaan ruorin tyyrpuurin puoleiselle kapulalle lehahti. Siiven asento määräsi matkan suunnan. Ihmisyyden repaleinen näytäntö ajan mitan.

Sukupolvet taittuivat etelän punaisessa auringossa, pohjolan akvarelliöissä. Saman kuun kiertoa seurasimme kaikki. Sinä katsoit ja hän näki.

Ulotimme käsiämme kohti sammuneen tähden kirkkautta, osuimme toistemme haaveisiin. Niinä öinä unien näyttämöt lavastettiin tuhansin kukkasin, sopraano kohotti korkeimman sävelensä ajan ääriin. Tulevan kesän hunaja tallentui jo mehiläisten mielissä.

Sattumia hedelmäkeitossa. Purren pohja meren kehdossa. Tiemme risteävät, tunnistamme toisiamme genetiikan ja sydämen salaisissa kajuutoissa. Jyrkän parrasvaloissa mitataan ymmärryksen lahjat. Jaetuilla silmillä näkee pidemmälle.

- - - - - 
Jaana Rannikko (s.1978) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee kaksi- ja kolmiulotteisen kuvantekemisen parissa digitaalisin ja manuaalisin menetelmin käyttäen valokuvia, värejä, esineitä, sanoja ja paperia. Rannikko käsittelee teoksissaan historiaa, ihmisyyden kerroksellisuutta sekä valokuvaan liitetyn ajan ja paikan rikkomisen mahdollisuuksia.

Rannikko valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2010 ja kuvataiteilijaksi Taidekoulu Maasta vuonna 1999. Hänen teoksiaan on ollut vuodesta 1998 alkaen esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Kapteeni & Komppania on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Jyväskylässä.

Työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

 www.jaanarannikko.com/