Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

25.4. - 27.5.2007 alagalleria

Marja-Liisa Aalto-Annala * Tarja Bruun * Leena Golnik * Pekka Hokkanen * Hannu Hyrske * Tiina Jaakkola * Leena Kaplas * Marianne Kaustinen * Teija Lehto * Kristiina Lehtonen * Anna-Maija Mattila * Marita Mikkonen * Timea Mucsi * Liili Mötuste * Pauli Parkkinen * Juha-Pekka Pohjalainen * Helena Pokkinen * Lotta Pyykkönen * Veronika Ringbom * Tapani Tammenpää * Hanna Tammi * Rauni Tanskanen * Heta Tapio * Irma Tonteri * Riitta Ylinen *

Vuonna 1930-luvulla perustettu Suomen Taidegraafikot ry. ryhtyi keräämään omaa grafiikka-kokoelmaansa vuonna 1940. Vuonna 1981 Suomen Taidegraafikot ja Jyväskylän kaupunki allekirjoittivat sopimuksen, jonka mukaisesti yhdistys deponoi kokoelmansa pysyvästi Jyväskylään, aluksi Alvar Aalto -museoon ja vuonna 1998 vasta perustettuun Jyväskylän taidemuseoon. Mitään taideostomäärärahoja kokoelmalla ei ole, vaan se karttuu edelleen yksinomaan taiteilijoiden ja heidän perikuntiensa lahjoitusten turvin.

Runsaassa 60 vuodessa Suomen Taidegraafikoiden kokoelmasta on kehittynyt laajin suomalaisen taidegrafiikan kokoelma maassamme. Tällä hetkellä siihen kuuluu runsaat 5100 vedosta, joista osa on työ- tai koevedoksia. Taiteilijoita kokoelmassa on tällä hetkellä runsaat 270. Koska kokoelman tarkoituksena on dokumentoida suomalaista taidegrafiikkaa laajemminkin, siihen on kerätty myös painolaattoja, luonnoksia ja jopa työvälineitä ja huonekaluja.

Vanhin kokoelmaan kuuluva teos on Hugo Simbergin kuivaneulatyö "Täti ja isä" vuodelta 1897. Voidaan kuitenkin sanoa, että kokoelma kattaa varsin hyvin suomalaisen taidegrafiikan kehityksen 1920-luvulta lähtien. Taiteilijoista parhaiten ovat edustettuina Ina Colliander (runsaat 300 vedosta), Tapio Tapiovaara (lähes 250 vedosta) ja Reino Harsti (runsaat 150 vedosta). Elävistä graafikoista kokoelmassa eniten teoksia on Pentti Kaskipurolta (runsaat 170 vedosta).

Suomen Taidegraafikoiden kokoelma on tutkijoiden ja yliopisto- opiskelijoiden käytössä. Lisäksi kokoelmaan kuuluvia teoksia ja esineistöä lainataan muille museoille ja näyttelynjärjestäjille. Mm. vuosina 2005–2006 kokoelmaan kuuluvia teoksia oli mukana suomalaista puupiirrostaidetta esittelevässä suuressa kiertonäyttelyssä USA:ssa. Nyt esillä olevaan näyttelyyn on koottu osa viime syksynä kokoelmaan lahjoitetuista teoksista. Näyttelyn 25 taiteilijaa ovat kaikki uusia tuttavuuksia kokoelmassa ja heidän joukossaan on myös runsaasti nuoria graafikoita. Näyttelyn vanhimpia taiteilijoita ovat mm. Tapani Tammenpää (s. 1934), Leena Golnik (s.1946) ja virolaissyntyinen Liili Mötuste (s. 1950). Keskipolven taiteilijoista voidaan mainita mm. Irma Tonteri (s. 1955), Veronika Ringbom (s. 1962), Hanna Tammi (s. 1965) ja Pauli Parkkinen (s. 1966). Näyttelyn nuorempaa taiteilijakuntaa edustavat Lotta Pyykkönen (s. 1971) ja jyväskyläläinen Unkarissa syntynyt Timea Mucsi (s. 1973) sekä näyttelyn kuopukset Anniina Vainionpää (s. 1979) ja Pekka Hokkanen (s. 1979).

Teknisesti ja tyylillisesti näyttely tarjoaa mukavan katsauksen tämän päivän suomalaiseen grafiikkaan. Mukana on paitsi perinteistä mustavalkoista metalligrafiikkaa myös värillistä puupiirrosta ja aivan uusimpia tekniikoita kuten carborundum ja valokuvaa hyödyntävä polymeerigravyyri. Ilmaisullisesti näyttelyn kirjo on laaja. Esillä on perinteistä ja sadunomaista realismia, abstraktia ilmaisua, maalauksellista väritaidetta ja rankempaa ekspressionismia. Kaikki näyttelyssä olevat vedokset on tehty 2000-luvulla.

Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23, puh. (014) 626 856

Museo avoinna ti–su klo 11­–18.

Alagallerian näyttelyihin vapaa pääsy.

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto