Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

16.6.–10.9. Holvi

Anna-Liisa Hakkaraisen (s. 1946) naivistisille öljymaalauksille on ominaista aiheiden runollinen vertauskuvallisuus sekä värien hehku.

Taiteilija kiinnittää huomionsa väriin – hän etsii täsmälleen oikeaa sävyä himmentäen, voimistaen ja välillä jättäen teoksen odottamaan hetkeä, jolloin ratkaisu on lähellä. Hehkuvat siniset, punaiset ja vihreät ovat useina kerroksina ja rohkeasti rinnastettuina pintoina kankaalla.

Maalausten miljöönä on usein hämärä ja arvoituksellinen luonto puineen, eläimineen ja kukkineen. Taiteilija kuvaa myös uhkaavan pimeää metsää ja arvaamattomia villieläimiä. Kunnioittava suhde luontoon ja siitä voiman saaminen on keskeistä hänen elämässään. Hakkarainen toimi 26 vuotta luokanopettajana ennen ryhtymistään kokopäiväiseksi kuvataiteilijaksi. Hän on saanut taideopetusta mm. Veikko Hirvimäeltä. Omia näyttelyitä taiteilijalla on ollut vuodesta 1983. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1985 ja vuodesta 1991 lähtien hän on ollut mukana Taidepisteen järjestämässä Naivistit Iittalassa –näyttelyssä. Lisäksi Anna-Liisa Hakkarainen on kuvittanut satukirjoja.

Elämäni värejä

Jyväskylän taidemuseon näyttelyyn on koottu teoksia vuosien varrelta. Valtaosa teoksista on lainattu yksityisiltä omistajilta ja Suomen Gallupin säätiön naivistisen taiteen kokoelmista. Keski-Suomesta teoksia on saatu lainaksi yksityisten lisäksi mm. Keski-Suomen sairaanhoitopiiriltä sekä Hankasalmen ja Kinnulan kunnilta.

Kesän aikana näyttelyssä voi paitsi kokea Anna-Liisan hehkuvien värien parantavaa voimaa myös keksiä tarinoita itse sadutusnurkkauksessa näyttelytilan toisessa kerroksessa. Rinnakkaisnäyttelyssä Välillä on väriä voi tutkia värien kokemusta ja sitä minkälaisia kulttuurisia merkityksiä väreille on annettu tai kuinka värejä on yritetty jäsentää.

Näyttelyistä järjestetään yleisöopastuksia kesäperjantaisin klo 14. Jyväskylän kesän aikaan opastuksia järjestetään päivittäin. Taiteilijan voi tavata henkilökohtaisesti taidemuseon Tee-hetkissä 16.6., 30.6., 14.7., 25.8., 8.9. Teehetket alkavat klo 16.30.

Anna-Liisa Hakkarainen

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto