Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

2.2.– 4.5.2008  Holvi

Mitkä Mitkat?

Pietarilaiset Mitkat ovat joukko taiteilijoita, joita taiteen lisäksi yhdistää valoisa ja mutkaton katsanta elämään. Venäläinen arki, maan historia ja kotikaupunki Pietari ovat Mitkojen usein käsittelemiä aiheita, aina hyvällä tuulella höystettynä.

Mitkat-ryhmä syntyi Leningradissa 1980-luvun alussa. Ryhmän keskushahmona on alusta asti toiminut, edelleen mukana oleva taiteilija Dimitri Shagin. Ryhmä on nimetty hänen lempinimensä Mitjan tai Mitkan mukaan. Mitki puolestaan on monikon taivutusmuoto nimestä.

Emme pyri voittoon ja näin voitamme koko maailman

Pietarissa nykyisin kulttimaineesta nauttiva Mitkat aloitti toimintansa vaikeissa oloissa. Jäsenet elättivät itsensä kerrostalojen lämmittäjinä. He harjoittivat taiteellista toimintaansa maan alla, koska heidän taidettaan pidettiin neuvostovastaisena. Vuodet läpi koko 1980-luvun olivat heille ja runsaan alkoholin käytön värittämiä. Sittemmin jäsenet ovat lopettaneet juomisen ja omistautuneet auttamaan juopottelevia maanmiehiään. He ovat tuoneet AA-aatteen Venäjälle ja perustaneet alkoholistiparantolan.

Mitkojen galleria sijaitsee Pietarissa osoitteessa Ulitsa Marata 36–38. Jäseniä yhdistää taiteellisen julistuksen sijaan Mitki-henki, asenne, jota kuvaa hyvin ryhmäläisten usein toistama lause: ”Mitkat eivät pyri voittoon ja näin voittavat koko maailman.” Heidän filosofiansa voidaan pelkistää sanoihin: elämänmyönteisyys, maalauksellisuus, vilpittömyys ja vapaus. Mitki-toimintaan pääsevät mukaan nuoretkin taiteilijat.

Mitkat suomessa

Kiertonäyttely on syntynyt Aboa Vetus Ars Nova -museon amanuenssi Silja Lehtosen ja Suomi-Venäjä-Seuran kulttuurisihteeri Merja Jokelan haaveesta saada ryhmän taidetta esille Suomessa. Silja Lehtonen on valinnut näyttelyn teokset, myös näyttelykonsepti on hänen käsialaansa. Esillä on pääosin maalauksia, mutta myös esinekoosteita, kollaaseja, tussipiirroksia ja yhdistelmätekniikalla toteutettuja teoksia. Näyttelyssä on esimerkkejä mitkojen esikuvien, edellisen pietarilaisen taiteilijasukupolven teoksista. Heitä olivat mm. Dmitri Shaginin vanhemmat Vladimir Shagin ja Natalja Zhilina .

Jyväskyläläiset saivat tutustua Mitkojen taiteeseen edellisen kerran vuoden 1994 Jyväskylän Talvessa.

Näyttelyn taitelijat ovat Konstantin Batynkov, Svetlana Bodelina, Andrei Filippov, Tatjana Filippova, Vasili Golubev, Larissa Golubeva, Aleksandr Gorjajev, Vladimir Jashke, Ia Kirillova, Andrei Kuznetsov, Joanna (Shagina) Martianova, Aleksei Mitin, Nikolai Polisski, Dmitri Shagin, Tatjana Shagina, Vladimir Shinkarjov, Sholom Shvarts, Ivan Sotnikov, Viktor Tihomirov, Vladimir Tihomirov, Irina Vasiljeva, Rikhard Vasmi ja Natalia Zhilina.

Kiertonäyttely oli esillä 1.11.2007–3.2.2008 Aboa Vetus & Ars Novassa Turussa. Jyväskylän jälkeen se on esillä Hyvinkään taidemuseossa 16.5.–31.8. ja Etelä-Karjalan taidemuseossa 14.9.–16.11.

Näyttely on saanut Opetusministeriön tukea.

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto