Rokotuspalvelut

Rokotuksia saa neuvoloista, kouluterveydenhuollosta ja terveysasemilta. Matkustamista varten tarvittavat erikoisrokotteet saat matkailijoiden rokotusvastaanotolta.

Influenssarokotuspäivistä ja -ajoista tiedotetaan vuosittain erikseen.


Toimi näin

Lasten ikäkausiin liittyvistä rokotuksista tiedotetaan vanhemmille. Jos sinulla on kysyttävää rokotuksista, voit ottaa yhteyttä neuvolaan tai kouluterveydenhoitajaan.

Jos tarvitset jonkin aikuisten perusrokotuksista tai tavallisimmista matkailurokotuksista (jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote, MPR-rokote, hepatiittirokotteet ja puutiaisaivokuumerokote), ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Jos et ole varma omasta terveysasemastasi, voit selvittää sen lääkäri- ja sairaanhoitajahaun avulla.

Erikoisrokotteet matkustusta varten saat Kyllön terveysaseman matkailijoiden rokotusvastaanotolta.

Kun tarvitset rokotuksia matkustamista varten, ota hyvissä ajoin yhteyttä rokotustoimipisteeseen. Matkustamiseen tarvitut rokotteet vaativat joskus useampia rokotuskertoja.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat maksuttomia. Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Osa matkailijoiden rokotteista on maksullisia.


Tausta ja lainsäädäntö

Rokotuksilla ehkäistään tartuntatauteja. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan neuvolassa, ja kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto. Aikuisille kunta voi lisäksi järjestää rokotuksia sellaista tartuntatautia vastaan, joka voi saada aikaan huomattavaa vahinkoa väestön terveydelle.

Useita lapsena ja nuorena saatuja rokotteita pitää tehostaa aikuisiässä. Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote annetaan aikuisille kymmenen vuoden välein.

Terveyskeskus antaa neuvontaa matkailijoiden rokotuksista ja antaa tarvittavat rokotukset. Nämä rokotteet on kustannettava usein itse.