Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

23.4.–23.5. Holvin alagalleria ja aula

Kaarina Staudinger-Loppukaarre ja Kaarina Valoaalto

Kaarinoita yhdistää voimakas maalaamisen tarve, jonka he ovat oppineet vuosien saatossa sallimaan itselleen. ITE-taiteilijat antavat kuvien tulla. He maalaavat vapaasti ismeistä välittämättä ja käyttävät värejä mieltymystensä mukaan. Kuvien olennot, ilmiöt ja maailmat ovat syntyneet tuottamaan iloa sekä tekijöille että katselijoille. He ovat esiintyneet yhdessä kahdesti aikaisemmin, vuonna 2008 Rojo-Caféssa Guadalajarassa Meksikossa ja maaliskuussa 2009 Erkki Pirtolan luotsaamassa Galleria Mutageenissä Helsingissä.

Kaarina Staudinger-Loppukaarteen vesiväri- ja sekatekniikkateokset ovat vuosilta 1974–2010. Ne kuuluvat Art Olevaiset ry:n kokoelmaan. Kaarina Valoaallon akryyli-, öljypastelli- ja sekatekniikkateokset ovat vuosilta 2008–2010.

Taidemuseon apukuraattoreina ovat toimineet lapset. Taimiston päiväkodin eskariryhmä on ollut valitsemassa heille mieluisia teoksia. Puistokoulun neljäsluokkalaiset ovat valinneet alagallerian portailta katsoen vasemman puoleisen seinän teokset ja suunnitelleet niille ripustuksen. He esittelevät näyttelyn yleisölle tiistaina 11.5. klo 15–16.

Kaarina Staudinger-Loppukaarteen (s. 1911) vesivärimaalausten tärkein tavaramerkki on Olevaiset, osittain ihmisen tai eläimen hahmoiset mystiset hahmot. ”Olevaiset ilmestyvät ainoastaan öisin. Tarvitaan hiljaisuutta. Ensin ei tapahdu mitään, mutta käsiäni alkaa syyhyttää. Kohta olen sisällä taulussa, en kuule enkä näe mitään muuta kuin olevaisia,” hän on kertonut.

Haapavedellä syntyneen ja kartanpiirtäjänä toimineen Staudinger-Loppukaarteen taiteilijaura alkoi Kiuruvedellä. Nykyisin hän asuu Savonlinnassa. Hänellä on ollut runsaasti yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea mm. tammikuussa 2008 Galleria Katariinassa Helsingissä, lisäksi hän on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin kuten vuonna 2005 Nykytaiteen museo Kiasman järjestämään Omissa maailmoissa – toinen taide -näyttelyyn sekä vuonna 2007 Bratislavan kansainväliseen Insita-triennaaliin.

Kaarina Valoaalto (s. 1948) on kirjailija ja runoilija, joka tekee myös kuvia. Tekniikkaansa hän kutsuu sikatekniikaksi. Hän käyttää rohkeasti värejä. Toivakassa vuodesta 1995 asuneen Valoaallon teoksia on ollut esillä mm. Saarijärven museossa vuonna 2008 VAPAAT KÄDET – ITE -näyttelyssä ja Lausannen Collection de l'Art Brut -museossa.

”Olen piirtänyt pakonomaisesti aina, mutta hävennyt lapsenomaisia töitäni. Säännöllisin väliajoin kaamoksen aikaan pienessä huoneessani surkean lampun valossa olen tehnyt kuvia sielun virkistykseksi. Minulle taide on ennen kaikkea leikkiä ja aivan kuten syömisessä nautinto kaksinkertaistuu, kun pöytä on katettu aistikkaasti ja ruuan värit ovat ihanat. Minulle taide on hedelmä ja värit suuri paratiisin puutarha,” hän kertoo.

Näyttelyohjelma
Avajaisissa to 22.4. klo 18–19 Loiskis-trion Pikku Akan laulujen ensiesitys, Maria Kantlinin säveltämiä ja Ilse Saareksen sanoittamia lauluja lapsille
Teehetki taiteilijoiden kanssa pe 7.5. klo 16.30–17.30
Puistokoulun neljäsluokkalaiset esittelevät näyttelyn ti 11.5. klo 15–16 
Nukketeatteria to 20.5. ja pe 21.5. klo 15–16

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto