Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

27.4. - 15.5.2005 Suoja, Sivusuoja

Ryhmänäyttely, johon osallistuvat Jyväskylän näkövammaisten koulun oppilaat Mika Louhe, Joni Potkonen, Niko Potkonen, Reetta Potkonen, Hanna Poutanen, erityisopettaja Asta Lauttanen-Kurtélius sekä kuvataiteilijat Saara Pakarinen (keramiikkaveistokset), Soile Turkia (kollaasit).

Alussa oli ajatus näkevän ja sokean yhteistyöstä. Ajatus sokeiden nuorten kanssa työskentelystä syntyi joutsenolaisten taiteilijoiden Soile Turkian ja Saara Pakarisen päässä. Yhteydenotto Jyväskylän näkövammaisten koululle tuotti heti tulosta; erityisluokanopettaja Asta Lauttanen-Kurtélius innostui yhteistyöstä.

Suunnittelun tuloksena taiteilijat viettivät viikon näkövammaisten koululla, jossa viisi nuorta valmisti kipsimuotin omasta kädestään. Toisena työnä valmistettiin kipsipaita. Yhteistyö sujui odotettuakin paremmin. Molemminpuolinen luottamus saavutettiin heti alusta alkaen. Projektiviikko oli jännittävä ja mielenkiintoisia kokemuksia antava. Kipsitöitä oli toki tehty ennenkin, mutta omasta kädestä kipsityön tekeminen ja lapsuuden paidan ikuistaminen kipsin avulla oli uutta ja jännittävää. Kipsiä oli sillä viikolla paljon ja kaikkialla!

Taidetta tehtiin koko viikon ajan ja siihen tutustuttiin myös haastattelemalla taiteilijoita heidän työstään. Mitä taiteilija tekee? Miten taiteilijaksi tullaan? Mitä koulua taiteilija käy? Mistä taiteilija saa palkkansa? Onko taiteilijoilla lempiaiheita? jne.

Taideprojekti nivoutui myös eri oppiaineisiin. Aihetta syvennettiin äidinkielen tunnilla työstäen tekstiä lapsuuden muistoista. Historian tunnilla tutkittiin oman lapsuuden aikaisia tärkeitä tapahtumia. Avajaistarjoiluksi valmistettiin kotitaloustunnilla sekä suolaisia että makeita leivonnaisia. Työskentelyä dokumentoitiin ahkerasti sekä digi- että videokuvina.

Taiteilijat valmistivat omat teoksensa työhuoneellaan Joutsenossa: toinen teki veistoksia, toinen työsti kollaasia. Näyttelylle järjestyi pieni, intiimi tila Jyväskylän taidemuseon yleisötilasta Sivusuojasta. Työskentelyyn ja näyttelyn järjestämiseen saatiin kohdeapurahoja Sokeain Lasten Tukisäätiöltä, sekä Taiteen keskustoimikunnalta.

Tähdenlento on Mikan, Jonin, Nikon, Reetan ja Hannan näyttelylle antama nimi

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto