Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kokoelmateos: Alessandro Bavari, Uudet jälkeläiset: muotokuva peiliin katsovasta tytöstä, 2000
Pääsisältö

Vaellus unen ja mielen kerroksiin
8.6.–7.10.2018

– Valitessamme teoksia katseemme kiinnittyivät erityisesti teoksiin, joissa oli jotakin selittämätöntä, mystistä ja unenomaista, kertoo Jyväskylän taidemuseon intendentti Jukka Partanen. Tieteen avulla ihminen on pyrkinyt muodostamaan yhä luotettavamman ja totuudenmukaisemman käsityksen maailmasta. Elämme parhaillaan keinotodellisuuden aikaa, jossa toden ja fiktion raja on hämärtymässä. Näyttelyn tarkoitus on muistuttaa taiteen voiman olevan juuri siinä, että se liikkuu reaalimaailman lisäksi todellisuuden tuolla puolen. Näyttelyssä tarjotaan katsojalle mahdollisuus pohtia toden ja kuvitellun rajaa.

Jyväskyläläinen kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläinen on kirjoittanut tarinat Kati Immosen Riskiperimä -akvarelliteossarjaan, Jari Haanperän Projektor B -installaatioon sekä Alessandro Bavarin teokseen New Progenies: a portrait of a girl who looks herself in a mirror / Uudet jälkeläiset: muotokuva peiliin katsovasta tytöstä. Jääskeläisen tyyliä voi luonnehtia maagiseksi realismiksi tai reaalifantasiaksi. Suomenkieliset tarinat ovat kuultavissa draamallisina äänitallenteina mobiilioppaassa: www.tarinasoitin.fi/toisiatodellisuuksia

Mobiilioppaassa sekä näyttelyesitteessä on tietoa näyttelyn 41 taiteilijasta ja heidän teoksistaan.
Näyttelyesite

Toisia todellisuuksia on kokemuksellinen näyttely, jossa tunnelma syntyy korkeatasoisesta nykytaiteesta, äänistä ja valaistuksesta sekä Pasi Ilmari Jääskeläisen tarinoista. Näyttely vie katsojan vaellukselle maailmaan, joka on yhtä aikaa tuttu ja tuntematon.

Näyttelyssä on esillä koti- ja ulkomaisten taiteilijoiden teoksia, jotka on koottu Jyväskylän kaupungin taidekokoelmien 2000-luvun teoshankinnoista. Esillä on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, valokuvia, piirustuksia, installaatioita ja videoita pääasiassa keskisuomalaisilta tai Keski-Suomeen sidoksissa olevilta taiteilijoilta, suomalaisilta taidegraafikoilta ja valokuvataiteilijoilta sekä kansainvälisten taidegrafiikkatriennaali Graphica Creativan ja taidevalokuvatriennaali LUMOn taiteilijoilta.

Taiteilijat:
Mari Antjärvi
Alessandro Bavari, Italia
Kalle Berg
Nina Bondeson, Ruotsi 
Ulu Braun, Saksa
Espen Dietrichson, Norja
Jari Haanperä
Mika Heinonen
Outi Heiskanen & Janne Laine
Markus Henttonen 
Marko Hämäläinen 
Kati Immonen
Petri Juntunen
Ya-chu Kang, Taiwan & Christian Nicolay, Kanada
Harald Karsten
Sirkku Ketola
Heli Kurunsaari
Tuula Lehtinen
Riitta Lähdesmäki
Sari Mansala 
Jyrki Markkanen
Marko Mäetamm, Viro
Zadoc Nava, Iso-Britannia
Matti Niinimäki 
Maija Ojanen 
István Orosz, Unkari
Ari Pelkonen
Tuukka Peltonen
Liliana Porter, Argentiina 
Sandra Ramos, Kuuba
Satu Rautiainen
Vappu Rossi
Riitta Rönkkö
Tomiyuki Sakuta
Antti Salokannel
Yuichiro Sato, Japani
Timo Sälekivi
Hanna Tammi 
Nora Tapper

Avajaiset torstaina 7.6.2018 klo 18–20.
Avajaiskutsu

Yleisöpastukset pe 15.6., 6.7., 31.8. klo 16.30, vapaa pääsy.

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely