Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

10.3.–20.5.2007 Holvi

Yksittäistä taideteosta – kokoelmasta puhumattakaan – voi lähestyä lukemattomista eri näkökulmista.

Rovaniemen taidemuseon Wihurin kokoelmasta kootusta näyttelyssä keskitytään 1990- ja 2000-luvun suomalaiseen kuvataiteeseen. Vuoropuhelua käyvät keskenään nuoret taiteilijat sekä jo valtakunnallista ja kansainvälistä tunnustusta saaneet konkarit. Edustettuna on myös lappilainen taide.

Esillä on maalauksia, veistoksia, valokuvia, installaatioita ja piirustuksia muun muassa Nanna Sudelta, Marjatta Tapiolalta, Rafael Wardilta, Pasi Karjulalta, Leena Luostariselta, Jorma Puraselta, Kalle Lampelalta ja Viggo Wallensköldiltä – teoksia, joita ei juurikaan ole aiemmin nähty Jyväskylässä.

 

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta

Jenny ja Antti Wihurin rahasto perustettiin toukokuussa 1942 ” edistämään ja tukemaan henkistä ja taloudellista suomalaista viljelyä”. Merenkulkuneuvos Antti Wihuri ja hänen puolisonsa Jenny Wihurin laaja-alainen kulttuurisäätiö tuki aluksi kuvataidetta apurahojen muodossa, mutta jo viidenkymmenen vuoden ajan se on tukenut taiteilijoiden työskentelyä myös ostamalla teoksia. Tavoitteena oli saada aikaan ”laadullisesti korkeatasoinen kokoelma, joka antaisi havainnollisen kuvan virtauksista aikamme taiteessa”. Näin syntynyt kokoelma toisen maailman sodan jälkeisestä taiteesta  lahjoitettiin Rovaniemen kaupungille / taidemuseolle vuonna 1983. Vuosittain kartutettavaan kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä noin 2 400 teosta. Se on yksi laajimmista uudemman suomalaisen kuvataiteen museokokoelmista.

Wihurin rahaston kokoelmavalinnoissa asiantuntijoina ovat 1990- ja  2000-luvuilla toimineet taidemaalari Jukka Mäkelä ja professori Leena Peltola. Peltolan mukaan ”hyvä kokoelma syntyy vain siten, että luottaa siihen mikä koskettaa. …Kokoelma alkaa elää, kun eri taiteilijoiden tyylit ja ilmaisutavat – oli sitten kyseessä lyyrinen tai ekspressiivinen, konstruktiivinen tai käsitteellinen – kohtaavat museon seinien sisäpuolella.” Peltola toteaa, että ”rahaston kokoelmasta on turha hakea räikeitä värisinfonioita, levottomia sommitelmia tai irvokkuutta. Sieltä löytää todennäköisemmin inhimillisyyttä kuin kovuutta, ja enemmänkin yksinkertaisuutta kuin koreilua”.

Seminaari suomalaisesta nykytaiteesta 26.4.2007

Jyväskylän taidemuseo järjestää yhteistyössä Jyväskylän yliopiston taiteiden ja kulttuuriin tutkimuksen laitoksen ja Keski-Suomen taidetoimikunnan kanssa seminaarin suomalaisesta nykytaiteesta yliopistolla 26.4.2007, jossa luennoitsijoina ovat mm. kuvataiteilija Nanna Susi, erikoissuunnittelija Perttu Rastas ja kuvataiteilija, kriitikko Hannu Castrén.

Rovaniemen museon Jenny ja Antti Wihurin kokoelman teoksiin on mahdollista tutustua http://taidemuseo.rovaniemi.fi

Lähteet: Pettersson, Susanna (toim.) 2001. Hokkarikukkia. Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta Rovaniemen taidemuseosta. Rovaniemen taidemuseo.

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto