Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä
Pääsisältö

7.2.–3.3.2013 

Tämä on työ jota voin todesti kuvailla jatkuvaksi projektiksi. Aloin kuvaamaan vuonna 2010 päiväkirjanomaisesti tallenteita minua ympäröivästä kiinnostavasta estetiikasta. Huomasin että on paikkoja, tiloja jotka saatoin löytää kameran läpi mutta joiden löytäminen saati tunnistaminen paljain silmin vaati keskittymistä.

Juuri tuo katsomisen ja keskittymisen vaatimus muutti arkiset reitit ja paikat löytötavara-marketeiksi. Varmistaakseni, että löytyy aikaa noiden merkintöjen tallentamiseen, valitsin tekniikaksi kevyen, snapshotmaisen kuvauksen. Asetin sääntöjä kuvien sisälle. Tietynlainen kuri ja säännöstö auttavat yhdenmukaistamaan asioita - hyvässä kuin joskus pahassakin. Mutta ne myös helpottavat rajaamalla loputtomien vaihtoehtojen joukkoa.

Tämä päiväkirja ei perustu peräkkäisyyteen eikä rinnakkaisuuteen. Päiväkirjan ensimmäisen näyttelyn kuvat ajoittuvat vuosille 2011 ja 2012. Kuvaaminen tähän havaintovihkoon on nyt muuttunut niin itsestään selväksi ja normaaliksi arkeni osaksi, että jatkan tätä päiväkirjaa toistaiseksi määrittelemättömän ajan. Ehkä loputtomiin.
Sami Kulju, Helsinki 29.1.2013

Anna-Kaisa Rastenberger kirjoittaa Epälineaarisesta päiväkirjasta:
"Kuljun valokuvat muistuttavat, että puhuessamme paikoista, puhumme useimmiten mielikuvista. Esteettisesti esitetyt epäpaikat voi nähdä jälkinä kertomassa tapahtuneista asioista ja koetuista tunteista. Tällöin valokuvan viittaussuhde mahdolliseen todelliseen aikaan ja paikkaan on toisarvoista. Paikan tuntu ja tunnelma on asia, jota voi olla vaikea pukea sanoiksi, mutta jonka voi hyvin nähdä valokuvassa."

------------
Valokuvaaja Sami Kulju on syntynyt Jyväskylässä (s.1964), asuu nykyisin Helsingissä. Hän on kuvannut päätyökseen vuodesta 1987 lehti-, arkkitehtuuri- ja mainoskuvia ja ollut mm. nuorempana kuvaajana Alvar Aalto-museossa 1980-luvun lopussa.

www.studiosamikulju.fi/

Asiasanat:  
valokuva
luovan valokuvauksen keskus
näyttely