Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kelta-valkoinen tontin raja-aita. Kuva Marja Fagerlund
Pääsisältö

Tontin kadun puoleisen raja-aidan tai tukimuurin rakentamiseen tulee hakea toimenpidelupa. Tonttien väliselle raja-aidalle ja tukimuurille haetaan silloin toimenpidelupa, jos se on yli 1,6m korkea. 

Pientalon terassin rakentamiseen tulee silloin hakea lupa, jos sen päälle tulee katos. Kun kyseessä on puu- tai betonilaatoista pihamaalle asennetut laatat oleskelupaikaksi, ei sen rakentamiseen tarvitse hakea lupaa. Silloin kun terassi ulottuu lähelle naapurin rajaa, on kuitenkin suositeltavaa keskustella asiasta ensin naapureiden kanssa hyvien naapuruussuhteiden ylläpitämiseksi. 

Pihajärjestelyn muuttaminen, esimerkiksi autopaikkojen lisääminen tai muuttaminen, tontin ajoneuvoliittymän siirtäminen tai muu pihajärjestelyn muutos edellyttää toimenpidelupaa. 

Toimenpidelupa haetaan sähköisen asioinnin kautta.

Hakemuksen voi jättää myös paperilomakkeella, jolloin se muutetaan rakennusvalvonnassa maksua vastaan sähköiseen muotoon ja käsitellään sähköisessä asiointipalvelussa.

 

Ohjeita toimenpidelupahakemuksen täyttämiseen

Hakijana on aina kiinteistön omistaja tai haltija (esimerkiksi vuokralainen). Luvan voi allekirjoittaa joku muu kuin omistaja, jos hänellä on valtakirja. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiössä huoneiston omistaja ei voi itse hakea lupaa, vaan hakemus on aina tehtävä yhtiön nimissä ja osakas voi vain toimia asiamiehenä ja allekirjoittaa hakemuksen.

Kiinteistön omistus on aina todistettava, mikäli se tieto ei ole jo viranomaisen rekisterissä. Omistuksen voi todistaa kauppakirjalla, lainhuuto-otteella tai muulla vastaavalla asiakirjalla.

Lisäksi hakemukseen tulee liittää:

Pääpiirustukset: asema-, pohja-, julkisivu- ja leikkauspiirrokset. Aitaamishakemuksen asemapiirrokseen tulee merkitä aidan paikka sekä piirustukset aitaelementistä tai -mallista, josta selviää aidan korkeus, materiaali ja väritys. Pihajärjestelymuutoksessa tulee toimittaa asemapiirustus.
Naapureita tulee kuulla, naapureiden kuulemislomake
Lisäksi muut mahdolliset rakennusvalvonnan edellyttämät lomakkeet