Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kansallispuvun voi myös lahjoittaa museon kokoelmiin.

Lisätietoja kansallispukukokoelmista ja lahjoituksista:

Marja Liisa Väisänen
amanuenssi, Suomen kansallispukukeskus
p. 050 311 8247
kansallispukukeskus [at] jyvaskyla.fi

Kansallispukukeskus ottaa jatkuvasti vastaan lahjoituksia. Joitakin kansallispukumalleja kokoelmissa on jo useita kappaleita, joten niiden kohdalla vastaanottamista harkitaan tapauskohtaisesti. Jos haluaa lahjoittaa puvun kokoelmaan, kannattaa ottaa etukäteen yhteyttä Kansallispukukeskukseen. Puvun ei tarvitse olla kokonaisuus, vaan lahjoittaa voi esim. korun, tykkimyssyn jne.

Kaikki lisätieto puvusta, sen historiasta ja omistajasta sekä valokuvat puvun käytöstä lisäävät puvun arvoa kokoelmissa. Kansallispukukeskus kerää myös kuvia kansallispuvuista ja niiden käytöstä sekä kansallispukuihin liittyviä muistoja. 

Halutessasi lahjoittaa jotain kansallispukukeskuksen kokoelmiin, ota ensin yhteyttä kansallispukuamanuenssiin.

Lahjoitukset käyvät läpi käsittelyprosessin, johon kuuluu vastaanottotilanteessa kaiken lahjoitukseen liittyvän tiedon kirjaaminen ja siirtäminen diaarioon, tekstiilin pakastus, luettelointi sekä esineen mukainen pakkaaminen säilytystilaan. Säilytystilojen olosuhteet takaavat sen, että kokoelmiin lahjoitetut esineet säilyvät mahdollisimman hyvin ja pitkään. Tarvittaessa esineet otetaan esille näyttelyihin ja ne ovat myös tutkijoiden käytettävissä.

Pukujen ja esineiden huollosta vastaavat tekstiilien konservointiin erikoistuneet Konservointikeskuksen ammattitaitoiset konservaattorit. 

Pukujen lahjoittamisesta kiinnostuneelle: