Valon murteet - Luovan valokuvauksen keskuksen jäsennäyttely

8.8.–1.9.2013

Luovan valokuvauksen keskuksen jäsennäyttelyyn Valon murteet osallistuu 22 valokuvaajaa. Esillä on valokuvataiteen vakiintuneita ja nykysuuntauksia edustavia töitä. Taiteilijat käyttävät vapautuneesti eri välineitä. Rajojen rikkominen tuottaa virkistävän hämmennyksen lisäksi iloa niin tekijälle kuin katsojallekin. Näyttelyn teosten valitsijana toimi valokuvaaja, tutkija Leena Saraste, jonka oma näyttely Kasvoja ja pistoja oli esillä Luovan valokuvauksen keskuksen Galleria Harmoniassa talvella 2010–2011.

Uutuus tai perinteisyys ei toki ole itseisarvo, mutta tekniikan vaihtaminen, vapaaehtoinen rajoitusten hyväksyminen pakottaa katsomaan uudella tavalla ja saattaa avata niin kuvaajan kuin katsojankin silmiä näkemään miten maailma muuttuu primitiivisen neulanreikäkameran tai tekniikan ihmeen, älypuhelimen, kautta tutkittuna. Klassista mustavalkeaa perinnettä uudelleen tulkittuna on ainakin Mikko Hietaharjun Etsii – löytää -sarjassa ja Kapan Pimeän tien kulkijoissa. Sarjallisuus ja isot teoskokonaisuudet näyttävät lisääntyneen keskisuomalaisella valokuvakentällä.

Henkilökuvia näyttelyssä on niukalti. Annettu teema Valon murteet on johtanut tekijöitä kiinnittämään katseensa hyvinkin pieniin kohteisiin, valon liikkumiseen niiden pinnalla. Kameran ilmestyminen kuvaamisen välineeksi toi uusia, arkisempia aiheita ja kohteita kuvataiteen piiriin toistasataa vuotta sitten, ja vähitellen myös nopeiden havaintojen tallentamiseen. Esineitä kuvaamalla on kerrottu ihmisten elämästä aiemminkin. Arkisen pyhitys ilmenee 1600-luvun hollantilaisilla asetelmamaalauksessa, keskeytyneiden juhlien kattausten tulkintoina – joiden oletettiin kertovan kaiken katoavuudesta ja hauraudesta. Nykykuvaaja ei ehkä ole yhtä taipuvainen pohtimaan kaiken turhuutta, vaan saattaa tuoda pienen esineen – vaikkapa Anna Koiviston Ruuna-kuvan shakkinappulan – intensiivisestä tarkkailusta syntyneen maagisen läsnäolon ja elävyyden kokemuksen.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat:
Pia Harjula-Lahti, Veikko Havimo, Mikko Hietaharju, Maija Holma, Juhani Ilppola, Juho Jäppinen, Kapa, Maija Keskinen, Anna Koivisto, Helena Kujala, Emma Lappalainen, Vesa Lahti, Virpi Leinonen, Jyrki Markkanen, Timea Mucsi, Aino-Kaarina Pajari, Erkki Salomaa, Vicki L. Snellman, R.C. Snellman, Aarno Sundgren, Pekka Suomäki, Timo Vuoriainen