Nuorisovaltuuston toiminta
Jyväskylän nuorisovaltuusto eli nuva on 13–20–vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamiskanava, joka edustaa kaikkia Jyväskylän nuoria. Nuva pyrkii parantamaan nuorten osallisuutta ja kehittämään nuorten vaikuttamismahdollisuuksia. Nuorisovaltuuston toiminta on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta vaikuttamistoimintaa.
Edustajat nuorisovaltuustoon valitaan Jyväskylän yläkouluilta, toisen asteen oppilaitoksilta ja vapailta paikoilta.
Nuorisovaltuustoon kuuluu vähintään 20 ja enintään 48 jäsentä, jotka edustavat oppilaita ja opiskelijoita. Yksi edustajapaikka jokaiselta Jyväskylän yläkoululta (11), yhdeksän paikkaa lukioista, kuusi paikkaa Jyväskylän ammattiopistosta, yksi Kristilliseltä opistolta, yksi ammattiopisto Spesiasta sekä yksi Jyväskylän palvelualojen opistolta. Kymmenen edustajapaikkaa on varattu toiminnasta kiinnostuneille nuorille, jotka täytetään syksyn Huippukokouksessa.
Nykyinen valtuusto valitsee keskuudestaan vähintään kaksi tai enintään kolme vanhaa jäsentä uuteen valtuustoon jatkokaudelle. Vapaita paikkoja jäädessä täyttämättä, nuorisovaltuustoa on mahdollisuus täydentää huippukokouksen jälkeen istuvan valtuuston päätöksellä.
Nuorisovaltuuston jäseneksi voidaan valita sellainen henkilö, joka täyttää nuorisovaltuuston kauden aikana vähintään kolmetoista (13) tai joka ei ole ennen valintavuotta täyttänyt kahtakymmentäyhtä (21) vuotta.
Nuorisovaltuusto vastaa nuorisolain 8 §:n, kuntalain 26 §:n sekä lapsi- ja nuorisopoliittisen kehittämisohjelman vaatimuksiin nuorten kuulemisesta ja vaikuttamisesta päätöksenteossa.
Nuorisovaltuuston tehtävät
Nuva ajaa ja valvoo nuorten etuja, nostaa esille nuorten toiveita ja kertoo nuorten mielipiteen ajankohtaisiin asioihin. Nuorisovaltuusto järjestää keskustelutilaisuuksia, koulutuksia ja tapahtumia. Se myös kannustaa kaikkia nuoria tekemään, vaikuttamaan ja ajattelemaan itse.
Esimerkiksi:
- lisätä ja parantaa nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia
- huolehtia, että nuoria kuullaan heitä koskevissa asioissa
- toimia sanansaattajana nuorten ja päättäjien välillä
- ottaa aktiivisesti kantaa nuoria koskeviin asioihin; kirjoittaa lausuntoja, aloitteita sekä kannanottoja
Tämän lisäksi nuorisovaltuusto jakaa vuosittain hankerahaa nuorten hankkeille. Nuorisovaltuusto tekee esityksen nuorten omiin hankkeisiin varatun määrärahan jakamisesta, josta lopullisen päätöksen tekee nuorisopalveluiden palvelupäällikkö.
Nuorisovaltuuston toimintakausi
Nuorisovaltuuston toimintakausi on yksi vuosi. Toimintakausi vaihtuu vuosittain syksyllä, kun uudet edustajat valitaan nuorisovaltuustoon. Nuorisovaltuusto kokoontuu tiistaisin kolmen viikon välein klo 17-19 Veturitalleilla. Nuva kokoontuu toimintakauden aikana vähintään seitsemän (7) kertaa ja järjestää vuosittain kaksi (2) Huippukokousta.
Nuorisovaltuuston säännöt
Jyväskylän nuorisovaltuustolla on nuorisovaltuutettujen itse laatimat toimintasäännöt. Säännöt tarkistetaan vuosittain nuorisovaltuuston Huippukokouksissa ja niihin tehdään mahdollisia muutoksia. Jyväskylän kaupunginhallitus hyväksyy vuosittain nuorisovaltuuston säännöt.
Vuoden 2024-2025 säännöissä linjataan nuorisovaltuuston toiminta-ajatuksesta ja periaatteista, toimintatavoista, kokouskäytänteistä ja nuorisovaltuuston kokoonpanosta.
Hallitus
Nuorisovaltuuston ensisijaisena tehtävänä on valmisteilla asioita nuorisovaltuuston kokouksiin ja laatia esityslista. Esityslista on nähtävillä nuorisovaltuuston asiakirjat sivuilla viikkoa ennen valtuuston kokousta. Hallitus kokoontuu tiistaisin kolmen viikon välein Veturitalleilla klo 17-19.
Työryhmät
Nuorisovaltuusto kokoontuu viikko valtuuston kokouksen jälkeen työskentelemään edellisessä kokouksessa päätettyjen asioiden tiimoilta. Muodostettu työryhmä työskentelee kunnes projekti on valmis. Tämän jälkeen ryhmä hajoaa ja seuraavassa työryhmäkokoontumisessa valtuutetut valitaan hoitamaan taas uusia projekteja.
Nuorisovaltuuston koordinaattori
Nuorisovaltuuston tukena toimii osallisuuskasvatuksen koordinaattori. Hänen tehtävänsä on auttaa nuorisovaltuustoa toimimaan ja ohjata nuorisovaltuuston tapahtumien, retkien ja muun oheistoiminnan järjestämistä. Osallisuuskasvatuksen koordinaattorilla on nuorisovaltuuston kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus, mutta hän ei saa ohjata nuorisovaltuuston päätöksentekoa.
Nuorisovaltuuston toiminnan kärjet valtuustokausittain
Nuorisovaltuusto esittäytyy
Mikä nuva? Videolla kuulet, mistä on kyse!
Historian havinaa
Nuorisovaltuuston perustaminen 2009
- Kaupunginvaltuusto päätti 11.5.2009 perustaa nuorisovaltuuston vastaamaan kunta- ja nuorisolain, sekä valtakunnallisen lapsi- ja nuorisopoliittisen kehittämisohjelman vaatimuksiin nuorten kuulemisesta ja vaikuttamisjärjestelmästä. Kaupunginvaltuusto valtuutti nuorisolautakunnan päättämään nuorisovaltuuston perustamiseen ja toiminnan käynnistämiseen liittyvistä yksityiskohdista.
- Esityksen nuorisovaltuustosta teki Nuorten Foorumin ja Nuorten Äänen nuorista koottu väliaikainen Nuorisovaltuusto. Näin päätettiin:
- Nuorisovaltuusto on 13-20 –vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamiskanava, joka edustaa kaikkia Jyväskylän nuoria.
- Toiminta on poliittisesti sitoutumatonta ja se vastaa kunta- ja nuorisolain sekä lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman vaatimuksiin nuorten kuulemisesta ja vaikuttamisjärjestelmästä.
- Nuorisovaltuustoon valitaan 20-40 edustajaa Jyväskylän yläkouluista, lukioista, ammatillisista oppilaitoksista ja nuorisotiloista.
- Ehdokkaaksi voivat ilmoittautua kaikki halukkaat jyväskyläläiset 13-20 –vuotiaat nuoret omissa kouluissaan, nuorisotiloilla tai syksyn huippukokouksessa.
- Nuorisovaltuuston tehtävänä on lisätä ja parantaa nuorten osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksia, huolehtia että nuoria kuullaan heitä koskevissa asioissa ja toimia sanansaattajana nuorten ja päättäjien välillä.
- Nuorisovaltuuston toimintakausi on yksi vuosi. Ensimmäinen Nuorisovaltuusto aloittaa toimintansa lokakuussa 2009.
- Se kokoontuu 5-9 kertaa toimikautensa aikana ja järjestää kaksi huippukokousta vuosittain. Nuorisovaltuusto järjestää keskustelutilaisuuksia, ottaa kantaa (mm. lehtikirjoituksin ja julkilausumin), tekee esityksiä ja ehdotuksia nuoria koskevissa asioissa sekä rahoittaa nuorten omia hankkeita. Se myös kannustaa kaikkia nuoria tekemään, vaikuttamaan ja ajattelemaan
Ensimmäinen huippukokous pidettiin Kaupungintalon Valtuustosalissa 15.9.2009
Jyväskylän Nuorisovaltuusto siirtyi kaupunginhallituksen alaisuuteen 1.1.2013.