Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

2.4.-4.5.2008 Holvin alagalleria

Syntyjään englantilainen John Court on asunut viimeiset 10 vuotta Pohjois-Suomessa. Hän on Suomessa ja maailmalla tunnettu pitkäkestoisista performanssiteoksistaan. Silloin kun hän ei tee perfomanssia, hän piirtää. Jyväskylän taidemuseon näyttelyssä on esillä piirustuksia vuosilta 2006-2007 ja yksi performansseistaan videolla.

John Courtin molemmat tavat ilmaista risteytyvät ja informoivat jatkuvasti toisiaan. Hänen työetiikkansa on sama riippumatta taiteenteon välineestä; tilan minimoiminen ja ajan maksimoiminen.

Näytteillä olevista piirustuksista julkaistiin huhtikuun lopussa 2007 kirja nimeltä John Court Drawings. Kirjan tekstin ovat tuottaneet Jyväskylän yliopiston kehitysneuropsykologian professori Heikki Lyytinen sekä kuvataiteilija-kirjailija Steve Pratt Korpikylästä.


John Court syntyi vuonna 1969 Bromleyssä, Kentin kreivikunnassa Englannissa. Hän valmistui Camberwell School of Art and Design'sta 1994 ja suoritti Norwich School of Art and Design'ssa tutkinnon BA Honours in Fine Art valmistuen vuonna 1997.

Hän kärsii dysleksiasta, lukihäiriöstä. Elämänsä alkutaipaleella hän ponnisteli vapautuakseen peruskoulun negatiivisista oppimiskokemuksistaan. John päätti oppivelvollisuuden 1986, mutta sen sijaan että olisi ollut itsevarma oppimistaan taidoista, "olin kuin isossa mustassa aukossa - kuluttaen aikaani piirrellen (doodle). Kesti monta vuotta päästä koulun aiheuttaman shokin ja turhautumisen ylitse."

Lopetettuaan koulunkäynnin John Court ei osannut lukea ja kirjoittaa. Siitä huolimatta hän valmistui 28-vuotiaana Norwichin taidekoulusta vuosikurssinsa korkeimmin arvosanoin visuaalisessa esittämisessä. Kyseessä on hämmästyttävä matka, jonka kuluessa hän joutui kehittämään oman oppimisjärjestelmän selviytyäkseen oppilaitosten tekstuaalisista oppivaatimuksista.

John aloitti piirtämisen 19-vuotiaana: "Piirtämisen avulla rakensin itseluottamustani ja se antoi minulle sysäyksen opetella lukemaan ja kirjoittamaan - minkä teinkin - itsekseni."

"Kun näen sanan jossain tekstissä, tunnen heti oloni epämukavaksi"
Esillä olevilla piirustuksilla on selkeä suhde John Courtin lukihäiriöön. Tutkimusten mukaan yksi viidestä taiteilijasta kärsii eriasteisesta lukihäiriöstä. John Courtilla se on haitannut paljon hänen kouluelämäänsä, ja se aiheuttaa edelleen paljon turhautumista ja hämmennystä.

"Koska minulla on lukihäiriö, maailma tuntuu minusta melko järjettömältä (tekstinä), mutta kun menen ateljeeheni ja työskentelen piirrosten kanssa - silloin minusta tuntuu, että kaikki loksahtaa taas paikalleen. Katsojalle piirroksista pitäisi virrata energiaa siihen tilaan, jossa he ovat."

John Courtin kotisivuille pääset tästä.

Jyväskylän taidemuseon Holvi
Kauppakatu 23, 40100 Jyväskylä
puh. (0)14)-626 856

Auki ti-su 11-18.
Pääsymaksut: aikuiset 4 e, opiskelijat 2 e, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. 
Perjantaisin vapaa pääsy.


Lisätietoja
Jyväskylän taidemuseo
Sirpa Turpeinen, p. (014) 626 852

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto