Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

19.3. - 24.5.2009 Holvi

Lentämisen ajatukseen sisältyy vahva esteettinen ulottuvuus. Linnun kykyä kohota ilmaan siipiensä varassa ja ihmisen halua seurata perässä on kumpaakin usein kuvattu kauneuden sanastolla.

Jussi Heikkilän ja Jyrki Siukosen taiteessa lentämisellä on ollut keskeinen sija jo vuosien ajan. Heikkilän suhde aiheeseen on lähtöisin lintujen havainnoinnista, Siukosta on puolestaan kiinnostanut ihmisen lentoyritysten historia. Kumpikin lähestyy aihettaan usein kulttuurihistoriallisen viitekehyksen kautta. Tuloksena ei synny kuvia linnuista tai lentokoneista, vaan teoksia, joissa lentämisestä puhutaan käsitteellisellä ja vertauskuvallisella tasolla. Työt haastavat katsojan ajatukselliseen taitolentoon.

Jussi Heikkilä (s. 1952) on työskennellyt ornitologisten aiheiden parissa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Taustalla on aktiivinen lintuharrastus, jonka myötä häntä ovat inspiroineet yhtä hyvin yleinen pajulintu kuin arktisen alueen harvinainen lajisto. Heikkilä on myös rinnastanut muuttolintujen vuotuisen saapumisen ja lähdön lentokenttien monitoreihin saapuvista ja lähtevistä lennoista.

Heikkilän töissä on usein läsnä huoli ihmisen toiminnan vaikutuksesta ja luonnon saastumisesta. Lentämisen ajatus voikin liittyä myös lintuinfluenssan uhkaan, globaaliin talouteen ja rahan lentämiseen taivaan tuuliin. Toisaalta se voi ilmetä äärimmilleen pelkistettynä sarjana pisteitä, jotka ovat peräisin lintujen mukaan nimetyistä tähtitieteellisistä kuvioista.

Jyrki Siukonen (s. 1959) on tutkinut taiteen ja ilmailun välistä suhdetta paitsi teoksissaan myös kirjallisesti. Hänen tohtorityönsä Kuvataideakatemiassa vuonna 2001 (Uplifted Spirits, Earthbound Machines. Studies on Artists and the Dream of Flight, 1900–1935) käsittelee kuvataiteilijoiden roolia lentämisen varhaishistoriassa. Monet Euroopan ensimmäisistä lentäjistä olivat taiteilijoita ja myös Suomessa ensimmäisen lentokoneen hankki kuvanveistäjä.

Siukosen teoksissa lentämisen ajatus saa ilmauksen monissa yllättävissä muodoissa. Kuvanveistäjä Tatlinin epäonnistunutta lentolaitetta muistetaan siivellisin alushousuin, lentoa yliäänikone Concordella puolestaan poispyyhityin nuottiviivoin. Lentämiseen liitetään myös Kafkan kertomus hiilisangolla ratsastajasta Ja Wittgensteinin patenttihakemus lentokonepotkurille.


Jussi Heikkilä ja Jyrki Siukonen ovat aiemmin pitäneet yhteisnäyttelyn vuonna 2004 Turussa ja New Yorkissa.

Teksti: Jyrki Siukonen

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto