Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lapsen käsi tablettietokoneella. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Lapset ja nuoret pääsevät vaikuttamaan itseään koskevien palvelujen, oppimisympäristöjen ja toiminnan toteuttamiseen kaikissa ikävaiheissa. He myös osallistuvat ikänsä ja kehitysvaiheensa mukaisesti toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja arvointiin sekä saavat kokemuksia kuulluksi ja arvostetuiksi tulemisesta yhteisön jäsenenä. Toimintaympäristö ja siellä oleva yhteisö kannustaa vuoropuheluun ja osallistumiseen sekä luo uusia toimintatapoja ja -rakenteita.

Lasten mahdollisuus osallistua itseään koskevien asioiden hoitamiseen alkaa varhaiskasvatuksessa. Lapsi osallistuu oman varhaiskasvatussuunnitelman laatimiseen. Suunnitelmaan eli vasuun kirjataan lapsen kokemuksia hoitopäivistä sanoin, kuvin ja piirroksin. 6-7-vuotiaat lapset osallistuvat lisäksi oppimisympäristönsä ja toiminnan suunnitteluun.

Koulujen oppilaskuntatoiminta tarjoaa tärkeän väylän perusopetusikäisten osallistumiselle. Muut toimintamuodot, kuten tukioppilas- ja kummitoiminta, vapaaehtoistyö tai erilliset kestävän kehityksen toiminnot täydentävät sitä. Samalla yhteistyö ja vuorovaikutus vahvistuvat koko kouluyhteisössä. Lasten ja nuorten edustuksellisia toimielimiä Jyväskylässä ovat Lasten parlamentti ja nuorisovaltuusto.

LastenParlamentti on alakouluikäisten osallistumis- ja vaikuttamiskanava ja osa Jyväskylän koulujen ja nuorisopalveluiden osallisuuskasvatusta. Kouluissa tehtävä oppilaskuntatyö on LastenParlamentissa tehtävän työn perusta. Jokaisella alakoululaisella on mahdollisuus asettua ehdokkaaksi edustamaan kouluaan. LastenParlamentin toiminnan tarkoitus on antaa lapsille keinoja vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon sekä nostaa lasten ääntä paremmin kuuluviin. LastenParlamentin toiminnalla pyritään lisäämään lasten vaikuttamismahdollisuuksia oman lähiympäristönsä asioihin sekä kannustamaan kansalaisaktiivisuuteen.

Jyväskylän nuorisovaltuusto, tuttavallisemmin nuva, on jyväskyläläisten 13-20 -vuotiaiden vaikuttamiskanava. Nuorisovaltuustoon valitaan edustajat Jyväskylän yläkouluilta ja lukioista, ammatillisista oppilaitoksista ja nuorisotiloista. Myös muilla kiinnostuneilla nuorilla on mahdollisuus päästä mukaan ilmoittautumalla ehdokkaaksi ja osallistumalla syksyn huippukokoukseen. Nuorisovaltuuston toiminnasta vastaa Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut.

 

Kuva
Pupuhuhdan puiston suunnittelun pienoismalli. Kuva Päivi Pelkonen
Asiasanat:  
osallistuminen
vaikuttaminen
nuorisovaltuusto
lastenparlamentti