Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä

25.8.–18.9.2016 

Vesi ja valon heijastukset ovat Kaspar Ruoffin perusteemoja. Teokset ovat syntyneet keväisestä jäiden lähdöstä, kesän elävistä aaltomuodostelmista ja taas alkutalven jähmettämästä veden pinnasta. Luonnon rytminen kiertokulku muodostaa sveitsiläis-suomalaisen taiteilijan kokeellisen valokuvauksen ytimen. Hänen kuvansa kertovat mystisestä rauhasta ja valon uskomattomista ulottuvuuksista.

Näyttelyn avajaiset ke 24.8. klo 17
Puheenvuorot: puheenjohtaja Kimmo Lehtonen 
                        kirjailija Olli Jalonen
                        valokuvaaja Kaspar Ruoff

Taiteilijatapaaminen: 17.9. klo 15
yhteistyössä Sveitsin Ystävät Suomessa ry:n kanssa

Petajävedellä kuvattu seitsenosainen kuvasarja «Kahdeksasta kahdeksaan» kertoo värein valon muuttumisesta kesäyön kuluessa. Kun ympäristöstä on rajattu mm. rantaviiva pois, taivaan värien heijastuksista syntyy lähes yksivärisiä, abstrakteja kuvia. Sarja kytkeytyy ihmisen toistuvaan peruskokemukseen: «tuli aamu ja tuli ilta». Vaikka sarja on kuvattu tarkasti määriteltyinä hetkinä, se viittaa myös ajattomuuteen, jatkuvaan toistumiseen.

Myös viimeisin teos «Yön saapuessa» kertoo tiettynä ajanjaksona tapahtuvista muutoksista. Aikasarjavalokuvan tapaan teos esittää kahdenkymmenen minuutin aikana tapahtuvaa muutosta joen pinnalla. Tiivistyksestä huolimatta joen pinnan kuviot ovat edelleen havaittavissa. Valo tuo esille veden liikkeet. Sen heijastukset luovat siitä eloisan, jatkuvasti muuttuvan maiseman. Tätä aihepiiriä on myös Petäjävedellä kuvattu työ «Auringonleikki» auringon heijastuskuvioista veden aaltoilevalla pinnalla.

Veden pinnoista kertovissa kuvissaan Kaspar Ruoff luopuu maiseman realistisesta kuvauksesta, kaikki näyttäytyy peilikuvana. Näin syntyy eri tasojen, muotojen ja värien päällekkäisyyttä, jota katsoja ei pysty välittömästi yhdistämään todellisuuteen. Tällainen työ on esimerkiksi «Iltapilvet», jossa pilvien peilikuva piirtyy järvenpohjan kivimuodostelmien päälle. Kuvassa toinen tulee näkyväksi toisessa.

----

Kaspar Ruoff, *1974, on sveitsiläis-suomalainen vapaa valokuvaaja, hän asuu ja työskentelee Bruggissa Sveitsissä. Opiskeltuaan mehiläistaloutta Helsingin yliopistossa hän väitteli tohtoriksi Zürichin Teknillisessä Korkeakoulussa Elintarviketieteiden laitoksella. Kaspar Ruoff varttui kaksikielisenä Zürichissä. Hän viettää edelleen pidempiä jaksoja Suomessa, jossa monet hänen teoksistaan syntyvät.

www.kasparruoff.ch/