Suoraan sisältöön

Suuruspään liikuntapaikan suunnitelma

Kaupunkirakenteen toimialan liikenne- ja viheralueet on teettänyt Suuruspään liikuntapaikan viherrakennussuunnitelman. Suunnitelman on tehnyt WSP Finland Oy. Suuruspään liikuntapaikka on osa Suomen suurinta ulkokuntosalia, joka rakennetaan Rantaraitin varrelle vaiheittain seuraavien vuosien aikana. Suunnitelma pohjautuu aiemmin laadittuun Suomen suurin ulkokuntosali –master planiin.

Suunnittelun lähtökohdat

Suuruspään liikuntapaikka rakennetaan Kuokkalan kaupunginosassa sijaitsevaan Suuruspään korttelipuistoon. Suunnittelualue rajautuu nykyisen korttelipuiston alueisiin ja rakenteisiin. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 400 m2 ja se sijaitsee kaavallisesti VP-1-alueella. Alue on kaupungin omistuksessa.

Korttelipuistossa on nykyisin monipuolinen lasten leikkipaikka sekä kivituhkapintainen pallokenttä. Leikkipaikan yhteydessä sijaitsee pieni turvahiekkapintainen alue, jossa on muutama kuntoiluväline. Alueen yleisilme on vehreän puistomainen.

Suunnitteluratkaisut

Suuruspään liikuntapaikan kuntoilumuodoiksi on yleissuunnitelmassa valittu cross training ja bootcamp. Cross training on kuntoilumuoto, jossa yhdistetään painonnostosta ja voimistelusta tuttuja liikkeitä vaikkapa juoksuun, naruhyppyihin tai hiekkasäkin kantoon. Bootcamp puolestaan on ryhmäliikuntaa, joka on saanut vaikutteita armeijatyyppisestä harjoittelusta. Molemmat lajit soveltuvat kaikille, sillä liikkeiden kuormittavuutta on hyvin helppoa säätää liikkujan kuntotasoon sopivaksi. Harrastajien toiveesta Suuruspään liikuntapaikkaan sijoitetaan myös kaupungin ensimmäinen ulkokäyttöön tarkoitettu tankotanssitanko.

Liikuntapaikka toteutetaan pääosin hiekkatekonurmipintaisena, joka on harjoittelualustana monipuolinen, kestävä sekä miellyttävä käyttää. Hiekkatekonurmialueelle sijoitetaan monipuoliset harjoittelumahdollisuudet tarjoava Tressfit-väline, nyrkkeilysäkki, autonrengasesteet, kaksi kumirouhekuutiota sekä tankotanssitanko. Puiston nykyistä, turvahiekkapintaista kuntoiluvälinealuetta laajennetaan lisäämällä alueelle kolmitasoinen leuanvetotanko. Alueen varustetasoa lisätään asentamalla puiston eteläpuolisen sisäänkäynnin puolelle kolme runkolukittavaa pyörätelinettä.

Liikuntapaikan muotokieli ja värimaailma on johdettu nykyisestä puistosta, jotta uudet rakenteet saadaan istumaan alueelle luontevasti. Kuntoilualueella on kuitenkin oma, muusta leikkipaikasta selkeästi erottuva ja oman identiteetin omaava ulkoasu. Välineiden väriteema on puna-musta-harmaa, jota tuetaan ja korostetaan hiekkatekonurmipinnan väriyhdistelmällä.

Puistoon lisätään nykyisiä istutuksia mukailevaa kasvillisuutta erottamaan leikkialue ja kuntoilualue toisistaan ja tuomaan alueelle lisää vehreyttä.

Suunnitelmassa on hyödynnetty mahdollisimman paljon nykyistä maastonmuotoilua. Tasauksen osalta tehdään hienosäätöä, mutta kuivatuksen pääperiaatteet pysyvät ennallaan.

Liikuntapaikan rakentamisen yhteydessä lisätään myös valaistusta.

Suunnitelman mukaisen ratkaisun kustannusarvio on noin 54 000 euroa. Kohteen toteutus on vuoden 2018 investointivarauksissa.

Lisätiedot: rakennuttajahortonomi Leena Rapo, puh. 014 266 5148

Asemapiirustus (pdf)

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta