Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

22.9.–19.11.  Holvi

Näyttelyn teemana on ihminen, ja lähtökohtana oma äiti ja isä - taiteilijan vanhemmat. Miesten laskostetut puvuntakit ja paidat muistuttavat isästä, joka pukeutui aina, niin kalassa kuin peltotöissäkin ollessaan, tummaan pukuun ja valkoiseen paitaan. Tanssimisesta pitäneelle äidille kuuluneista korkokengistä on muotoutunut sydämiä. Installaatioiden lisäksi esillä on valokuvia taiteilijan aiemmista teoksista.

Kirkkopuistoon, kaupungintalon ja kirkon välissä olevaan lipputankorivistöön, syntyy suurikokoinen ulkoteos osana näyttelyä ja Valo on Jyväskylässä -tapahtumaa. Paikalliset ihmiset ovat osallistuneet teoksen rakentamiseen lahjoittamalla omia paitojaan. Hulmuavan paitateoksen lähtökohtana on tuuli. Työ on taiteilijallekin ainutlaatuinen, sillä ensimmäisen kerran hänen ulkoteoksensa valaistaan. Valaistus nostaa teoksen esiin myös pimenevissä syysilloissa. Teos julkistetaan torstaina 28.9. klo19 Valo on Jyväskylässä tapahtuman avajaisissa, ja se on esillä 22.10. saakka.

Kaarina Kaikkonen (s. 1952) valmistui Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1983 opiskeltuaan ensin lääketieteellistä fysiikkaa Kuopiossa. Taiteilija aloitti uransa maalaamalla, mutta nykyisin hän toimii veistäjänä rakentaen usein installaatioita käytetyistä materiaaleista. Teoksissa sekoittuu elementtejä niin maalaus- ja veistotaiteesta, tilataiteesta kuin arkkitehtuuristakin, ja ne sijoittuvat usein ulko- tai julkisiin tiloihin. Tila, tekniikka ja materiaalit kulkevat käsi kädessä.

Aiheet liikkuvat arkipäiväisistä teemoista uskonnollisiin ja edelleen poikkeaviin tapahtumiin, kuten luonnonkatastrofeihin. Katoavaisuus ja hetkellisyys ovat läsnä materiaaleissa ja toteutustavassa. Se mikä taiteilijalle saattoi alussa olla henkilökohtaista, saa mahdollisuuden kasvaa yhteisölliseksi kokemukseksi.

Miesten takeista koostui myös taiteilijan läpimurtoteos Tie. Kuva yli 3000 Helsingin Tuomiokirkon portaille levitetystä miesten puvuntakista levisi televisiouutisten välityksellä koteihin ja puhutti ihmisiä kesällä 2000. Teos johti osaltaan taiteen Suomi-palkinnon luovuttamiseen Kaikkoselle vuonna 2001. Hänen teoksiaan on ollut esillä maailman eri kolkilla. Kesällä 2006 hän on ollut mukana mm. Echigo Tsumari triennaalessa Japanissa, Biennaale Balticumissa Raumalla sekä Mäntän kuvataideviikoilla.

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto