Fifty-sixty-joukkorahoituskokeilu

Ilmoittautumislinkki 9.2.2021 klo 17.30-19.00 infoon

Lisätietoja

osallisuuskoordinaattori Hanna Tenhunen
hanna.tenhunen(at)jyvaskyla.fi
p. 014 266 7270

osallisuuskoordinaattori Minna Huolman
minna.huolman(at)jyvaskyla.fi
p. 050 530 8698

kulttuuripäällikkö Mari Aholainen
mari.aholainen(at)jyvaskyla.fi
p. 014 266 4040 

Fifty-sixty-joukkorahoituskokeilu on osallistuvan rahoituksen malli, jonka Jyväskylän kaupunki tarjoaa Mesenaatti.me-verkkosivuston kautta kaupunkilaisten käyttöön. Kaupunkilaiset ideoivat tärkeäksi kokemiaan hankkeita kampanjoiksi, joita lähtevät toteuttamaan joukkorahoituksen voimin. Joukkorahoituskokeilun haun ollessa auki yhteisölliset, kaupunkia elävöittävät hankkeet voivat saada Jyväskylän kaupungin mukaan yhdeksi rahoittajakseen. Näin kampanja on mahdollista toteuttaa hybridimallilla, jossa osan tarvittavasta rahasta kampanjantekijät keräävät joukkorahoituksella ja osan maksaa kaupunki.

Kevät 2021

Jyväskylän joukkorahoituskokeilun toinen kierros aukeaa kampanjantekijöille 9.2.2021 pidettävän infotilaisuuden myötä. Aikataulu kevään kampanjoinnille on seuraavanlainen: helmikuun infotilaisuudesta alkaen kampanjaideoita voi lähettää lomakkeella kulttuuri- ja osallisuuspalveluihin. Joukkorahoituskokeilusta vastaava kaupungin väki neuvoo ja opastaa hybridirahoitusmallia tavoittelevia kampanjantekijöitä tarpeen mukaan niin, että maaliskuun 2021 loppuun mennessä ehdollisen rahoituslupauksen saaneet kampanjantekijät voivat viedä ideansa mesenaatti.me Jyväskylä -alustalle. Joukkorahoituksen keräämisen voi aloittaa heti kun kampanja on mesenaatin sivuilla, aikaa kampanjointiin on toukokuun 2021 loppuun saakka.

Ilmoittautumislinkki infotilaisuuteen 9.2. klo 17.30-19.00 

Ensimmäisellä kierroksella kaupungin rahoituslupauksen sai kaksi kampanjaa

Joukkorahoituskokeilu toteutettiin ensi kertaa syksyllä 2020. Elokuussa infotilaisuuksien jälkeen alkoi kampanjahaku, jolloin Mesenaatti.me:n Jyväskylä alusta avattiin joukkorahoituskampanjoita varten. Kampanjoita kerättiin marraskuun 2020 loppuun saakka. Kaupungin asettamien reunaehtojen ja kaupungin eri palvelualueilta kootun raadin valinnan mukaisesti kaksi alustalle vietyä kampanjaa valittiin mukaan hybridirahoitusmalliin. Mukaan valittujen kampanjoiden tuli kerätä vähintään puolet asettamastaan minimitavoitteesta joukkorahoituksella, jolloin kaupunki osallistui rahoitukseen maksamalla toisen puolen.

Kaupungin mukaan saaneet kampanjat olivat taiteilijakollektiivi Ihme Kultin Tue poikkitaiteellista omaehtoiskulttuuria -tapahtumasarja sekä Suomen Tietokonemuseon Tietotekniikan historiaa -näyttely -kampanjat. Molemmat hybridirahoituksessa mukana olleet kampanjat saavuttivat määräajassa joukkorahoituksella tarvittavan osuuden minimitavoitteestaan. Näin ollen kevään 2021 aikana pääsemme nauttimaan viikon kestävästä kaikille avoimesta ja maksuttomasta, poikkitaiteellisesta tapahtumakokonaisuudesta sekä tietokonemuseon virtuaalisesta näyttelystä, joka niinikään maksutta aukeaa kaikkien halukkaiden katseltavaksi nettiin. 

 

Reunaehdot, joita noudattaen kampanjan oli syksyn 2020 kokeilussa mahdollista saada kaupunki mukaan:

Kampanjanne:

 • edistää hyvinvointia, osallisuutta ja kulttuuria Jyväskylässä. Kulttuurin käsite on tässä yhteydessä laaja. Kulttuuri voi olla arjen estetikkaa, ruumiin kulttuuria tai mitä esoteerisin taidepläjäys.
 • tukee kestävän kehityksen periaatetta ja on resurssiviisas. Ei sotata eikä tuhlata. 
 • tuo iloa, elävyyttä ja toimintaa Jyväskylän asuinalueille.  
 • on kaikille avointa ja maksutonta.  
 • on pyyteetön, iloa ja hyvää elämää muille tuottava. 
 • ottaa huomioon erityisryhmät ja saavutettavuuden. 

Kuka voi aloittaa kampanjan? 

 • Jyväskyläläinen täysi-ikäinen asukas (mikäli hakija on nuorempi, tulee hänen pyytää yli 18-vuotias oikeustoimikelpoinen henkilö edustamaan häntä sekä vastaamaan hankkeen toteutuksesta ja kampanjan sisällöstä)  
 • Jyväskylässä toimiva rekisteröity tai rekisteröimätön yhdistys tai muu yhteisö. Myös yritykset voivat osallistua, mutta toiminta ei saa liittyä yrityksen liiketoimintaan.   

Tuplarahoituksen hakijan tuli huomioida vielä nämä seikat:

 • Kampanjan minimitavoitteeksi on asetettava vähintään 1000 euroa. 
 • Kaupunki lähtee mukaan rahoittamaan kokeiluun mukaan hyväksyttyjä kampanjoita 50 % rahoitusosuudella tai enintään 3000 eurolla. 
 • Kokeilussa mukana oleva joukkorahoituskampanjalla toteutettava hanke on oikeasti toteutuskelpoinen. Sillä on toteuttajat, riittävät resurssit ja realistinen budjetti.  
 • Joukkorahoitukseen on osallistuttava useita rahoittajia/ mesenoijia   
 • Hankkeen toteutuksesta vastaa kampanjantekijä ja hankkeen tulee toteutua määräaikaan mennessä (31.5.2021).  
 • Toteutunut hanke ei tuota ylläpitokustannuksia Jyväskylän kaupungille.  
 • Hanketta ei rahoiteta muilla kaupungin avustuksilla tai rahoituksella.   
 • Hankkeen toteuttaja sitoutuu kevyeen kirjalliseen ja visuaaliseen raportointiin tekemisistään, tätä materiaalia voidaan julkaista myös kaupungin internetsivuilla sekä sosiaalisessa mediassa.   
 • Kampanjantekijä ilmoittaa hankkeestaan Jyväskylän kaupungin harraste- ja tapahtumakalenterissa.  
 • Kokeilussa mukana oleva joukkorahoituskampanja ei voi hakea joukkorahoitusta kampanjantekijän palkkaan.   
 • Kokeiluun mukaan ei oteta Jyväskylän kaupungin työntekijöiden omaan tehtäväkenttäänsä tai kaupungin organisoimiin toimintoihin liittyviä hankkeita.   

Asiasanat: