Hyppää pääsisältöön
Kuva
Katusuunnitelma. Kuva Jyväskylän liikenne- ja viheralueet
Pääsisältö

Lohikoskella Tyyppäläntiellä jäsennellään katutilaa Verkkokatu 2 ja Nuottakatu 2 -pysäkkien kohdalla. Nykyisin pysäkki ja jk+pp-väylä ovat samassa tasossa, ja linja-autot pysähtyvät osittain kevyen liikenteen väylälle. Liikenneturvallisuutta parannetaan erottamalla pysäkki jk+pp-väylästä reunakivellä. 

Verkkokatu 2 -pysäkille tehdään 1,2 m leveä pysäkkilevennys. Myös jatkossa linja-auto pysähtyy osittain ajokaistalle, mutta pysäkkilevennys mahdollistaa linja-auton ohituksen tarvittaessa varovaisuutta noudattaen, sillä pysäkki sijaitsee suoralla kadun osalla, jossa näkemät ovat kohtuulliset. Pysäkille tehdään n. 1,5 m leveä odotustila. Samassa yhteydessä Tyyppäläntie 8:n tonttiliittymää selkiytetään ja kavennetaan muotoilemalla liittymää kiveyksellä ja nurmetuksella. Reunakivilinja tuodaan pysäkiltä tonttiliittymän ohi. Liittymän kohdalla reunakivilinjaan tehdään madallus. 

Nuottakatu 2 -pysäkillä linja-autolle tehdään 3,0 m leveä pysäkkisyvennys, joka erotetaan jk+pp-väylästä 12 cm korkealla reunakivellä. Kevyen liikenteen väylää tuodaan hieman lähemmäs katualueen rajaa, jotta kapeimmalla kohdalla jk+pp-väylän leveys on vähintään 3,0 m. Atrainkadun liittymää selkiytetään reunakivilinjoilla sekä kiveyksillä. Liittymän jälkeen pohjoiseen päin mentäessä katutilaa jäsennellään erottamalla jk+pp-väylä ajoradasta reunakivellä ja kiveyksellä.

Nuottakadun pysäkin muutosten myötä Tyyppälänlahti 1 ja 2 -pysäkit poistetaan käytöstä. Nykyisin linja-autot pysähtyvät joko kokonaan tai osittain ajoradalle, koska tilaa normaalin kokoisille pysäkeille ei ole. Lisäksi pysäkit ovat vaarallisesti mutkassa, jonka vuoksi näkemäolosuhteet ovat huonot linja-auton takana. Pysäkkien poistamisella varmistetaan, ettei vaarallisia ohitustilanteita synny. Pysäkkien poistoa puoltavat myös vähäiset linja-autojen nousija- ja poistujamäärät. Tyyppälänlahti-pysäkkejä käyttävät voivat jatkossa nousta kyytiin tai poistua kyydistä Nuottakadun tai Lahjaharjun pysäkeiltä. Tyyppälänlahden pysäkeiltä matkaa Nuottakadun pysäkeille on noin 250 m ja Lahjaharjun pysäkeille vajaa 400 m.

Nähtävilläolo

Suunnitelma oli julkisesti nähtävillä palvelupiste Hannikaisessa os. Hannikaisenkatu 17, I-kerros 8.-21.6.2021.

Sijaintipaikkakartta (pdf)

Asemapiirustus (pdf)

Pysäkkimuutokset (pdf)

Lisätiedot:

suunnitteluinsinööri Johanna Savolainen puh. 050 567 3087