Hyppää pääsisältöön

10.10.–1.11. 2015

Kuvataiteilija Tero Puha kuvasi kolmen transsukupuolisen henkilön muutosprosessia yli kymmenen vuoden ajan. Mustavalkoiset keho- ja muotokuvat muuntuivat vuosien saatossa tunnetiloja kuvaaviksi teoksiksi.

"Ystävystyttyäni mallieni kanssa ymmärsin että kehollisten muutosten dokumentoiminen ei riitä kuvaamaan prosessiin liittyviä paineita, joita yhteiskunta transsukupuoliselle ihmiselle asettaa. Transsukupuolinen henkilö on syntyessään fyysisesti välitilassa ja pyrkiessään ehjään elämään hän joutuu rakentamaan kehonsa ja sosiaalisen identiteettinsä uudelleen. Miten hän hahmottaa itseään katsoessaan peiliin? Miltä muiden katseet tuntuvat? Kuvissani olen pyrkinyt esittämään näitä tunnetiloja."

Kuvaamalla muotokuvia uudelleen mm. veden ja jään läpi Tero Puha on luonut uusia teoksia. Vesi, jää ja heijastukset etäännyttävät alkuperäisen muotokuvan esittävyyttä. Kuvien henkilöistä on tullut hahmoja, joiden kehot sumentuvat, hajoavat paperille ja muuttuvat tunnistamattomiksi.

Samaa tematiikkaa pohtivassa Blockage- lyhytelokuvassa nainen kohtaa menneisyytensä ja tulevaisuutensa palattuaan vanhaan kotitaloonsa vuosien jälkeen. Kuolleen äidin vanha leninki herättää tukahdutetut muistot eloon ja ristiriitaiset tunteet riistäytyvät vapaaksi.

Monitaiteellisesti työskentelevä Tero Puha (s.1971) sai vuoden 2014 valokuvataiteen valtionpalkinnon. Puhan muita pääasiallisia medioita ovat video, elokuva, digitaalinen taide sekä performanssi. Hänen teoksiaan on esitetty maailmanlaajuisesti ja niitä on useiden museoiden kokoelmissa, mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa, Helsingin taidemuseossa ja EMMAssa. 

Taiteilija sanoo: "Identiteettiä ja elämäntarkoitusta etsivän nykyihmisen pyrkimykset löytää tasapaino luonnollisen ja luonnottoman välillä luovat väistämättä paineita ja ristiriitoja".

 www.teropuha.com/