Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

9.1.–3.2.2008 Holvin alagalleria

”Hän lähti, hänen jäljessänsä minä.” Näihin sanoihin päättyy Danten Jumalaisen näytelmän ensimmäisen kirjan ensimmäinen laulu. Tässä on lähtökohta noin kaksi vuotta sitten alkaneelle Dante-projektille, jonka päämääränä on tästä näyttelystä sekä kirjallisesta, kokoavasta työprosessinkuvauksesta muodostuva taidehistorian pro gradu. Näyttelyn nimi kertoo paitsi Dantesta, joka lähti oppaansa Vergiliuksen perässä kohti infernoa, myös itsestäni kuvantekijänä.

Jumalainen näytelmä on kirjallinen monumentti eikä siihen tarttuminen ole ollut nopea ja helppo päätös. Olen lähestynyt teosta jakamalla sitä kokoajan pienempiin ja pienempiin osiin: Kirja kerrallaan, laulu kerrallaan, sivu kerrallaan, säe kerrallaan, rivi kerrallaan, sana kerrallaan. Tämä paloittelu näkyy myös lopputuloksessa. Maalaukset ovat prosessin aikana kehittyneet aiheiltaan suuremmista maisemallisista näkymistä yksinkertaisempaan, samalla kun teosten fyysinen koko on kasvanut. Triptyykki- ja diptyykkiformaatti on näyttelyn kantava rakenne kaikkien kolmen teeman, Helvetin, Kiirastulen ja Paratiisin kuvauksissa. Kiirastulen ja Paratiisin kuvat ovat öljyvärimaalauksia, Helvetti on toteutettu sekatekniikalla.

Alusta alkaen olen tietoisesti yrittänyt välttää suoranaista kuvittamista. Onhan Jumalaisen näytelmän perusteellisesti kuvittanut Gustave Dorè 1800-luvulla. Kyseessä on ennemminkin henkilökohtaisen tulkinnan löytäminen ja sen vahvistaminen suuren kirjallisen teoksen kautta ja avulla. Ehkä merkittävimmät havainnot omassa työskentelyssä ja kehityksessä tämän ”matkan” aikana liittyvät alitajuntaan ja tuottamisen vapauteen. Siihen, että järjestys lukeminen – kuvan tekeminen ei ole vakio ja pakko, vaan niiden paikat voivat vaihdella ilman että kokonaisuus siitä häiriintyy.

Oheisohjelma:
pe 11.1. klo 16.30 teehetki Annina Sarjan ja opinnäytetyön ohjaajan Annika Waenerbergin seurassa

Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23, puh. (014) 626 856 
Museo avoinna ti–su klo 11­–18. Alagallerian näyttelyihin vapaa pääsy.

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto