Hyppää pääsisältöön
Kuva
Matematiikan opetusvälineitä. Kuva Esa Jaakkola
Pääsisältö

Jokaisella oppilaalla on oikeus saada tukea ja ohjausta oppimiseensa ja koulunkäyntiinsä heti tuen tarpeen ilmetessä.

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki auttaa oppilasta vahvistamaan perustaitojaan ja ehkäisee mahdollisia vaikeuksia jo ennalta. Tuen avulla oppilas pystyy saavuttamaan oppimistavoitteensa.

Lähtökohtana kasvun ja oppimisen tuelle on toimiva kodin ja koulun välinen yhteistyö.

Oppimisen tuki 1.8.2025 alkaen

Uusi esi- ja perusopetuksen tuen laki astuu voimaan 1.8.2025. Lukuvuosi 2025–2026 on siirtymävuosi, jonka aikana nykyistä tehostettua tai erityistä tukea saavien lasten ja oppilaiden tuen tarve arvioidaan ja tukitoimet päivitetään uuden lain mukaiseksi. Tuen tarvetta arvioidaan yhteistyössä lapsen, oppilaan ja huoltajien kanssa.  

1.8.2025 voimaan tuleva lakiuudistus tuo monia rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia opetuksen, oppimisen ja koulunkäynnin tuen järjestämiseen. Jatkossa kaikkien oppilaiden koulunkäyntiä ja oppimista tuetaan kolmiportaisen tuen sijaan oppimisen edellytyksiä tukevilla opetusjärjestelyillä ja ryhmäkohtaisilla tukimuodoilla ryhmän ja oppilaiden tarpeiden mukaisesti.  

Oppimisen edellytyksiä tukevilla opetusjärjestetyillä tarkoitetaan muun muassa opettajien välisen yhteistyön vahvistamista ja oppituntien aikana tapahtuvaa oppilaiden ryhmittelyä. Ryhmäkohtaisia tukimuotoja ovat yleinen tukiopetus, opetuskielen tukiopetus sekä erityisopettajan antama opetus muun opetuksen yhteydessä. Yleinen tukiopetus voi olla opittavana oleviin asioihin tutustumista etukäteen tai niiden kertaamista.  

Opetuskielen tukiopetusta voidaan antaa oppilaille, joilla ei ole riittävää suomen kielen taitoa perusopetuksen oppimäärän suorittamiseksi. Tällöin tukiopetus kohdistuu kielitaidon ja tekstitaitojen vahvistamiseen. Tukiopetus tukee oppilaita myös eri oppiaineiden tekstien lukemisessa, niiden ymmärtämisessä ja tulkitsemisessa sekä omassa tuottamisessa. Opetuskielen tukiopetus on tarkoitettu maahanmuuttotaustaisille oppilaille, viittomakielisille oppilaille ja esimerkiksi oppilaille, joilla on kielen kehityksen häiriöitä tai kehitysvammaisuuteen, monimuotoiseen kehityshäiriöön tai autismikirjoon liittyvää kielellisen kehityksen häiriötä.  

Jos ryhmäkohtaiset tukimuodot eivät ole riittäviä ja oppilas tarvitsee yksilöllisempää tukea, on hänellä oikeus saada myös oppilaskohtaisia tukitoimia. Näillä tarkoitetaan esimerkiksi säännöllistä erityisopettajan antamaa opetusta osittain tai kokonaan pienryhmässä tai erityisluokanopettajan antamaa opetusta erityisluokassa.

Ryhmien nimikkeet 1.8.2025 alkaen Jyväskylässä

Erityisluokka (aikaisemmin vaativan erityisen tuen ryhmä)  
Erityisluokalla opetus tapahtuu erityisluokanopettajan johdolla sekä jossa oppilaat opiskelevat kaikki tai suurimman osan oppiaineistaan. Ryhmän enimmäiskoko on kymmenen oppilasta. Erityisluokanopettaja vastaa opetuksen suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista sekä toimii luokan luokanopettajana ja valvojana.  

Oppilaskohtaisen tuen pienryhmät (aikaisemmin pienryhmät ja alueelliset pienryhmät)  
Oppilaskohtaisen tuen pienryhmissä oppilas saa erityisopettajan tai erityisluokanopettajan opetusta tietyissä oppiaineissa pienryhmässä tai osittain muun opetuksen yhteydessä. Oppilaat opiskelevat pääasiallisesti yleisopetuksen luokassa, joka on heidän varsinainen opetusryhmänsä. Pienryhmän koko voi olla enintään kymmenen oppilasta.  

Valmistavan opetuksen ryhmien lyhenne on VALO (aikaisemmin VARY)  
Perusopetuksessa järjestettävään valmistavaan opetukseen osallistuvat kaikki Jyväskylään saapuvat vieraskieliset oppilaat. Valmistavassa opetuksessa opiskellaan yleensä noin vuoden ajan, minkä jälkeen oppilas siirtyy oman asuinalueensa kouluun.

ELO-luokat ovat vaativan erityisen tuen pienryhmiä (aikaisemmin EMO-luokat) 2.-9. -luokkien oppilaille, jotka tarvitsevat pitkäkestoista tukea tunne-elämään tai käytökseen liittyvien tuen tarpeiden takia. 

Valtakunnalliset esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet  (eperusteet.opintopolku.fi)

Jyväskylän perusopetuksen opetussuunnitelma

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 31.7.2025 saakka

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki perustuu kolmiportaiseen malliin, jossa tukimuodot ja -rakenteet vahvistuvat asteittain. Tuen tasot ovat yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki.

Erilaisia koulun tukimuotoja ovat muun muassa opetuksen ja tehtävien eriyttäminen, tukiopetus, samanaikaisopetus rinnakkaisopettajan tai erityisopettajan kanssa, osa-aikainen erityisopetus, ohjaus ja erityiset opetusjärjestelyt. Oppilaalla on oikeus saada opetukseen osallistumisen kannalta välttämättömät apuvälineet ja avustaja- ja tulkitsemispalvelut.

Tuen tarpeen kasvaessa vahvistetaan yhteistyötä huoltajien, luokan- tai aineenopettajan, erityisopettajien ja opiskeluhuollon työntekijöiden kanssa. Oppilaan tarvitsema tuki ja opetusjärjestelyt suunnitellaan oppilaan, huoltajien, opettajien ja erityisopettajien kanssa yhteistyössä.

Jokaisella oppilaalla on oikeus saada tukea ja ohjausta oppimiseensa ja koulunkäyntiinsä heti tuen tarpeen ilmetessä. Tavoitteena on varmistaa oppilaan mahdollisuus osallistua opetukseen ja suorittaa perusopetuksen oppimäärä.  

Oppimisen tukea säätelevä laki muuttuu. Lukuvuosi 2025–2026 on uuden lain käyttöönoton siirtymäaikaa, jonka aikana jokaisen oppilaan tuen tarve arvioidaan uuden lainsäädännön mukaiseksi.  

Asiasanat:  
oppilas
oppiminen
opetussuunnitelma
tuki
yksilöllisyys