Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kaksi henkilöä pitelee yhdessä kaukosäädintä

Yhteystiedot

Kerta-apu ja vapaaehtoistoiminta ikääntyneiden palveluissa:
Leila Koskinen
p. 050 312 5315
leila.k.koskinen[at]jyvaskyla.fi

(Huom. Kerta-apupyynnöt p. 050 569 2877,
lisätietoja ja soittoajat sivulla Tukea vapaaehtoiselta)

Liikuntaluotsi- ja kotokaveritoiminta:
Mervi Robert
p. 040 575 8260
mervi.robert(at)jyvaskyla.fi

Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelut - Vapari
Kansalaistoiminnankeskus Matara
Matarankatu 6 A 1, katutaso
40100 Jyväskylä
vapari@jyvaskyla.fi

Kerta-avun vapaaehtoiset

Kerta-apu tukee ihmisiä arkisissa asioissa. Toiminta pitää sisällään asiointiavun, kodin huoltoavun ja digiluotsauksen. Asiointiavussa vapaaehtoinen voi olla saattoapuna esimerkiksi lääkäri-, sairaala- tai kauppareissuilla tilanteissa, joissa liikkuminen yksin tuntuu vaikealta tai turvattomalta. Kodin huoltoavussa autetaan arjen pienissä tarpeissa kuten verhojen vaihdossa, ruuvien kiristämisessä tai kukkien mullan vaihdossa. Digiluotsit neuvovat tietokoneen, puhelimen tai television käytössä.

Vapaaehtoiset eivät pelkästään luo asiakkaalle turvallisuudentunnetta ja anna tukea, vaan keskusteluilla ja läsnä olemisella voi olla arvaamattoman suuri merkitys asiakkaan sosiaaliseen hyvinvointiin. Vapaaehtoistoiminnassa ollaan mukana niin kauan kuin siihen on aikaa ja energiaa. Toimintaan sitoudutaan tehtävä kerrallaan eikä se vaadi aiempaa kokemusta vapaaehtoistoiminnasta.

Vapaaehtoiset ikääntyneiden palveluissa

Vapaaehtoisen käynnit tuovat tervetullutta vaihtelua yksin kotona aikaansa viettävän henkilön elämään. Yhdessä voidaan rupatella, ulkoilla, lukea lehtiä tms. Asiakkaana voi olla joko ikäihminen tai muu kotihoidon tukea tarvitseva henkilö. Perehdytyksen ja henkilökohtaisen tapaamisen jälkeen saa oman asiakkaan, jonka luona voi käydä säännöllisesti. Vapaaehtoinen ja asiakas sopivat yhdessä, kuinka yhteisen ajan käyttävät.

Myös palveluasumisen tai pitkäaikaishoidon yksiköissä voi toimia esim. seurana, avustajana erilaisissa tapahtumissa, päivätoiminnassa, olla ulkoiluapuna tai vaikkapa järjestää laulutuokioita.

Liikuntaluotsit

Liikuntaluotsitoiminta on tarkoitettu täysi-ikäisille henkilöille, jotka tarvitsevat tukea tai kannustusta omatoimisessa liikkumisessa tai liikunnan harrastamisessa. Liikuntakaveria kaipaavat ihmiset voivat tulla eri ikäryhmistä ja erilaisista liikuntataustoista. Yhdessä voidaan käydä esim. kävelyllä, kuntosalilla tai uimahallissa. Liikuntaluotsit toimivat kaverina ja tukena liikuntatapahtumissa, mutta he eivät ole avustajia eivätkä tee kodinhoidollisia tai sairaanhoidollisia toimenpiteitä. 

Liikuntapalveluiden hallinnoimiin liikuntapaikkoihin luotsi pääsee liikuntaluotsikorttiaan näyttämällä maksutta luotsattavan kanssa käydessään. Mikäli liikkuminen tapahtuu maksullisessa liikuntapaikassa, maksaa asiakas oman pääsymaksunsa normaaliin tapaan, ja varautuu maksamaan myös liikuntaluotsin pääsymaksun. Luotsi pääsee myös kerran kuukaudessa itse maksutta Wellamon uimahalliin. Lisätietoa liikuntaluotsitoiminnasta.

Kotokaverit

Jyväskylän kaupungin Kotoutumispalvelut käynnistää yhteistyössä Vaparin kanssa kerran vuodessa kotokaverikoulutuksen, jonka kautta pääsee toimimaan maahanmuuttajan kotokaverina. Kotokaveri toimii pääsääntöisesti pakolaistaustaisten, yli vuoden Suomessa olleiden maahanmuuttajien kanssa. Seuraava koulutus järjestetään 8.2.2022 alkaen. Ilmoittaudu koulutukseen! Lisätietoa Kotokaveritoiminnasta.

 

Kaikessa Vaparin vapaaehtoistoiminnassa huomioidaan koronaan liittyvät ajankohtaiset suositukset, rajoitukset ja ohjeet .

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Vapariin tai ilmoittaudu vapaaehtoistoiminnan infoon tai ryhmäkohtaisiin perehdytyksiin Vaparin etusivulla.>

Ajankohtaista

Ilmoittaudu Kotokaverikoulutukseen 31.1.2022 mennessä. Lisätietoa Kotokaveritoiminnasta.