Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

15.10.-13.11.2005 Holvi

Jyväskylän Saskiat ry:n kutsunäyttely Jyväskylän Saskiat ry on nimeen liittyvien odotusten mukaisesti toiminut muusana keskisuomalaisille taiteilijoille. Yleensä he ovat valinneet Jyväskylän taiteilijaseuran vuosinäyttelystä lahjakkaan nuoren taiteilijan, jota ovat tukeneet järjestämällä yksityisnäyttelyn Galleria Beckerissä. Jyväskylän taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlavuonna Saskiat järjestävät kutsunäyttelyn Jyväskylän taidemuseon Holvissa. Mukaan on kutsuttu kolme taiteilijaa.

Mikko Ijäs (s. 1978) on jyväskyläläissyntyinen Turun taideakatemiasta vuonna 2004 valmistunut kuvataiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän tuo esille uuden, tätä näyttelyä varten toteutetun teossarjansa Surkimus, joka muodostuu kahdeksasta 2 x 2m kokoisesta kollaasimaalauksesta. Teos on osa hänen taiteen maisterin tutkintoaan Taideteolliseen korkeakouluun. Surkimus käsittelee lapsuutta, mieheksi kasvamista, ympäristön ja yhteisön vaikutusta yksilön kehitykseen, terrorismia sekä nyky-yhteiskunnan valtarakenteita. Iloiset värit, lapsenomainen ilmaisu ja vankka sommittelu kätkevät sisäänsä ihmisten välisiä räjähdysalttiita ristiriitoja.

Kaarina Katainen (s. 1936) valmistui kuvaamataidonopettajaksi vuonna 1959. Hän asuu Jyväskylässä, mutta kiirehtii mielellään luonnoslehtiöineen Korpilahdelle Putkilahden maisemiin. Teosten aikajänne ulottuu vuodesta 1978 tähän syksyyn – tuorein työ on syksyn keltainen puu. Taiteilija on kuvannut vuodenaikojen kiertoa herkällä kädellä. Myös tekniikat ja välineet ovat eläneet omaa kiertokulkuaan. Puupiirroksia hän on tehnyt mieluiten talvella, sillä silloin maisema on niukkoine väreineen graafisimmillaan. Akvarelleihin hän on tallentanut usein syksyn värimuutoksia. Mukana on esimerkkejä myös abstrahoituneesta ilmaisusta – kertovatko nämä työt enemmän luonnontunnelmista kuin itse puista ja niityistä? Esillä on myös piirustuksia ja luonnoksia.

Raimo J. Paavola (s. 1933) valmistui Suomen taideakatemian koulusta 1961. Hän asuu Keuruulla. ARS-61 esitteli kansainvälisen informalismin, joka jätti jälkensä nuoreen taiteilijaan. Myös konkretismi vaikutti häneen taideakatemiassa opettaneen Sam Vannin välityksellä. Hän ei tee luonnoksia, vaan kokonaisuus, värit ja muodot, ovat visuaalisena mielikuvana hänen ajatuksissaan. Nykyisin hän maalaa abstrakteja akvarelleja, mutta myös esittäviä luonnontutkielmia. Hän on ollut intohimoinen purjehtija – vapaudenkaipuu näkyy keveässä siveltimenjäljessä, ilmavassa sommittelussa ja raikkaissa väreissä. Esillä on akvarelleja, joista osaa on inspiroinut Antoine Brunelin messu ”Et ecce terrae motus” ja sarja suurikokoisia maalauksia 1980-luvulta. Keurusselän maisemissa syntyneet luonnontutkielmat ovat esillä videona.

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto