Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Jyväskylän kaupunki on ystävyyskaupunkien lisäksi jäsenenä kansainvälisissä verkostoissa:

EPSI - The European Platform for Sport Innovation. Jyväskylä on ollut verkoston jäsen vuodesta 2021.

Union of Baltic Cities on yli 100 Itämeren alueen kaupungin yhteistyöverkosto. Jyväskylä on ollut verkoston jäsen vuodesta 2007.

LUCI (Lighting Urban Community International) -yhdistys edistää kansainvälistä yhteistyötä kaupunkivalaistuksen kehittämisessä. Yhdistykseen kuuluu 63 kaupunkia ympäri maailman. Jyväskylä liittyi LUCIin ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina vuonna 2006.

Eurotowns-verkosto toimii asiantuntija- ja yhteistyöverkostona sekä keskikokoisten eurooppalaisten kaupunkien edunvalvojana EU-asioissa. Jyväskylä on ollut verkoston jäsen vuodesta 1997.

ICLEI - Local Governments for Sustainability Jyväskylä on ollut verkoston jäsen vuodesta 1997.

Ystävyyskaupungit

Jyväskylän kaupungin vanhin ystävyyskaupunkisopimus on vuodelta 1947 (Eskilstuna, Ruotsi). Ruotsin lisäksi Jyväskylällä on ystävyyskaupunki Esbjerg Tanskassa, Stavanger Norjassa, Fjardabyggd Islannissa, Deberecen Unkarissa, Jaroslavl Venäjällä, Niiza Japanissa, Potsdam Saksassa, Poznan Puolassa, Tarton maalaiskunta Virossa sekä Mudanjiang, Kunming ja Jining Kiinassa.

Perinteisempää ystävyyskuntatoimintaa ovat mm. kulttuuri- ja urheiluvaihto sekä nuorisotoiminta. Monilla jyväskyläläisillä yhdistyksillä ja seuroilla on hyvät yhteydet ystävyyskaupunkeihin. Ystävyyskuntasuhteita hyödynnetään myös EU-projekteissa, asiantuntijavaihdossa ja elinkeinoyhteistyössä.

Lisätietoja

Satu Heikkinen, kansainvälisten yhteyksien päällikkö, satu.heikkinen[at]jyvaskyla.fi