Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä
Pääsisältö

13.6.–7.7.2013

Värikkäistä ja humoristisista puupiirroksistaan tunnettu taidegraafikko Tuula Moilanen (s. 1959) esittäytyy vanhassa kotikaupungissaan Jyväskylässä pitkän tauon jälkeen. Galleria Ratamossa on esillä hänen uusimpia teoksiaan. Mukana on puupiirrosten lisäksi myös akryyli- ja pastellimaalauksia sekä kalligrafioita Moilasen 2000-luvun tuotannosta.

 

Tuula Moilanen on asunut Japanissa yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Näyttelyn teema “Ukiyo-e mitate”, viittaa Moilasen persoonalliseen tapaan yhdistellä 1700-1800 -luvun klassisten japanilaisten ukiyo-e puupiirrosten sommittelumalleja mangatyylisiin eläinhahmoihin. Uteliaisuutta ja mielikuvituksen lentoa herättelevissä maalauksissa ja piirroksissa vilahtelee puolestaan ylikansallisia arvoituksia ulkoavaruudesta ja mikrobien maailmankaikkeudesta. Tuula Moilasen omin sanoin: ”Teosteni ideat nousevat vanhoista tarinoista ja eri kulttuurien synnyttämistä myyteistä. Minua kiehtoo ihmismielen valtava rikkaus, joka on tuottanut nuo tarinat. Maailman eri selitysmallit ja monenlaiset uskomukset ovat minulle kaikki yhtä tosia. Mielikuvituksen voimalla mahdoton muuttuu mahdolliseksi: Kuu voidaan lainata taivaalta. Kuu onkin usein mukana teoksissani.

Toinen tärkeä inspiraationi lähde on luonto, sen käsittämättömän kekseliäs muotokieli ja vielä paljastamattomat salaisuudet. Luomisprosessi, joka on päättymättomänä käynnissä niin mikrokosmoksessa kuin tähtien täyttämässä avaruudessakin, mykistää minut kauneudellaan. Toivon, että jonain päivänä teosteni muodot ja värit yltävät yhtä vaikuttavalle tasolle.”

Tuula Moilasen kiinnostus Japaniin on vanhaa perua. Vuonna 1984 hän opetti puupiirrosta Jyväskylän grafiikan pajalla ja piti pienen dialuennon oppilailleen puupiirroksen historiasta. Pajan arkistosta lainattujen diojen joukossa oli luonnollisesti myös kuvia japanilaisista ukiyo-e puupiirroksista. Oppilaat kyselivät, että kuinka teokset on tehty. Asia jäi kaivelemaan Moilasta, koska hän ei oikein osannut antaa vastausta kysymykseen. Hän oli silloin vielä graafikkouransa alussa ja tunsi vain puupiirroksen öljyväritekniikan. Hän ryhtyi heti ottamaan selvää japanilaisesta vedostustekniikasta, mutta koska aiheesta ei ollut kunnon kirjallisuutta tarjolla missään, hänen ei auttanut muu kuin lähteä Japaniin asti tietoja hankkimaan.

Ensimmäisen kerran hän matkusti Japaniin vuonna 1987. Hän joutui heti itämaiseen koukkuun – uudelleen oli päästävä ja pian. Moilanen teki hakemukset Kioton Seika yliopistoon, jonne hänet sitten hyväksyttiin tutkimusopiskelijaksi 1989 keväällä. Pääaineena olivat japanilainen perinteinen puupiirros ja paperinvalmistus. Siitä kaikki sitten alkoi. 
(lähde: http://www.helsinki.fi/palmenia/lahti/2011/10012011.htm)

Tuula Moilanen on pitänyt lukuisia näyttelyitä ja tehnyt mm. omia taiteilijakirjoja ja kuvituksia kirjoihin. Hän on lisäksi julkaissut alan oppikirjoja ja pitänyt lukuisia kursseja ja työpajoja puupiirroksesta, kirjansidonnasta ja käsintehdystä paperista sekä Suomessa että Japanissa. Tätä nykyä Tuula Moilanen asuu puoliksi Helsingissä.

tuulamoilanen.com/

Asiasanat:  
grafiikka