Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä
Pääsisältö

13.12.2012–6.1.2013
Tuula Lehtinen: Latest harvest

Tuula Lehtinen liikkuu taiteessaan vapaasti eri ilmaisumuotojen ja tekniikoiden välillä. Viime vuosina grafiikan ja maalausten rinnalle ovat nousseet mosaiikkiteokset sekä grafiikan ja posliinin yhdistäminen. Tässä näyttelyssä on esillä grafiikkaa, mm. Viipurissa Salmelan taiteilijaresidenssissä vietetyn ajan pohjalta syntyneitä teoksia sekä uusia, pigmenttivedosta ja kuivaneulatekniikkaa yhdistäviä suurikokoisia vedoksia.

Tuula Lehtinen yhdistelee teoksiinsa piirteitä monista eri lähteistä. "Olen aina arvostanut käsityöläisyyttä ja halunnut yhdistellä erilaisia tekniikoita. Käytän teoksissani elementtejä, jotka yleisemmin mielletään kotien koristamiseen liittyviksi. Minua kiehtovat koriste-esineet, luonto-aiheiset ornamentit ja kukkakuviot, joiden estetiikka on minulle tuttua lapsuudestani." Teoksissa on muun muassa aiheita äidin keittokirjasta, katkelmia kirjeistä, kuvia vanhoista kartoista ja valokuvista. Tärkeää on kauneuden ja esteettisyyden vaikutelma.

Tampereella asuva taiteilija on valmistunut Suomen taideakatemiasta vuonna 1980. Hän on toiminut Norjassa Bergenin taidekorkeakoulun grafiikan professorina ja kirjoittanut alan oppikirjoja. Lehtinen on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa sekä ulkomailla ja hänen teoksiaan on monissa taidekokoelmissa. Hän on tehnyt useita julkisia teoksia, kuten mosaiikkiteokset Finlaysonin Pikkupalatsiin ja Tampereen uintikeskukseen. Tällä hetkellä taiteilija suunnittelee teosta rakenteilla olevalle E18 Koskenkylä – Kotka -moottoritielle. Lehtiselle on juuri myönnetty Pirkanmaan taidetoimikunnan taidepalkinto.

Tuula Lehtisen Kauneudesta -näyttely on parhaillaan esillä Hämeenlinnan taidemuseossa 24.2.2013 saakka. Hämeenlinnasta näyttely siirtyy Wäinö Aaltosen museoon Turkuun, jossa se on yleisön nähtävissä 15.3.–26.5.2013.

Tuula Lehtisen kotisivu


 

13.12.2012–6.1.2013
Jalo Porkkala: Köyhä dagerrotyyppi

Köyhä dagerrotyyppi -näyttely sisältää Jalo Porkkalan tutkimushankkeessa syntynyttä valokuvamateriaalia, josta osa on julkaistu myös samannimisessä vaihtoehtoisten valokuvamenetelmien opaskirjassa 2012. Projekti Vedos toteutettiin Satakunnan ammattikorkeakoulussa (SAMK) vuosina 2007-2011, ja SAMK:n lisäksi sitä tukivat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Suomen Kulttuurirahasto. Tavoitteena oli tutkia historiallisia ja vaihtoehtoisia tapoja vedostaa valokuvia ja tarjota näitä menetelmiä taiteilijoiden käyttöön.

Vaihtoehtomenetelmät ovat eräänlainen vastaliike digitaalikuvan tasapäistävälle täydellisyydelle. Käsityönä herkistetyistä vedostuspapereista löytyy monenlaisia vaihtoehtoja kuvasisällön tulkitsemiseen. Vaikka uusin valokuvateknologia on helpompaa ja mukavampaa käyttää kuin vanhat tekniikat, monien historiallisten menetelmien tasolle ei ole myöhemmin ylletty, jos ajatellaan niiden ulkonäköä, säilyvyyttä ja viehätysvoimaa. Näitä vedostuspapereita ei ole kaupasta ostettavissa, vaan ne on itse valmistettava. Historiallisten menetelmien harjoittajat ovat erityisen tietoisia vedostensa käsityöluonteesta ja ainutlaatuisuudesta. Vaihtoehtovedoksille tyypillisiä ominaisuuksia ovat syvyyden ja materiaalin kosketuksen tuntu; kauniit kuvat voivat olla myös kauniita esineitä.

Köyhä dagerrotyyppi viittaa tutkimuksen kuluessa kokeiltuun menetelmään, jossa tavallinen valokuvapaperi voidaan käsitellä peilaavaksi hopeapinnaksi, muistuttaen dagerrotypiaa, varhaisinta valokuvamenetelmää vuodelta 1839. Näyttelyn "köyhän miehen dagerrotyyppi" on ulkoasultaan varhaisia valokuvia muistuttava vale-dagerrotyyppi, mutta myös pari Porkkalan aitoa dagerrotypia-valokuvaa vuodelta 2011 on esillä näyttelyssä.

Jalo Porkkala on valokuvaaja ja tutkija, joka tutustui historiallisiin valokuvaus- ja vedostusmenetelmiin aloitettuaan työn museossa 1970-luvulla. Sen jälkeen ne eivät ole jättäneet häntä rauhaan – hän etsii alituiseen uusia vaihtoehtoisia menetelmiä vedostaa valokuviaan. Jalo opettaa valokuvausta Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja on kouluttanut valokuvaajia vaihtoehtovedostuksen työpajoissa ja erikoistumisopinnoissa. Hän on osallistunut useisiin vaihtoehtovalokuvauksen konferensseihin ja työpajoihin Euroopassa ja USA:ssa, ja hänen töitään on ollut kansallisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä.

Jalo Porkkalan kotisivu

Asiasanat:  
näyttely