Maria Pääkkönen: Revisiting Unknown Places

7.4.–30.4.2016

Sanna Kumpulainen ja Maria Pääkkönen ovat nuoria taiteilijoita, joiden teoksia nähtiin keväällä 2015 Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä. Kumpulainen on valokuvataiteilija ja graafikko kun taas Pääkkönen on piirtäjä ja performanssitaitelija. Kumpulainen käsittelee teoksessan nuoren ihmisen identiteettiä ja Pääkkönen ihmisen mielentiloja ja muistamista.

Maria Pääkkönen on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka hitaasti rakentuvat prosessiluonteiset teokset tarkastelevat fyysisen tilan ja mielentilan, sekä havaitsemisen ja muistamisen välisiä hentoja rajoja. 
Revisiting Unknown Places on lyijykynäpiirroksista koostuva tilan mukaan muuntuva installaatiokokonaisuus, joka on aikaisemmin ollut esillä Galleria Huuto Jätkäsaaressa Helsingissä helmikuussa 2016.

"En muista missä se paikka on. En ole varma onko se oikeasti olemassa vai olenko nähnyt sen unessa tai elokuvassa, ehkä kokonaan kuvitellut. En muista tarkkaan milloin olen ollut siellä. Olin silloin lapsi ja siitä on jo kauan. En muista miten menin sinne tai miten tulin sieltä pois. Muistan miltä siellä näytti ja miltä siellä tuntui olla. Muistan korkeat kuuset aukion laidalla. Muistan kivenlohkareet, jotka kohosivat kohti taivasta. Muistan hiljaisuuden. Oli ehkä syksy tai varhainen kevät, tyyni pilvinen päivä. Taivas oli kirkas ja valkoinen. Muistan miltä maa tuoksui. Muistan, enkä muista. Kuva on haalistunut reunoilta, kuin puhki palanut filmi. Sellainen se on ollut aina. Epäilen muistamista.

Piirtäessäni työhuoneella ajaudun ajattelemaan Paikkaa. Piirrän tunteja. Kuuntelen lyijykynän monotonista rytmiä ja tuijotan eteeni hitaasti hahmottuvaan harmauteen. Näen, enkä näe.

Oksan haarassa roikkuu likainen pressu. Tunnen halua koskettaa kangasta. Lasken kynän, sormet hipaisevat. On vain grafiittia paperin sileällä pinnalla, likaa sormenpäissä, tumma hopeinen aukko, jonka läpi vielä yritän tähyillä katoavaa maisemaa. Ovi sulkeutuu. Hetken olen varma etten kuvitellutkaan. Hetken olen varma, että muistan oikeasti."

 mariapaakkonen.com/