Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

17.2. - 22.4.2007 Holvi (alagalleria)

Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleriaan on koottu Kain Tapperin (1930–2004) paperille, puuhun ja metalliin tekemiä merkintöjä matkan varrelta rinnakkaistapahtumaksi kaupunginteatterissa esitettävälle näytelmälle Mihin sateenkaari päättyy. Näyttelyn piirustukset on saatu lainaksi taiteilijan perikunnalta, ja ne on nähty aiemmin Nykytaiteen museon Kiasman Galleria K:hon kootussa näyttelyssä. Edellisten lisäksi Jyväskylän näyttelyyn on lainattu teoksia Saarijärven museosta sekä yksityishenkilöiltä. Näyttelyteokset kuljettavat katsojaa taiteilijan matkassa aina 1950-luvun lopulta uudelle vuosituhannelle asti.

Viimeisenä kymmenenä elinvuotenaan Kain Tapper piirsi erityisen paljon. Näyttelyssä onkin mukana lähes 30 piirustusta Riikasta, isästä ja äidistä, joita hän on kuvannut lukemattomia kertoja. Piirtämisessä oli kysymys viivasta, rytmistä ja muodosta. Se palveli muotoa. Piirustuksissa korostuu pään muoto, vahva nenä tai profiili, asennon kokonaishahmo. Ei näköisyys tai yksityiskohdat.

Näyttelyn varhaisimmat teokset ovat jo Tapperin ensimmäisessä yksityisnäyttelyssä Helsingissä vuonna 1958 esillä olleet teokset: kirjasinmetalliin valettu Äiti ja puuhun veistetty Paarma. Edellinen on modernin italialaisen veistotaiteen hengessä tehty figuuri. Navettapolulla asteleva äiti on kuin luonnonvoima, yhtä vääjäämätön kulussaan. Esittävyydestään huolimatta jälkimmäinen teos on selkeä askel siihen taiteeseen, mistä Tapper ehkä parhaiten tunnetaan. Siinä olennaista on materiaali, luonto, muoto, pinnan struktuuri ja patina sekä viiva. Näistä aineksista on syntynyt aurinkoa, sadetta, pakkasta, pouta- ja ukkospilviä, tuulta, savua, lehvästöä, riihen tai savupirtin pimeää, kalloja, hautoja tai surumarssin painavat askeleet.

Oheisohjelma

to 22.3. klo 16.30. museotoimenjohtaja Päivimarjut Raippalinna kertoo Kain Tapperista
pe 30.3. ja 13.4. klo 16.30–17.30. teehetki kirjailija Harri Tapperin kanssa
ma 19.2., 5.3., 26.3., 2.4. ja 16.4. klo 13–16. kaikille avoimia elävän mallin piirustustuokioita vertaisohjausperiaatteella, omat välineet ja paperit mukaan

Tutustu kaupunginkirjaston, kaupunginteatterin ja taidemuseon Tapperia kylä täynnä–ohjelmaan. 
Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23, puh. (014) 626 856

Museo avoinna ti–su klo 11­–18. Alagallerian näyttelyihin vapaa pääsy.

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto