Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

2.6.–18.7. Holvin alagalleria

”Ympäristön monimuotoisuuden ihailu ja tarkkailu on lähtökohta, johon palaan aina uudestaan. Kuinka paljon ympärillämme tapahtuu ja miten vähän me voimme siitä havaita.Töilläni määritän paikkaani maailmassa ja tutkin hetkessä olemisen kokemista ja ymmärtämistä, sen henkisyyttäkin.” Antti Jokisen ”ajan kulkua” -näyttelyn teokset ovat vapaita tulkintoja ajasta ja maisemasta, joissa todellisuus ja kuvitteellisuus yhdistyvät uudeksi kokonaisuudeksi.

Jokisen teoksille tyypillistä on läsnäolon kokemuksen kuvaaminen. Kuvat ovat esteettinen matkakertomus ympäristön kerrostumien ja tapahtumien läpi ohikiitävässä hetkessä. Taiteilijan omat ajatukset, tuntemukset ja kuvausolosuhteet muokkaavat koettua hetkeä ja valmistuvaa teosta.

”Työskentelyni jakautuu aika selkeästi kahteen vaiheeseen. Aktiivinen kuvausvaihe, jolloin etsin aiheita joskus pitkilläkin vaelluksilla sekä kaupungeissa että luonnossa. Tämä on minulle eräänlainen ”metsästys- ja keräilyvaihe”, jolloin etsin raaka-aineet teoksiin. Toinen vaihe on kuvien työstö, jossa palaset sitten loksahtavat kohdilleen valmiin kuvan muodossa. Tämä on yleensä aika yksinäinen prosessi ja erakkomainenkin vaihe elämässä. Minulle valmis teos on jotain mitä on vaikea sanoin kuvata. Kuvalla on ikäänkuin oma sanaton kielensä, hiljaisuus, joka tuntuu ehyeltä ja tasapainoiselta.”

Näyttelyteoksissa jylhät kalliot ja ääretön meri kohtaavat ihmisen rakentamaa kaupunkimaisemaa, uutta ja vanhaa. Teoksissa voi nähdä erilaisten elementtien harmoniaa toistensa rinnalla. Jokinen ei pyri kuvaamaan todellisuutta, vaan ilmaisemaan oman näkemyksensä kokemastaan, rakentamaan kuvan hetkestä, jossa kaikki osaset ovat toisilleen välttämättömiä.

Antti Jokinen (s. 1974 Haapamäki) on valmistunut kuvataiteilijaksi Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta 2007. Hän on opiskellut myös Barcelonassa ja työskennellyt Berliinissä. Suomen lisäksi Jokisen töitä on ollut näyttelyissä Espanjassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Saksassa .

Jokinen asuu ja työskentelee Vaajakoskella. ”ajan kulkua” on hänen ensimmäinen näyttelynsä Jyväskylässä.

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto