Dominik Wlodarek: Grafiikkaa

10.1.–3.2.2013 


Puolalaissyntynyinen Dominik Wlodarek (s. 1976) valmistui Suomen Kuvataideakatemiasta vuonna 2010. Hän on teoksissaan kuvannut pääasiassa helsinkiläistä kaupunkimaisemaa mielenkiintoisella tavalla, erilaisten heijastusten kautta. Perinteisen grafiikan lisäksi hän on tehnyt myös installaatioita kaupunkitilaan.

"Näyttelyni Galleria Ratamossa Jyväskylässä on katsaus carborundum- ja kuivaneulateoksiini "Heijastuksia / Reflections sarjasta. Sarjan ensimmäiset työt ovat peräisin joulukuulta 2005, ja ne on toteutettu paikkasidonnaista taidegrafiikkainstallaatiota varten. Töideni suurin innoittaja on kaupunkimaisema. Haluan näyttää hieman poikkeuksellisella tavalla alueita, joiden ohi ihmiset kulkevat joka päivä niitä huomaamatta.

Teosten perustana on aidon maiseman peilikuva. Kaikki elementit ovat näkyvissä, mutta peilikuvina. Teosten kuvaamat paikat ovat siis tunnistettavissa, mutta peilikuva aiheuttaa myös jonkinlaista hämmennystä. Heijastuva kuva näyttää paikat taianomaisina ja abstrakteina, ja on toisaalta olennainen taidegrafiikan piirre: grafiikkalevythän valmistetaan peilikuvina, jotta lopputulos olisi todenmukainen.

Haluan kiittää Kuvataiteen Näyttöapurahalautakuntaa näyttelyni tukemisesta."

www.dominikwlodarek.com/