Asuinalueillat
Syksyn asuinalueillat torstaisin klo 18-20
11.8. Vaajakosken asuinalueilta
15.9. Jyskän asuinalueilta
29.9. Keltinmäki-Myllyjärven asuinalueilta
6.10. Järjestöilta yhteistyössä Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n kanssa
12.10. Avustusinfo yhteistyössä Keski-Suomen Yhteisojen Tuki ry:n kanssa
27.10. Lohikosken asuinalueilta
17.11. Halssilan asuinalueilta
24.11. Keljon asuinalueilta
Jokainen Jyväskylän asuinalue on erilainen ja alueilla on siten omat päivänpolttavat, usein asukkaiden arjesta kumpuavat puheenaiheet. Osallisuuspalvelut kutsuvat koolle asukkaita, luottamushenkilöitä ja kaupungin työntekijöitä yhteisiin alueellisiin keskustelutilaisuuksiin.
Asuinalueilloissa pääset keskustelemaan näistä tärkeistä asioista suoraan luottamushenkilöiden kanssa ja näin tieto karttuu puolin ja toisin. Olemalla mukana vaikuttamassa oman asuinalueen kehittämiseen, olet myös parantamassa koko alueen asukasviihtyvyyttä.
Asuinalueet on jaettu Kotikulmat -Jyväskylän asuinalueet -jaon mukaisesti. Keväästä lähtien asuinalueiltoja on tiiviimpään tahtiin kuin aikaisemmin.
Asukasyhdistysten kanssa pohditaan ennakkoon paikallinen teema, joista kuullaan lyhyt alustus iltojen alkuun. Pienryhmissä keskustellaan alueen vahvuuksista ja kehittämisen kohdista. Illan yhteisessä keskusteluosuudessa asioihin haetaan näkökulmia, mielipiteitä ja ideoita yhteisen ymmärryksen laajentamiseksi ja palveluiden kehittämiseksi.
Tilaisuudet järjestetään hybriditilaisuuksina, eli voit osallistua paikan päällä tai etäyhteydellä. Paikan päällä on ilmainen kahvitarjoilu.
Aiempina vuosina järjestettyjen tilaisuuksien muistiot on koottu omalle verkkosivulleen.
Vaajakosken asuinalueilta 11.8. klo 18-20 Vaajakosken urheilutalolla
Vaajakosken asuinalueilta järjestetään hybriditilaisuutena Vaajakosken Kohinoiden yhteydessä. Tilaisuus järjestetään Vaajakosken urheilutalolla osoitteessa Savonmäentie 9.
Edellinen Vaajakosken asuinalueilta järjestettiin 16.9.2020 yhteisenä Vaajakoski-Jyskä alueelle. Nyt alueet on jaettu pienemmiksi, eli tämänkertaiseen asuinalueiltaan toivotaan asukkaita nimenomaan Vaajakosken alueelta Savonmäestä, Tölskästä, Haapaniemestä, Kaunisharjusta, Kivilammelta, Kanavuoresta, Leppälahdesta ja Oravasaaresta.
Keskustelun virittämiseksi tilaisuudessa kuullaan alustus kaavoituksen ajankohtaisista asioista, kuten Vaajakosken ohitustien asemakaavaluonnoksesta sekä keskustan kehittämisestä.
Avoin linkki Teamsiin löytyy etäosallistujille tältä sivulta tilaisuuden lähestyessä.
Kypärämäen asuinalueilta 1.9. klo 18-20 Kypärämäen koululla
Kypärämäen asuinalueilta järjestetään hybriditilaisuutena Kypärämäen koululla osoitteessa Erämiehenkatu 12. Tilaisuudessa kuullaan keskustelun virittämiseksi alustus asuinalueen lähiliikuntapaikoista sekä Killerin alueen tulevaisuudesta
Avoin linkki Teamsiin löytyy etäosallistujille tältä sivulta tilaisuuden lähestyessä.
Lisätietoja
Erikoissuunnittelija Antti Rajala
p. 050 339 6423, antti.rajala[at]jyvaskyla.fi
Osallisuuskoordinaattori Satu Altén
p.050 327 3144, satu.alten[at]jyvaskyla.fi
Mannilan asuinalueilta
Mannilan asuinalueilta ke 25.4. 2022 Mankolan yhtenäiskoululla
Kooste Mukana asuinalueillassa paikan päällä ja etänä yhteensä 35. Asukkaita paikalla reilut 10.
1.Tilaisuuden aloituspuheenvuorot
Erikoissuunnittelija Antti Rajala toivotti osallistujat tervetulleeksi niin paikan päällä kuin etänä osallistujatkin. Antti kertoi myös asuinalueillan ohjelman.
Mannilan asuinalueillan ohjelma 25052022.pdf
Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela oli paikan päällä Mankolan koululla ja toivotti mukana olevat omasta puolestaan tervetulleeksi. Mankolan koulun puolesta puheenvuoron käytti apulaisrehtori Jarmo Lyhty ja Mannilan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Anniina Runtuvuori-Salmela kertoi asukasyhdistyksen terveiset.
2. Illan alustus
Illan keskustelun alustuksena kuultiin Mankolan koulun tilanteesta, näistä meille kertoi apulaisrehtori Jarmo Lyhty. Tällä hetkellä Mankolan koulussa on n. 700 oppilasta ja lisäksi vielä eskarit. Opettajia on n. 50. Koulun tilat saattavat käydä pieniksi. Ahdasta on, mutta vielä mahdutaan. Tosin aina ei ole käytössä tarkoituksenmukaisin tai tilava luokka. Tekojää olisi tarpeen. Se varmistaisi, että ulkoliikunta onnistuisi lähes läpi vuoden – ja että jokaisella ryhmällä olisi liikuntapaikka.
Mannilan asuinalueilta 25.5.22
3.Pienryhmissä esiin nousivat seuraavat keskusteluaiheet:
1.Huoli koulun tilojen riittävyydestä:
Kaikki Mannilan alueen lapset eivät mahdu kouluun, joten alueella asuvat perheet joutuvat arvioimaan perheenlisäystä tarkasti. Tai joutuvat muuttamaan toisille asuinalueille.
Asukkaiden toiveena on toisen kerroksen rakentaminen Mankolan yhtenäiskoulun D-osan päälle. Tällä voitaisiin turvata Mannilan alueen lasten pääsy omaan lähikouluun.
Liikuntamahdollisuuksien parantamiseksi tarvitaan tekojää.
Vastaus: Hyvin järjestelmällisesti ja suunnitellusti seurataan asuinalueiden päiväkotien ja koulujen tilatarpeita. Esimerkiksi Mannilan alueelle on tulossa uutta rakentamista ja se pyritään huomioimaan selvitystä tehtäessä. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvitys vuosille 2022 - 2027 on palautettu uudelleen valmisteltavaksi Sivistyspalveluille.
Koulun tiloja kannattaa aina kysyä, jos on tarvetta.
Tekojää ei ole Liikuntapalveluiden investointisuunnitelmissa seuraavaan 8 vuoteen.
Nuorisopaku vierailee aika ajoin ja kartoittaa tilannetta/tarvetta nuorten kokoontumisten näkökulmasta. Tulevana kesänä Paku liikkuu koko kesän, ti-to klo 15-21 ja vaihdellen joka toinen pe/la klo 15-22. Toiveita Pakulle vierailuille voi esittää sen Whatsappnumeroon 050 537 9911. Talvikaudella 2022-2023 Nuorisopakua yksittäisten vierailujen, tapahtumien yms. tilaisuuksien osalta kannattaa olla yhteydessä suoraan Pakun nuorisonohjaajiin. Aulis Mäkinen p.050 526 7528/ Marin Tuulemets p. 050 430 3697.
2.Joukkoliikenteen asiat
Joukkoliikenne toimii koulun läheltä käsin eli Saarijärventiellä. Ikääntyneemmät asukkaat kaipaisivat Rantueelta/ Mannilasta kyytiä, sillä mäet ovat korkeita kulkea julkisille. Siksi taksit liikkuvat parhaiten.
Linja-autoa pitää vaihtaa Palokkaan mennessä ja joskus myös keskustaan mennessä. Alueen palvelut ovat Palokassa.
Vuoroja voisi myös miettiä enemmän ruuhka-aikoihin eli koululaisten ja työmatkalaisten täyttäessä linja-autot.
Vastaus: Rantueen/ Mannilan ja myös Mannisenmäen kohdalla on ollut esille alueiden läpi kulkeva katuyhteys, joka mahdollistaisi myös joukkoliikenteen vuorotarjonnan alueilla. Katuyhteyden rakentamisesta ei ole päätöksiä, joten asia ei toistaiseksi etene.
Joukkoliikenteessä linjastoa on muuteltu aika ajoin ja vuorotarjontaa on lisätty useilla alueilla. Vaikka vuorotarjontaa lisätään, niin se ei kuitenkaan tarkoita suoria vuoroja alueiden välillä, kuten esimerkiksi Mannilan ja Palokan välillä. Vuorojen peräkkäin ajelusta pitää kyllä päästä eroon, jotta vuorotarjonta jakautuu matkustajille paremmin ja vaihtoyhteyksien käyttö helpottuu.
Linja-autojen lisäksi tarjolla on myös Linkki-Vip-palvelu, joka pystyy huomattavasti paremmin palvelemaan asiakkaita myös niillä alueilla, joissa joukkoliikennereitti on kauempana. Esimerkiksi Mannilan alueella Linkki-VIP tarjontaa on maanantaisin Palokan keskuksen ja Palokan terveyskeskuksen suuntiin ilman vaihtoa.
Joukkoliikenteen linjasto on uusiutumassa kesällä 2024, jolloin myös tarjontaa parannetaan entisestään. Linjastoon liittyvät muutokset vaikuttavat myös ensi syksynä tehtävään kilpailutukseen, jossa kilpailutetaan liikennöitsijät uuden linjaston ajamiseen.
Ruuhka-ajan vuorojen asiakasmääriä seurataan aktiivisesti ja varakalustoa ja lähtöjä on lisätty linjoille, joissa autot ovat täysiä.
3. Roska-astioita tarvitaan lisää
Mannilan asuinalueella on paljon koiria ja koirien jätöksiä varten tarvittaisiin roska-astioita kulkureiteille lisää.
Vastaus: Asiasta on oltu yhteydessä kaupunkirakeeseen ja sieltä on luvattu roska-astioiden lisäämistä.
4. Lastenkotiteema
Alueen asukkaat olisivat halunneet osallistua ja vaikuttaa Lastenkodin sijoittamiseen Mannilan asuinalueelle. Prosessi on asukkaiden mielestä edennyt ilman tarvittavaa keskustelua. Sitä asukkaat olisivat halunneet.
Asukkaita mietityttää, koska asuinalueen lapset eivät mahdu lähikouluun.
Lisäksi halutaan, että aluetta ei tulisi rakentaa liian täyteen.
Vastaus:
Kaupunkisuunnittelusta pahoiteltiin, että hankkeen etenemisestä ei ole keskusteltu asukkaiden kanssa.
Asia on edennyt ja tontti hanketta varten on jo varattu. Lastenkoti hanke etenee ja sosiaali- ja terveyspalveluissa on jo valittu palveluntuottaja.
Palveluntuottaja haluaisi pitää keskustelutilaisuuden asuinalueen asukkaiden kanssa. Toiveena on, että asukasyhdistys kutsuu tilaisuuden koolle.
5. Talvikunnossapito
Viime talvi oli talvikunnossapidon osalta haastava. Pyörätiet olivat huonossa kunnossa ja koululaisetkin joutuivat käyttämään ajoväylää kulkemiseen. Toiveena on, että kaupunkirakennepalveluissa voitaisiin hankkia talvikunnossapitoon parempaa kalustoa.
Vastaus: Talvikunnossapito järjestetään kaupungin talousarviovarausten ja lautakunnan päätösten mukaisesti. Täältä lisää: https://www.jyvaskyla.fi/liikenne/katualueen-hoito-ja-kunnossapito/katu…
6. Ikääntyneet ja auraus
Tikkakoskella toteutettiin IHANA- ikääntyvien hyvä asuminen Jyväskylässä -hanke. Sen myötä ikääntyneille järjestettiin apua lumitöihin helpottamaan asumista ja liikkumista. IHANA -ikääntyvien hyvä asuminen Jyväskylässä -hanke | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi)
Hanke on nyt päättynyt. Hankkeen jatkamista ja laajentamista koko kaupungin asemakaava-aluetta koskevaksi esitetään ensi vuoden talousarvioon.
7. Varhaiskasvatuksen tilanne
Mannilan asuinalueen asukkaat ovat kiinnostuneista myös päiväkotien tilanteesta.
Vastaus:
Hyvin järjestelmällisesti ja suunnitellusti seurataan asuinalueiden päiväkotien ja koulujen tilatarpeita. Esimerkiksi Mannilan alueelle on tulossa uutta rakentamista ja se pyritään huomioimaan selvitystä tehtäessä. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvitys vuosille 2022 - 2027 on palautettu uudelleen valmisteltavaksi Sivistyspalveluille.
8. Tiilitehtaan toimintapuiston potentiaalin lisääminen
Mannilassa on toimintapuisto, tiilitehtaan puisto, joka kaipaa kipeästi peruskorjausta, päivitystä ja nykyaikaistamista.
Vastaus: Tiilitehtaan toimintapuiston kunnostus tehdään vuonna 2024 (maalataan välineet, kivituhka-alueet kunnostetaan ja lisätään turva/leikkihiekka). Investointi kohteena 2029, jolloin saneerataan ja uusitaan välineitä.
9. Parasta Mannilassa
Mannilassa on parasta ovat asukkaat ja naapurit. Naapurit pitävät huolta toisistaan. Yhdessä pidetään huolta asuinalueesta, päiväkodista ja koulusta.
Asuinalueelta löytyy luontoa ja vesistö.
Mannilan asuinalueella toimii aktiivisesti vanhempainyhdistys Mankeli sekä Mannilan asukkaat ry.
3. Muuta
Kaupungin nettisivulta www.jyvaskyla.fi löytyy hyvää tietoa kaupungin palvelualueista ja palveluista.
Kaupungin palautepalvelun linkki löytyy kaupungin nettisivuilta, se on hyvä väylä kysyä ja antaa palautetta kaupungin palveluista.
Keväällä toteutettiin verkkokysely jyväskyläläisille järjestötoimijoille. Tällä kyselyllä selvitetään, miten yhdistyksissä ja seuroissa koetaan kaupungin ja järjestöjen yhteistyön nykytilanne ja millaisia ajatuksia ja ideoita löytyy yhteistyön kehittämiseksi edelleen. Seuraava järjestöilta on 6.10. kello 18 alkaen Kansalaistoiminnankeskus Matarassa (Matarankatu 6 A 1). Illan aikana suunnitellaan kaupungin ja järjestöjen yhteistyön kehittämisen suuntia kyselyn tulosten ja aiempien järjestöiltojen keskustelujen pohjalta.
Illan fasilitaattorina toimi erikoissuunnittelija Antti Rajala ja esille tulleet asiat kokosi osallisuuskoordinaattori Satu Altén.
Kiitos kaikille osallistuneille!
Huhtasuon asuinalueilta
Huhtasuon asuinalueilta hybridimallilla etänä ja Huhtasuon yhtenäiskoululla to 19.5.2022,
kooste
Mukana n. 25 osallistujaa, osa paikan päällä koululla ja osa etäyhteydellä mukana. Asukkaita olisi kaivattu mukaan paljon enemmän.
1.Tilaisuuden avaaminen
Erikoissuunnittelija Antti Rajala toivotti osallistujat tervetulleeksi niin paikan päällä kuin etänä osallistujatkin. Antti kertoi myös asuinalueillan ohjelman.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin, entinen Huhtasuon asukas, toivotti omalta osaltaan osallistujat tervetulleeksi. Koulun rehtori Kirsi Kallionpää kertoi koulun kuulumiset ja Huhtasuon asukasyhdistyksen jäsen Asko Husso totesi, että Huhtasuon asukasyhdistyksen toiminta on aktiivista.
2. Asuinalueillan alustus
Illan aluksi kuulimme Huhtasuon lähiöhankkeesta ja Huhtasuon yhteistoimintapisteestä. Lisäksi Piia kertoi muistakin ajankohtaisista hankkeista
lahioohjelma_Huhtasuo_asuinalueilta_190522.pdf
3.Pienryhmätyöskentelyssä tuli esiin:
1.Huhtasuon alueen terveyspalvelut eivät toimi
Alueelta puuttuu lääkäripalvelut ja soittoaika ajanvaraukseen on lyhyt.
Vastaus: Jaakko Selin kertoi hoitajavetoisesta mallista ja sopimuksesta Pihlajalinnan kanssa. Pihlajalinna on vastannut 1.12.2020 alkaen Huhtasuon terveysaseman kiireettömästä ja kiireellisestä hoidosta. Asemalta löytyy etävastaanottopalvelut, jolloin lääkärin voi tavata videovastaanotolla. Lääkärin vastaanotolle pitäisi päästä kahdessa viikossa.
2. Järjestöyhteistyö
Asukasyhdistyksessä ollaan tyytyväinen yhteistyöhön kaupungin kanssa. Yhdistyksellä on palkkatuella ja työllistämistuella palkatut työntekijät. Yhdistyksellä on oma toimistotila liikekeskuksella.
Entisen kaltaista Päiväkeskustoimintaa tarvittaisiin alueella, koska Piippurannan Klubi ja Kortteli Klubi ovat kantakaupungin alueella. Toiminta lisäisi yhteisöllisyyttä.
Vastaus:
Alueella toimii Kylätoimisto, jota ylläpitää Huhtasuon ASA ry.
Huhtasuolla toimii myös yhteistoimintapiste entisen päiväkeskuksen tiloissa Nevakadulla.
Keväällä toteutettiin verkkokysely jyväskyläläisille järjestötoimijoille.. Järjestöillat ovat Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n toteuttamia keskustelutilaisuuksia järjestöille, kaupungin työntekijöille, viranhaltijoille ja luottamushenkilöille
Seuraava järjestöilta on 6.10. kello 18 alkaen Kansalaistoiminnankeskus Matarassa (Matarankatu 6 A 1).
Illan aikana suunnitellaan kaupungin ja järjestöjen yhteistyön kehittämisen suuntia kyselyn tulosten ja aiempien järjestöiltojen keskustelujen pohjalta.
3. Huhtasuon asuinalueen arvostus ja imago, mitä sen parantamiseksi voitaisiin tehdä?
Huhtasuon alueen huonon maineen koetaan etenevän niiden ihmisten välityksellä, jotka eivät edes asu asuinalueella.
Keskisuomalaisessakin aina mainitaan, jos Huhtasuonalueella tapahtuu jotain ikävää.
Kylätoimistosta tehdyssä lehtijutussa kerrottiin hyvin toiminnasta, mutta yhteisöllisyydestä ei kerrottu. Alueen asukkaat ovat kuitenkin sitoutuneita yhteisöllisyyteen.
Alueella koetaan, että ennalta ehkäisevät palvelut eivät ole ajan tasalla. Asuinalueella tarvitaan sosiaalista vahvistamista.
Huhtakeskuksen liikekeskus rapistuu eikä hankkeet sen uudistamiseen ole edenneet.
Lisäksi huolta aiheuttaa koulun ja liikekeskuksen välillä oleva puisto- ja metsäalue, missä tapahtuu kaikenlaista lapsille sopimatonta. Sen touhuista oppilaiden kaverit vievät viestiä toisillekin alueilla ja Huhtasuon alueen maine kärsii.
Vastaus: Kaupunki pyrkii viestimään ja parantamaan Huhtasuon alueen mainetta ja imagoa positiivisen kautta: esimerkiksi toteuttamalla alueelle jalkapallohallin.
Lisäksi Valon kaupunki toteuttaa Huhtakeskuksen alueelle päivänvaloa hyödyntävän instalaation kesän ajaksi.
Pupumuorin puiston avajaiset toteutetaan lokakuussa. Se on osana Lasten Lystin tapahtumia.
Huhtakeskuksen liikekeskuksen kehittäminen ei ole edennyt. Kiinteistöillä on useita omistajia, mikä aiheuttaa omat haasteensa. Jaakko Selin haluaa, että kaupunkirakennepalvelut saattavat hänet ajan tasalle liikekeskuksen tilanteesta ja tulevaisuudesta.
Koulun ja liikekeskuksen välinen puisto- ja metsäalue on suunniteltu myös senioreiden käyttöön penkkeineen. Kaupunkirakennepalveluissa mietitään ratkaisua, auttaisiko, jos penkit alueelta poistettaisiin väliaikaisesti. Häiriötilanteissa pitää soittaa hätänumeroon 112.
4.Muuta
Huhtasuolla on hyvää luonto, jossa voi ulkoilla ja marjastaa. Huhtasuon yhtenäiskoulun opettajat ja henkilökunta ovat sitoutuneita ja tekevät hyvää työtä alueen lasten ja nuorten kanssa. Rehtorikin oli mukana asuinalueillassa.
Mopoista ei enää aiemman mukaista haittaa eikä häiriötä. Mopomiitti on auttanut.
Huhtakeskuksesta löytyy kirjasto ja nuorisotila Perttula. Nuorisopakua toivotaan vierailemaan asuinalueella.
Vastaus Nuorisopakuun:
Nuorisopaku vierailee aika ajoin ja kartoittaa tilannetta/tarvetta nuorten kokoontumisten näkökulmasta. Tulevana kesänä Paku liikkuu koko kesän, ti-to klo 15-21 ja vaihdellen joka toinen pe/la klo 15-22. Yksittäisten vierailujen, tapahtumien yms. tilaisuuksien osalta kannattaa olla yhteydessä suoraan Pakun nuorisonohjaajiin p. 050 526 7528/ 050 430 3697.
4. Muuta huomioitavaa:
Kaupungin nettisivulta www.jyvaskyla.fi löytyy hyvää tietoa kaupungin palvelualueista ja palveluista.
Kaupungin palautepalvelun linkki löytyy kaupungin nettisivuilta, se on hyvä väylä kysyä ja antaa palautetta kaupungin palveluista.
Asuinalueillan pitemmät muistiinpanot löytyvät:
Huhtasuon asuinalueilta Huhtasuon yhtenäiskoululla to 19.pdf
Illan fasilitaattorina toimi erikoissuunnittelija Antti Rajala ja asiat kokosi yhteen osallisuuskoordinaattori Satu Altén.
Kiitos kaikille osallistuneille!
Kantakaupungin asuinalueilta
Kantakaupungin asuinalueilta hybriditilaisuutena Kortteli Klubilla ja etänä torstaina 21.4.2022 kello 18-20, kooste
Tilaisuudessa oli mukana yhteensä 36 osallistujaa.
1.Tilaisuuden aloitus ja tervetulotoivotukset
Osallisuuskoordinaattori Hanna Tenhunen avasi asuinalueilla.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin toivotti omalta osaltaan osallistujat tervetulleeksi. Lisäksi Keskikaupungin asukasyhdistyksen puheenjohtaja Tapani Reinikka ja Jyväskylä Seuran sekä Viitaniemen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Helinä Mäenpää kertovat asukasyhdistysten terveiset.
2. Kantakaupungin asuinalueillan alustus
Illan aluksi kuultiin kaupunkikeskustan kehittämisen ajankohtaisista suunnitelmista. Tämän meille esitteli Jyväskylän kaupungin asemakaavoituksesta projektipäällikkö Paula Julin.
Asuinalueilta_Ydinkeskusta.pdf
3. Pienryhmistä esille nousivat:
1.Liikenne ja arkiturvallisuus
Vaasankadun liikennemäärät ja ylinopeudet aiheuttavat meluhaittaa, heikentävät alueen ilmanlaatua sekä synnyttävät vaaratilanteita.
Puistokadulla ja Halssilasta Heikinkadulle tuleva kevyenliikenteenväylällä liikenne on vauhdikasta.
Rantaraitin ja erityisesti Lutakon uimarannan turvallisuutta pohdittiin, koska pyöräilijät ja sähköpotkulaudat menevät lujaa.
Sähköpotkulautailijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuskäyttäytyminen on huonoa. Pitäisi olla kävely- ja pyöräilykaistat erikseen.
Vastaus:
Sähköpotkulaudat ovat tulleet jäädäkseen. Kaupungin johto käy poliisin kanssa jatkuvaa vuoropuhelua ja tulossa on yhteinen kierros joihinkin hankalampiin kohteisiin. Keskustan pitää olla saavutettavissa, joten hankalat paikat selvitetään ja niiden korjaamiseen mietitään ratkaisuja. Rakenteellisia muutoksiakin tarvitaan turvallisuuden parantamiseksi.
Rantaraitille selvitetään kevyenliikenteen väylän leventämistä ja kivituhkaosuutta.
Haastetta on viestinnässä: erilaisten kulkulaitteiden käyttö vaatii opastusta ja selvät pelisäännöt pitää olla.
Asukkaiden esiin nostamat asiat on toimitettu tiedoksi palvelualueille.
2. Täydennysrakentaminen
Liian korkea rakentaminen huolestuttaa, ei täydennysrakentaminen muutoin.
Asukkaat haluaisivat parempaa tiedottamista ja vaikuttamismahdollisuutta remontteihin ja rakentamiseen.
Asukasviihtyvyyttä ei saa unohtaa, tilaa ja vihreyttä pitää olla kaikille. Ne synnyttävät yhteisöllisyyttä.
Vastaus:
Täydennysrakentaminen on merkittävin toimenpide, jolla keskustan vetovoimaa voidaan vahvistaa. Asukkaat tuovat keskustaan aktiivisuutta kellon ympäri ja varmistavat elävän kaupunkikeskustan säilymisen.
Yläkaupunkiin ei suunnitella korkeaa rakentamista, vaan sinne minne se sopii eli tällä hetkellä alakaupunkiin.
Kyllikinkadun kortteliin on tulossa lisää asuinrakentamista puretun Keskustan terveysaseman kohdalle.
Matkakeskuksen ja Lutakon kansirakentaminen: Tämä vaatii vielä paljon aikaa selvityksiin ja suunnitteluun.
Lue täältä lisää:
Täydennysrakentaminen, maankäyttö ja asuminen | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi)
Muut esille tulleet asiat on toimitettu palvelualueille tiedoksi.
3. Lyseon kortteli
Tilanne nyt: Kaupunginhallitus esittää (23.5.22 pidetyssä kokouksessa) kaupunginvaltuustolle, että Lyseon peruskorjaussuunnitelma hyväksytään.
4. Muuta esiin tullutta:
Lutakon puiston alueen Tiedon ja taidon saari: Asukkaat toivovat nimen muutosta Pelikentästä Tapahtuma-aukioksi. Lutakkoon kaivattaisiin kohtaamispaikkaa koirille, koirien omistajille sekä alueen ikäihmisille ja lapsille. Lisäksi tarvitaan siistit roska-astiat puiston alueelle. Asiat toimitettu tiedoksi ja jatkotoimia varten kaupunkirakennepalveluun.
Tourujoen kunnostaminen etenee ja se on hyvä juttu. Lounaispuiston kunnostus on loppusuoralla.
Parviaisen talon kunnostusta Seminaarinmäessä on aloitettu.
Keskustaan on tullut lisää kivijalkakauppoja. Tämä lisää alueen palveluita.
Kantakaupungissa on hyvää myös vapaaehtoistoiminta ja alueelta löytyvät Lähitalot: Kortteli Klubi ja Piippurannan Klubi.
4. Muuta muistettavaa
Kaupungin nettisivulta www.jyvaskyla.fi löytyy hyvää ja ajankohtaista tietoa kaupungin palvelualueista ja palveluista.
Kaupungin palautepalvelun linkki löytyy kaupungin nettisivuilta, se on hyvä väylä kysyä ja antaa palautetta kaupungin palveluista.
Asuinalueillan muistio kokonaisuudessaan: Kantakaupungin asuinalueilta torstaina 21.4.22.pdf
Illan fasilitaattorina toimi osallisuuskoordinaattori Hanna Tenhunen ja asiat kokosi osallisuuskoordinaattori Satu Altén.
Kuokkalan asuinalueilta
Kuokkalan asuinalueilta to 7.4.22 Kuokkalan yhtenäiskoululla kello 18-20
1.Tilaisuuden avaaminen
Tilaisuus järjestettiin hybridinä, mukana oli yhteensä 34 keskustelijaa.
Tilaisuuden avasi osallisuuskoordinaattori Hanna Tenhunen Kulttuuri- ja osallisuuspalveluista.
Puheenvuorot tilaisuuden aluksi käyttivät myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin sekä Kuokkalan asukkaat ry:n puheenjohtaja Aarre Mäkelä.
2.Kaavoituksen ajankohtaiset asiat
Jyväskylän kaupungin asemakaavasuunnittelija Mauri Hähkiöniemi oli estynyt ja kaavoituksen ajankohtaiset asiat- esityksen esitteli osallisuuskoordinaattori Satu Altén.
2 Kaavoituksen ajankohtaiset kuokkala.pdf
3. Pienryhmistä esiin tulleet asiat
1.Kuokkalan ostoskeskuksen tilanne
Kuokkalan ostoskeskus koetaan rähjäiseksi. Asukkaat toivovat, että Kuokkalan torin kaavoituksen yhteydessä myös ostoskeskukselle tehdään jotain.
Alueelle tarvitaan roska-astioita, että roskaaminen vähenisi.
Kuokkalan ostoskeskus on yksityisomistuksessa oleva kiinteistö, joten sen kehittämisen tulee tapahtua omistajalähtöisesti. Tontin voimassa oleva asemakaava antaa jo nykyisellään erinomaiset puitteet ostoskeskuksen kehittämiselle, eikä tilojen ja ilmeen raikastaminen edellytä asemakaavan muuttamista. Kuokkalan torialueen tuleva kehittäminen kohentaa julkisen kaupunkitilan ilmettä ostoskeskuksen edustalla.
2.Parempia liikenneyhteyksiä toivotaan
Sotepalveluiden siirryttyä Novaan, liikenneyhteyksiä toivotaan mietittävän uudelleen.
Nyt on aika antaa palautetta joukkoliikenteen osalta. Joukkoliikenteen kilpailutusta suunnitellaan syksylle.
3. Kriisinhallinta/ Väestönsuojat, Valmiussuunnitelma
Kuokkalan asuinalueen asukkailta viestiä päättäjille, että jokaiseen kerrostaloon ja julkiseen rakennukseen pitää tehdä väestösuoja.
Vastaus:
- Väestönsuojat määrätään jo kaavoituksen yhteydessä ja rakennusluvissa.
Hankkeen koosta riippuen esim. julkiset rakennukset/kerrostalot joutuvat tämän velvoitteen täyttämään. - Infoa löytyy osoitteesta:
Väestönsuojelu | Pelastuslaitos
Milloin tulee suojautua väestönsuojaan? Väestönsuojaan suojaudutaan vasta viranomaisen käskystä, käyttökuntoon laiton jälkeen. Ennen käyttökuntoon laittoa väestönsuoja ei suojaa kuin rakenteidensa verran. Esimerkiksi ilmanvaihto ja suojan tiivistykset eivät ole automaattisesti toiminnassa.
www.keskisuomenpelastuslaitos.fi
4. Survo-Korpelan alue, omenatarha ja viljelypalstat
Asukkaat kokevat Survo-Korpelan alueen, omenatarhan ja viljelypalstat tärkeäksi. Siellä on hienoa esimerkiksi ulkoilla. Toivotaan, että Survon aluetta suojellaan ja korjataan pieteetillä eli kunnioittaen perinteitä. Viljelypalstojen osalta toivottaisiin yhteistä keskustelutilaisuutta.
- Survo-Korpelan viljelypalstoilla on tapaaminen ma 9.5. klo 14.30. Kaikille viljelijöille on lähtenyt palstojen varausjärjestelmän kautta tieto ajankohdasta.
Mihin on jäänyt Pohjantien ojien korjaaminen?
Edelleen ojan vedet tulee tontille. Hulevesien käsittelyjen aikaan on luvattu asia hoitaa. Mutta on edelleen kesken.
- Asia vaatii vielä tarkempia tietoja ennen vastaamista. Tähän tulee vastaus kaupunkirakennepalveluilta.
5. Tila-asiat
Kuokkalan alueelle kaivataan kokoontumistiloja yksityisille ja tiloja yritystoimintaan.
Ostoskeskukselta löytyy tyhjää tilaa, mutta vuokraaja puuttuu.
- Kouluntilojen käyttöä toivotaan alueen asukkailta. Tiloja ja niiden käyttämistä voi kysyä suoraan koululta.
4. Muuta
Kaupungin palautepalvelun linkki löytyy kaupungin nettisivuilta, se on hyvä väylä kysyä ja antaa palautetta kaupungin palveluista.
Anna palautetta - Jyväskylän palautepalvelu (jkl.fi)
Hyvä arki kaikille – Keski-Suomen hyvinvointialueen keskustelukierros, Jyväskylän ilta tiistaina 3.5. klo 17.00 alkaen yliopiston päärakennuksen juhlasalissa.
Illan fasilitaattorina toimi osallisuuskoordinaattori Hanna Tenhunen ja asiat kirjasi osallisuuskoordinaattori Satu Altén.
Kortepohjan asuinalueillat
Kortepohjan asuinalueilta torstaina 10.3.2022
Ravintola Rentukka
Mukana yhteensä 55 osallistujaa, joista osa etänä ja osa paikan päällä.
1.Tilaisuuden avaaminen
Tilaisuuden avasi erikoissuunnittelija Antti Rajala Kulttuuri- ja osallisuuspalveluista.
Puheenvuorot tilaisuuden aluksi käyttivät myös kaupungin hallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin sekä Kortepohjan asukkaat ry:n uusi puheenjohtaja Hannele Tolvanen.
Illan teemana oli Kortepohjan kaavoituksen ajankohtaiset asiat. Teema saatiin Kortepohjan asukkailta.
2. Kortepohjan asuinalueen kaavoituksen ajankohtaiset kuulumiset
Kaavoituksen ajankohtaiset kertoi kaavasuunnittelija Jussi Sievänen kaupunkirakennepalveluista. Ajankohtaisia ovat Kortepohjan suojelukaava, Kortepohjan keskusta sekä Laajavuoren asemakaava.
Ajankohtaista Kortepohjan kaavoitukseen.pdf
3. Pienryhmistä esiin nousivat:
Suojelukaava
Suojelukaava-alue: miten toimitaan, jos jokin menee rikki? Nyt ei ole voinut korjata.
Asumismukavuus ja korjaukset eivät saisi olla ongelmallisia suojelukaavan vuoksi.
Kaavamuutokset (Keskustan alueen kaavoitus)
Nykyinen kaavamuutos eroaa aiemmasta suunnitelmasta:
- Kortepohjassa on useampia erityisryhmiä, aiempi kaavamuutos tuki niitä enemmän.
- Nykyinen kaavamuutos ei tue asumisen eikä liikenteen osalta.
Huoli koko alueen muutoksista: parkkipaikat, liikenne ja asuintalojen korkeudesta.
Toivotaan, että Kortepohja säilyy liikenteellisesti rauhallisena ja turvallisena alueena. Asukkaat kokevat, että asuinalueelle on tulossa liian tiivistä ja liian korkeaa rakentamista. Ainutlaatuinen asuinalue, ei läpiliikennettä, rauhallisuus. Huoli metsien vähenemisestä.
- Metsäisyyttä säilyy ja mm. Laajavuoren alueelle on hiljakkoin valmistunut tarkennettu metsäsuunnitelma, jossa suojeluaste on korkea.
Liikekeskuksen rakentaminen
Mielipide koskien liikekeskuksen uudisrakentamista sekä kaavoitusta:
- Vastauksia kaavoitukseen liittyen löytyy täältä:
https://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/1095
- Kaavan verkkosivulla voit myös liittyä postituslistalle, jolloin saat tietoa kaavan etenemisestä sähköpostiisi.
Liikennevalot Tilustien ja Laajavuorentien risteykseen
Kaupunkirakennepalveluilta on tullut vasta päätös, ettei ko. risteykseen laiteta liikennevaloja. Tähän toivotaan vielä uutta harkintaa.
- Kaupunkirakenteen viherpalvelupäällikkö Tuija Pajunen vie asian uudelleen arvioitavaksi.
Lähiliikuntapaikat
Asukkaita on lähiliikuntapaikkojen osalta kuunneltu hyvin.
Lähiliikuntapaikkojen toivotaan tuovan positiivisestä näkyvyyttä asuinalueelle.
Nuoret
Spraymaalaus, roskaaminen, päihtyneet ihmiset ym. Lapset eivät uskalla enää kulkea, koska ei turvalliset asiat ovat lisääntyneet.
- Tähän asti nuorison käyttäytyminen on näyttäytynyt rauhallisena, nuorisopakun henkilökunta ja jalkautuva nuorisotyö ottavat tästä koppia.
Kortetalo
Kortepohjan uusi päiväkotikoulu otetaan käyttöön ensi syksynä. Ja kiinteistön nimeksi on valittu Kortetalo. Kirjaston toiminta siirtyy Kortetaloon ja myös nuorille löytyy tilaa uusista tiloista.
- Mahdollisuus tutustua uuteen kortetaloon, linkit löytyvät koulun sivulla.
3. Muuta palautetta
- Monikielisyyden voisi myös huomioida paremmin palveluissa.
- Senja-kortteli kuntosalille pitäisi päästä- on ollut suljettuna.
- Ikääntyneiden palvelut/ Kulttuuri- ja osallisuuspalvelut, koordinaattori Outi Savonen vie viestiä eteenpäin, että kuntosali saataisiin taas käyttöön.
- Kortepohjan toimintakeskuksen toiminnoista toivotaan esittelyä.
- Kirjaston aukiolo pitäisi olla riittävä, koska toimii yhteisenä olohuoneena.
4. Muuta
Kaupungin palautepalveluun kannattaa aina laittaa palautetta, vaikkapa palaneista katuvaloista.
Anna palautetta - Jyväskylän palautepalvelu (jkl.fi)
Illan pitempi versio muistiosta löytyy tästä: 20220310 Kortepohjan asuinalueilta .pdf
Illan fasilitaattorina toimi erikoissuunnittelija Antti Rajala ja asiat koosti osallisuuskoordinaattori Satu Altén.
Puuppolan asuinalueillat
Puuppolan asuinalueilta
Kooste Puuppolan asuinalueillasta, joka järjestettiin torstaina 24.2.2022
Tilaisuus järjestettiin verkossa, mukana oli 33 keskustelijaa.
Tilaisuuden vetäjänä toimi Antti Rajala Kulttuuri- ja osallisuuspalveluista.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin ja Puuppolan kylätoimikunnan puheenjohtaja Tero Valkonen toivottivat mukana olevat tervetulleeksi.
Illan teemoina olivat nykyisten harrastuspaikkojen kunto sekä toiveet uusista harrastuspaikoista ja asuinalueen liikenneturvallisuus. Aiheet oli sovittu etukäteen Puuppolan kylätoimikunnan kanssa.
Nykyisten harrastuspaikkojen kunto sekä toiveet uusien harrastuspaikoista osalta,
liikuntapaikkavastaava Jarmo Saikkonen liikuntapalveluista
Uimarannan kaislikoiden ruoppaamisesta rannan leventämiseksi todettiin, että toive on asiallinen.
Tikkakoski-Puuppola latu on tehty tänä talvena myöhemmin kuin yleensä.
Koulun kentälle asukkaat toivoivat jääkiekkokaukaloa.
Asukkaiden toive frisbeegolf-radasta on huomioitu liikuntapalveluissa.
Liikuntapalveluilla on erilaisia sopimuksia asuinalueiden toimivien yhdistysten kanssa esimerkiksi uimarantojen kunnossapitoon, jolloin yhdistykset hoitavat rantojen ylläpitoa.
Rantojen hoidosta ja siihen liittyvästä pitää laittaa palautetta liikuntapalveluille kaupungin palautekanavan kautta.
Liikenneturvallisuus, rakennuttajapäällikkö Jari Lohi kaupunkirakennepalveluista
Ajankohtaiset tiehankkeet
Esitys löytyy täältä: Ajankohtaista liikenne-ja katuhankkeista_0.pdf
Pienryhmistä esiin tulleet asiat
Puuppolankoskentie
Puuppolankoskentien muuttaminen yksityistieksi herätti paljon ajatuksia ja kysymyksiä.
Aiotaanko Puuppolankoskentietä kunnostaa?
- Jos V4 KiTi -hanke lähtee parantamaan Puuppolankoskentietä, tehdään siitä aikanaan suunnitelman, jossa muitakin tiehen liittyviä asioita voidaan tarkastella.
Koululaisten ja lasten turvallisuus mietityttää.
Matinmäen liittymä (Alvajärvenväylä) ja sen turvallisuus aiheuttavat huolta: alikulkutunneli hävitetään, onko tien ylittämien sen jälkeen turvallista?
- Tien liikennemäärät ovat vähentyneet uuden Valtatien mukana, joten se helpottanee tilannetta.
Alikulkua toivottaisiin Matinmäen suunnalta sekä leveämpää kevyenliikenteen väylää.
- Alikulkua siihen ei voida toteuttaa, koska siinä ei ole tilaa. Väyläviraston käsissä.
Parempia liikenneyhteyksiä toivotaan
Puuppolan asukkaat toivovat parempien joukkoliikenneyhteyksiä, erityisesti Matinmäkeen.
- Matinmäen vuorotarjontaan on tullut parannuksia, kun linjan 36 vuoroja lisättiin.
- Pysäkkilisäysten toteuttaja on ELY. Tulossa.
- Jaakko Selin: nyt on aika antaa palautetta joukkoliikenteen osalta. Joukkoliikenteen kilpailutusta suunnitellaan syksylle.
Liikenneturvallisuus Matinmäen asemakaava-alueella
Matinmäen asemakaava-alueella on voimassa 30 km/h aluenopeusrajoitus ja aluepysäköintikielto.
- Poliisi on valvova viranomainen nopeuden noudattamisessa.
Puuppolan koulun jääkenttä ja hiihtoladut
Puuppolan koulun jääkenttä on pieni ja sen huono kunto harmittavat monia. Jääkiekkokaukaloa on toivottu.
- Tilapalvelun toimesta on aikanaan hankittu Lappsetin ässäpeliareena voidaan myös jäädyttää.
- Tilapalvelun toimesta ei asenneta kaukaloa koulujen kentille.
- Lisäksi on toteutettu pihasuunnitelmaa koulun käyttäjien toiveiden mukaisesti.
Myös Puuppolan hiihtolatujen kunnon moitiskeltiin olevan edellisiä talvia huonompi.
- Hiihtolatujen kunnostaja on vaihtunut. Tilanne paranee kyllä ajan myötä.
Nuorille kaivataan omia tiloja ja harrastusmahdollisuuksia
- nuorisopaku
- harrastusohjaaja koululla
- LiikuntaVeturi
- harrastusavustus, lasten ja nuorten paikallisen harrastustoiminnan avustus
Alvajärven pohjoispään tilanne
Ulkoilijoilla ei välttämättä ole tietoa siitä, että alueen jääti ovat heikkoja.
- Alvajärven jäätilanne -kartta digitaalisena:
Omakotitontit
Matinmäen tonttien hakuaika on 11.-22.4.2022. https://www.jyvaskyla.fi/rakentaminen/tontit/omakotitontit
Muuta
Kaupungin palautepalvelun linkki löytyy kaupungin nettisivuilta, se on hyvä väylä kysyä ja antaa palautetta kaupungin palveluista.
Anna palautetta - Jyväskylän palautepalvelu (jkl.fi)
Illan fasilitaattorina toimi erikoissuunnittelija Antti Rajala ja asiat muistiin kirjasi osallisuuskoordinaattori Satu Altén.
Tilaisuuden tarkempi muistio löytyy
Puuppolan asuinalueilta 24.2.2022.pdf
Kiitos iltaan osallistuneille!