Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Jyväskylän kaupunki on ystävyyskaupunkien lisäksi jäsenenä seuraavissa kansainvälisissä verkostoissa ja mukana erilaisissa kansainvälisissä aloitteissa:

EPSI - The European Platform for Sport Innovation. Jyväskylä on ollut verkoston jäsen vuodesta 2021.

Union of Baltic Cities on yli 100 Itämeren alueen kaupungin yhteistyöverkosto. Jyväskylä on ollut verkoston jäsen vuodesta 2007.

LUCI (Lighting Urban Community International) -yhdistys edistää kansainvälistä yhteistyötä kaupunkivalaistuksen kehittämisessä. Yhdistykseen kuuluu 63 kaupunkia ympäri maailman. Jyväskylä liittyi LUCIin ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina vuonna 2006.

Eurotowns-verkosto toimii asiantuntija- ja yhteistyöverkostona sekä keskikokoisten eurooppalaisten kaupunkien edunvalvojana EU-asioissa. Jyväskylä on ollut verkoston jäsen vuodesta 1997.

ICLEI - Local Governments for Sustainability Jyväskylä on ollut verkoston jäsen vuodesta 1997.

The Covenant of Mayors for Climate and Energy - Europe

Hoop Network

NetZeroCities twinning

Innovation Bridge-sopimus, Bizkaia Beaz 

Circulas Cities and Regions Initiative

Living-In.EU

EBAN, European Business Angels Network

Alvar Aalto Cities Network

Cultural Route on Aalto's Architecture and Design Heritage Association

Cefmof

Ystävyyskaupungit

Jyväskylän kaupungin vanhin ystävyyskaupunkisopimus on vuodelta 1947 (Eskilstuna, Ruotsi). Ruotsin lisäksi Jyväskylällä on ystävyyskaupunki Esbjerg Tanskassa, Stavanger Norjassa, Fjardabyggd Islannissa, Deberecen Unkarissa, Jaroslavl Venäjällä, Niiza Japanissa, Potsdam Saksassa, Poznan Puolassa, Tarton maalaiskunta Virossa sekä Mudanjiang, Kunming ja Jining Kiinassa.

Perinteisempää ystävyyskuntatoimintaa ovat mm. kulttuuri- ja urheiluvaihto sekä nuorisotoiminta. Monilla jyväskyläläisillä yhdistyksillä ja seuroilla on hyvät yhteydet ystävyyskaupunkeihin. 

Lisätietoja

Satu Heikkinen, kansainvälisten yhteyksien päällikkö, satu.heikkinen[at]jyvaskyla.fi