Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

28.11.2007 - 6.1.2008 Holvi alagalleria

Syksyllä 2007 tulee kuluneeksi 120 vuotta Urho Lehtisen (1897–1982) syntymästä. Muistamme jyväskyläläistä taiteilijaa intiimillä kurkistuksella hänen kotipiiriinsä ja läheistensä elämään. Alagalleriassa esiintyvät taiteilijan kuvaamina perheenjäsenet ja sukulaiset. Rakas Pälvelän ateljeekoti, puutarhan värirunsas kukkaloisto sekä silloisen Jyväskylän kauniit pihat ja idylliset talot ovat tallentuneet hänen maalauksiinsa.Lehtinen onkin ollut jyväskyläläisten ja keskisuomalaisten kotien rakastettu maalari

Urho Lehtisen sukujuuret ovat Hämeen Teiskon pitäjässä. Hän syntyi Tampereella ja vietti lapsuutensa Turussa. Perhe asettui asumaan Helsinkiin, missä hän jatkoi Turun piirustuskoulussa aloittamiaan opintoja. Opintojensa ohessa nuori mies työskenteli kahdessa maalaamossa hankkien perusteellisen koristemaalarin ammattitaidon. Vuonna 1911 taiteilija solmi avioliiton Hilja os. Lentzin (1886–1968) kanssa, ja pariskunta sai ensimmäisen lapsensa Mahti Aatoksen (1911–1981). Paremman toimeentulon toivossa perhe muutti vuonna 1917 Helsingistä Jämsään.

Urho Lehtinen järjesti vuonna 1919 Jämsästä käsin ensimmäinen Jyväskylän näyttelynsä. Yleisö innostui niin, että kaikki työt myytiin liian tummana pidettyä karvalakkipäistä omakuvaa lukuun ottamatta. Suosion siivittämänä perhe muutti jo seuraavana vuonna Jyväskylään, ja osti Pälvelä-nimisen talon silloisen Seminaarikadun, nykyisen Keljonkadun, varrelta tuolloin vielä Jyväskylän maalaiskuntaan kuuluneesta Mattilasta. Perheeseen syntyivät Pälvi-poika (1920–1941) ja tytär Hilpi (1925–).

Urho Lehtisen seitsemän vuosikymmentä kestänyt ura oli tuottelias ja monipuolinen. Hän maalasi maisemia, henkilösommitelmia, muotokuvia ja kukka-asetelmia. Hän ikuisti piirroksina lähiympäristönsä ihmiset - niin sukulaiset ja naapurit kuin vuokralaiset sekä kylään poikenneet lasten luokkatoveritkin, mutta myös talossa piipahtaneen luutakauppiaan tai pikkukamarin alustan tyhjentäjän. Maalauksiin tallentuivat Pälvelä, sen piharakennuksista erityisesti sauna, värikylläiset kukkaryhmät ja hedelmäpuut, naapuritalot, mielenkiintoiset lumimuodostelmat aidalla ja puiden oksilla, jääpuikot suojasään jälkeen ja kuutamo pakkasillan sinisen puutarhan yllä. Lehtisen 1950-luvulla maalaamilla lukuisilla Jyväskylä-aiheilla, erityisesti Jyväsjärven rantamilla ja näkymillä järven yli kaupunkiin päin sekä radanvarsimaisemilla, on runsaasti kulttuurihistoriallista arvoa, sillä kuvasivathan ne jo silloin katoavaa Jyväskylää. Lehtinen on ollut jyväskyläläisten ja keskisuomalaisten kotien rakastettu maalari

Laajimmin Urho Lehtinen tunnetaan kirkkomaalarina. Vuodesta 1921 alkanut koristemaalaustyö kirkoissa muodostui taiteilijalle ammatiksi, jolla hän pääosin elätti perheensä vuoteen 1966 saakka. Hän työskenteli 50 eri kirkossa. Alttaritaulujen ohella hän maalasi uskonnollisaiheisia henkilösommitelmia, koristesommitelmia ja lasimaalauksia. Lisäksi hän teki sisävärityssuunnitelmia ja entistämistöitä.

Viimeisiksi vuosikseen Urho Lehtinen sai elämänkumppanikseen Annelin os. Ikonen (s. 1928– ). Hän maalasi edelleen ja teki paljon luonnoksia puolison toimiessa assistenttina ja usein myös mallina. Erityistä intoa omaan työskentelyynsä hän sai yhteisiltä taidenäyttelyretkiltä nuoruuden kotikaupunkiin Helsinkiin. Hän vei puolison myös kirkkoihin, joissa oli työskennellyt. Iän karttuessa työnteko väheni vääjäämättömästi, mutta muodot ja värit pysyivät tärkeinä loppuun saakka. Hän halusi päästä Laajavuoreen katsomaan, kuinka laskettelijat tulivat värikkäänä nauhana rinnettä alas.

Näyttelyn suunnitteluun ja tekemiseen ovat osallistuneet tutkija Louna Lahti, Anneli Lehtinen ja Urho Lehtisen tyttären tytär taiteilija Outi Markkanen.

Oheisohjelma: 
Tervetuloa viettämään teehetkeä Louna Lahden kanssa Urho Lehtisen taiteilijakirjan merkeissä Holvissa pe 30.11. klo 16.30
sekä Urho Lehtisen sukulaisten kanssa Holvissa pe 4.1.2008 klo 16.30

Louna Lahden (FM) luento "Taiteilija Urho Lehtinen puoliprofiilissa" (2 t)
Kaupunginkiraston pieni luentosali, 12.2. ti 18.00-19.30
Hämäläis-keskisuomalaisen kuvataiteilijan, Urho Lehtisen koko elämäntyö suurennuslasin läpi. Paneudumme erityisesti hänen värimaailmaansa ja hiilipiirustustaitoonsa, jotka joissakin tapauksissa maalauksellisesti tukevat toisiaan. Luento toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän taidemuseon kanssa.
Luennolle on vapaa pääsy.

Lähteet: 
Hirvi, Maija-Liisa ja Hänninen, Hilpi: Urho Lehtinen 1887–1982. Keskisuomalaisia kuvataiteilijoita. Jyväskylä 1987.
Anneli ja Urho Lehtisen kokoelman arkistoaineisto. Jyväskylän taidemuseon arkisto. 
Lehtinen, Kati: Anneli Lehtisen haastattelu 16.4.2007.
Jyväskylän kirkkoherranviraston tiedonanto 14.9.2007

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto